Over kinderopvang wordt veel gesproken en geschreven. Zo wordt er vaak gezegd dat kinderen er geen persoonlijke aandacht krijgen en dat het duur is. Onterecht! We ontkrachten zes fabels over de kinderopvang.

1. Op de kinderopvang krijgen kinderen geen persoonlijke aandacht

Fabel, want pedagogisch medewerkers zijn er juist op getraind om te zien wanneer een kind aandacht nodig heeft. “Pedagogisch medewerkers doen dit werk, omdat ze kinderen echt heel erg leuk vinden. Ze geven kinderen graag die persoonlijke aandacht. Ze bouwen een band met de ze op en zijn ook trots wanneer een kind voor het eerst kruipt, een woordje zegt of uit een beker drinkt,’ vertelt Marlies de Haan, manager kwaliteit en pedagogiek bij Partou. ‘Bovendien is het hun vak om persoonlijke aandacht te geven en vooral te weten wélke aandacht ze aan een kind moeten geven.’
Nog meer redenen waarom dit een fabel is:
– Kinderen vinden het heerlijk om met andere kinderen te spelen. Dat is in principe weer extra aandacht. En van het spelen met andere kinderen leren ze ook heel veel. Ze trainen hun sociale vaardigheden (samen plezier maken, delen, voor jezelf opkomen, wachten op je beurt, rekening houden met een ander, et cetera.).
– Tijdens de eerste weken op de opvang krijgen kinderen veel extra aandacht. Kinderen (en ook hun ouders) krijgen dan de tijd om te wennen. Daarnaast wil je als pedagogisch medewerkers het kind ook graag leren kennen en weten wat zijn gewoontes en behoeftes zijn.

2. Kinderen kunnen zich niet optimaal ontwikkelen

Er wordt vaak gedacht dat een kinderdagverblijf een plek is waar gespeeld, geslapen, gegeten en gedronken wordt. En niet een plek waar een kind zich optimaal kan ontwikkelen. Onterecht, want juist op de opvang stimuleren de pedagogisch medewerkers spelenderwijs – zelfs bij de allerkleinsten – de motorische, sociale en cognitieve ontwikkeling met bijvoorbeeld beweegoefeningen, groepsspelletjes of door muziek te maken. Daarnaast is spelen met andere kinderen goed voor de sociale ontwikkeling (omgaan met emoties, voor jezelf opkomen, delen, wachten op je beurt, problemen oplossen en het respecteren van regels).

3. Kinderen krijgen geen opvoeding

Ook een veelgehoorde fabel is dat pedagogisch medewerkers kinderen niet kunnen opvoeden. Maar juist op de opvang leert een kind manieren. Denk aan: dingen in de prullenbak gooien, lunchtafel afruimen, hand voor je mond als je hoest, et cetera. Op het kinderdagverblijf helpen ze kinderen ook met zindelijk worden. Zodra een kind interesse krijgt voor de wc of het potje, laten ze de kinderen hiermee kennismaken. Maar ook handelingen als uit een beker drinken of zelf je jas leren aantrekken, stimuleren de pedagogisch medewerkers. Marlies de Haan: ‘Pedagogisch medewerkers bereiden kinderen ook voor op de basisschool. Ze leren kinderen op een speelse en plezierige manier zelfstandig te zijn.’

4. Kinderopvang is erg duur

Een andere reden waarom veel ouders twijfelen aan kinderopvang: de kosten. Het vooroordeel bestaat dat kinderopvang duur is en daardoor alleen maar betaalbaar is voor mensen met geld.
Waarom is dit niet waar?
– De kinderopvangtoeslag is in 2017 omhoog gegaan. In 2016 was er al een stijging, maar ook voor 2017 is er extra geld voor de kinderopvang uitgetrokken. Dit geldt zowel voor de buitenschoolse opvang als de dagopvang.
– Van de 200 miljoen euro die jaarlijks extra beschikbaar komt voor de kinderopvang is 136 miljoen euro voor de inkomensafhankelijke kinderopvangtoeslag. Alle ouders krijgen voortaan minimaal een derde van de kosten van kinderopvang vergoed.
– Bijna elke ouder met kinderen in de opvang is er in 2017 financieel op vooruit gegaan, zowel bij het eerste kind als het tweede kind. De meevaller zit tussen enkele tientjes tot ruim negenhonderd euro.

5. De kinderopvang is van lage kwaliteit

Er wordt vaak gedacht dat de kwaliteit van de kinderopvang in Nederland laag is. Maar ook dat is een fabel. De Wet Kinderopvang stelt duidelijke eisen aan de kwaliteit van kinderopvang. Bij gebrek aan kwaliteit moet de opvang zijn deuren sluiten. Ook wordt de opvang jaarlijks gecontroleerd door de GGD. Het inspectierapport is openbaar, dus iedereen kan checken hoe de kwaliteit bij een kinderopvang is. De GGD stelt ook hoge eisen aan de hygiëne op de kinderopvang. Poepluiers op de grond of vieze schoonmaakdoekjes tref je daarom hier ook niet aantreffen.
Nederlandse ouders binnen Europa maken het vaakst gebruik maken van kinderdagverblijven, peuterspeelzalen of een andere vorm van kinderopvang? Driekwart van onze kinderen onder de drie jaar krijgt opvang, en dat is veel meer dan in andere landen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

6. Er is te weinig kinderdagopvang

Zo’n vijf jaar geleden waren er inderdaad tekorten en wachtlijsten. Maar de capaciteit is de afgelopen vijftien jaar door een grote uitbreidingsoperatie gestegen. Zo waren er in 2012 5.862 kinderopvanglocaties. In 2016 is dit aantal gestegen naar 7.015. Daarnaast is er een positieve tendens omtrent kinderopvang. De regering ziet steeds meer het belang in van kinderopvang voor de ontwikkeling van een kind en besteedt hier dan ook steeds meer aandacht aan.

Werken bij Partou

Wil jij graag in de kinderopvang werken, leren van collega’s en jouw pedagogische kennis delen? Bekijk dan ons uitgebreide vacatureaanbod in heel Nederland.

[likebtn theme="custom" icon_l_c="#ffffff" icon_l_c_v="#ffffff" icon_d_c="#ffffff" icon_d_c_v="#ffffff" label_c="#ffffff" label_c_v="#ffffff" counter_l_c="#ffffff" counter_d_c="#ffffff" bg_c="#65b4a2" brdr_c="#65b4a2" lang="nl" dislike_enabled="0" icon_dislike_show="0" i18n_like="Inspirerend artikel" white_label="1" popup_position="bottom"]

Geef een reactie op dit artikel

[wpautbox authorid="1980"]

Gerelateerde berichten

Fout: View 9ae0bfaop9 bestaat mogelijk niet

Andere berichten

Fout: View 9b0ab6bsdu bestaat mogelijk niet
[getsocial app="follow_bar"]
By |2018-01-02T10:14:14+01:00juli 7th, 2017|Pedagogiek|0 Comments
Marlies - manager Kwaliteit en Pedagogiek
Marlies houdt zich al ruim 15 jaar als professional bezig met de kwaliteit van de kinderopvang. Zo heeft zij een aantal jaar een eigen pedagogisch trainingsbureau gehad en heeft ze acht jaar als vestigingsmanager bij Partou kinderopvang gewerkt. Na een aantal andere functies binnen de organisatie te hebben vervuld, is zij sinds twee jaar manager van de afdeling kwaliteit en pedagogiek. Daarnaast mag ze zichzelf, met twee jongens van 17 en 20 jaar, ook een ervaringsdeskundige noemen.