Het onderwerp ” kinderen zelf laten ervaren” wordt veel besproken en daar zijn veel verschillende visies over. Ik blijf erbij dat je een kind het toe kan vertrouwen om zelf te ervaren. Hierbij maak je een onderscheid tussen aanvaardbare en onaanvaardbare ongelukjes. Een risico mag, maar gevaar niet. Door het inrichten volgens de veiligheidseisen met betrekking tot interieur en omgeving wordt er al rekening gehouden met onaanvaardbare ongelukjes, want we zijn erg zuinig op de kinderen. Door een veilige omgeving kun je als leidster de ruimte geven aan het kind om te laten ontdekken.

Zand hoort niet alleen in de zandbak.

Door de straten zie je vaak groepjes met kinderen en leidsters lopen. Gezellig hand in hand en daar achter een leidster met een volle bolderkar. Ze zijn onderweg naar een speeltuin of andere speelplek in de buurt. Een uitstapje maken is erg leuk, maar waarom zorgen we niet voor een uitdagende fantasierijke tuin op onze eigen buitenplaats aan het kinderdagverblijf. De kleine kinderen van 0-4 jaar hoeven niet op pad om extra plezier te hebben. Voor hen is het veel fijner om op een vertrouwde plek met bekende mensen om hen heen nieuwe dingen uit te proberen en nieuwe mogelijkheden en grenzen te ontdekken.

Zorg voor verschillende elementen waar ze mee aan de slag kunnen gaan en kunnen ontdekken wat de natuur te bieden heeft. De mogelijkheden met gras, boomstronken, schors of zand brengen al zoveel ideeën met zich mee. Laat ze los gaan in wat zij willen en rem ze niet met de regels “zand mag niet uit de zandbak” of “ga maar niet op de grond zitten, want dan wordt je vies of nat”. Zand buiten de zandbak is juist veel leuker, want als het in het gras valt en je gaat er met je handen doorheen dan springt het omhoog!
Zand in een plas met water mengen voelt zo gek, maar ook weer fijn. Mag er misschien nog wat water bij? Daar komen we weer terug bij het Geheim achter vieze kleren. Volwassenen experimenteren ook veel met verschillende materialen, maar een kind kan nog veel meer bedenken. Een kopje zand, een theelepeltje gras, een vleugje blaadjes maakt een heerlijk “moddersoepje”. Met echt keukengereedschap is het zo een modderkeuken. Pakt het kind de kans om te proeven hoe gras voelt in je mond, hoe het voelt tussen je tanden en hoe het smaakt. Prima!

Uitdaging in de natuur.

Naast het ontdekken van materialen is ook uitdaging erg belangrijk. Grenzen verleggen en kijk wat het kind durft. Klimmen, glijden, rollen, verstoppen, rennen en vooral ook vallen en weer opstaan. Een schaafwondje is namelijk een aanvaardbaar ongelukje. De kinderen hebben geen klimrek nodig die van zichzelf al uitwijst hoe je moet klimmen, waar je jezelf moet vast houden en waar je uiteindelijk uitkomt. Hiervoor mogen ze zelf een oplossing bedenken dat bevorderd de zelfredzaamheid. Geef ze wat grote boomstronken om op te klimmen en af te vallen, een rioolbuis om doorheen te kruipen en te kijken waar je dan uitkomt, een silo om je in te verstoppen, een berg zand om vanaf te rollen, autobanden om in uit te rusten en een aphi theater om je kunsten te laten zien.
Maak ook een moestuin bereikbaar voor de kinderen. Even een aardbei plukken tussen het spelen door smaakt heerlijk. Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden om de kinderen op een andere manier uit te dagen en ze IN de natuur te laten ervaren. Al deze mogelijkheden zorgen ervoor dat de kinderen op eigen locatie kunnen ontwikkelen en daarbij mensen om hun heen hebben die ze vertrouwen om nieuwe stappen te zetten. Daar hoef je niet voor op pad.  Geef wat aandacht aan je tuin en kijk wat voor moois eruit voort groeit.

 

 

[likebtn theme="custom" icon_l_c="#ffffff" icon_l_c_v="#ffffff" icon_d_c="#ffffff" icon_d_c_v="#ffffff" label_c="#ffffff" label_c_v="#ffffff" counter_l_c="#ffffff" counter_d_c="#ffffff" bg_c="#65b4a2" brdr_c="#65b4a2" lang="nl" dislike_enabled="0" icon_dislike_show="0" i18n_like="Inspirerend artikel" white_label="1" popup_position="bottom"]

Geef een reactie op dit artikel

[wpautbox authorid="530"]

Gerelateerde berichten

Fout: View 9ae0bfaop9 bestaat mogelijk niet

Andere berichten

Fout: View 9b0ab6bsdu bestaat mogelijk niet
[getsocial app="follow_bar"]
By |2017-09-23T01:22:44+01:00april 28th, 2017|Pedagogiek|0 Comments

About the Author:

Marlinde Frijters
Mijn naam is Marlinde Frijters. Door het aangaan van uitdagingen en avonturen heb ik een grote rugzak met kennis en ervaringen binnen de kinderopvang. Na mijn MBO PW niveau 4 opleiding ben ik naar Haarlem verhuisd voor een mooie toepasselijke functie en tegelijkertijd begonnen aan een inspirerende opleiding HBO Management in de kinderopvang. Veel van geleerd en goede inzichten van gekregen voor persoonlijke en werk gerelateerde ontwikkelingen. Eenmaal afgestudeerd weer terug in mijn vertrouwde omgeving Brabant waar ik een top team aanstuur waarmee we samen een fijne, leerzame, uitdagende en vooral liefdevolle locatie creëren. Ondertussen werk ik al 5 jaar bij kinderopvang organisatie Op Stoom en vind ik het bijzonder om niet volgens een visie te werken, maar de visie te voelen. Mijn sociale vaardigheden zorgen ervoor dat ik mijn leidinggevende functie met betrekking tot de kinderen, ouders en collega’s op uiterst niveau kan uitvoeren en daardoor elke dag met veel plezier naar mijn werk ga. Ik heb een eigenwijze kijk op kinderen, omdat het los laten, zelf laten doen en het ontdekken van hun eigen fantasie zoveel belangrijker is dan wat wij als volwassenen verwachten en willen. Graag lees ik jullie verhalen en deel ik de mijne.