Zodra kinderen kunnen lopen, is de drang om overal op en in te klimmen enorm groot. Ze willen bewegen, hun energie kwijt. Maar in Nederland zijn er weinig sportclubs te vinden waar kinderen vanaf twee jaar al terecht kunnen. Steeds meer organisaties spelen hierop in door sportieve activiteiten voor peuters aan te bieden. Zo organiseert Partou kinderopvang in Houten gymlessen speciaal voor peuters.

Lekker in je vel

Woensdagochtend 08.45 uur. Peuters Sam en Lisa rennen door de gymzaal. Fedde zit nog even bij zijn moeder op een bankje met een knuffel in zijn hand. Een kwartier later zijn er acht kinderen – met iets te veel energie – met hun vader of moeder bij de peutergym van Partou gearriveerd. Elzemieke, pedagogisch medewerker bij Partou, heeft er zin in en heeft voor deze dag weer een aantal leuke activiteiten op het programma staan. “Ik vind het heerlijk om met peuters actief bezig te zijn. Het is niet alleen erg schattig, maar je bereikt ook best veel. Door kinderen op jonge leeftijd al veel te laten bewegen, vergroot je de kans dat ze beter in hun vel zitten, meer zelfvertrouwen krijgen en een sportieve levensstijl aannemen.”

Meer zelfvertrouwen

Elzemieke roept de kinderen met hun ouders bij elkaar en vraagt ze in een cirkel te gaan zitten. Ze zingen samen een liedje. Als de laatste noot gezongen is, krijgen de peuters de opdracht om een twintigtal badeendjes in een hoepel in het midden van de gymzaal te plaatsen. Enthousiast rennen de kinderen heen en weer. Na dit ‘spelletje’ mogen ze over de balken lopen, trampoline springen en op het klimrek klauteren. Een jongetje van bijna drie raakt gefrustreerd als hij niet in één keer door het rek kan klimmen. “We laten de kinderen alles eerst een paar keer zelf proberen. Ook al raken ze gefrustreerd als het de eerste keer niet lukt. Zo leren ze het zelf te doen. En als het dan lukt, voelen ze zich trots. En hierdoor krijgen ze meer zelfvertrouwen,” aldus Elzemieke.

Deskundig advies

Maloes is bewegingstherapeut en is bij de peutergym aanwezig om te kijken hoe kinderen bewegen en zich ontwikkelen. “Klimmen en klauteren, is enorm goed voor de grove motorische ontwikkeling. Ik zie ook echt vooruitgang bij kinderen die vaker komen. Zo was er onlangs een meisje dat traplopen eng en moeilijk vond. Na een paar lessen bij ons sloeg ze zelfs een traptrede over. Kinderen worden handiger en vrijer door de peutergym.” Als jonge ouder heb je altijd veel vragen over de ontwikkeling van je kind. Om dan af en toe feedback of advies van een deskundige te krijgen, is erg fijn! “Mijn zoontje zit niet op de kinderopvang, maar leert op deze manier wel om te gaan met andere kinderen en het is direct goed dat hij actief bezig is,” aldus de moeder van de driejarige Milan.

Voor herhaling vatbaar

Om 09.40 uur zijn de kinderen uitgeraasd en vraagt Elzemieke of ze allemaal in een kringetje willen gaan zitten. Er staat nog één activiteit op de planning. Elzemieke geeft een van de kinderen een zacht doekje, in de vorm van een konijntje, om door te geven aan een ander kindje. Voor sommige peuters best wel eng om een vreemd kindje iets te geven. Voor de kleinste van het stel, de net twee jaar oude Lisa, echter niet. Ze loopt met een grote glimlach naar de verlegen Sam en geeft hem de knuffel. Aan het einde van het spelletje geven Elzemieke en Maloes alle kinderen een box, high five en een baby box. De dames zwaaien de kinderen uit en horen de vierjarige Tessa nog net tegen haar moeder zeggen: Mama, ik heb lekker gesport. Gaan we volgende week weer?”

Succesvol vervolg

Na het succes van de peutergym wilde Kirstin van der Lee, manager van Partou in Houten, ook iets doen voor peuters die graag voetballen. “Bij de meeste clubs mogen kinderen pas vanaf vijf jaar een balletje mee trappen. Ik merkte op ons kinderdagverblijf dat er kinderen zijn, die al veel eerder interesse voor voetbal hebben. Daarom geven we nu ook peutervoetbal. Peuters leren op een speelse manier hoe ze moeten samenwerken en hoe ze een bal in het doel krijgen,” aldus Kirstin. Inmiddels hebben al 15 ouders hun peuter ingeschreven voor deelname. “Mijn zoon van tweeënhalf gaat altijd met zijn vader mee naar voetbal. Hij wilde al het veld op toen hij net kon lopen. Ideaal dat Partou voetbal aanbiedt voor kinderen vanaf twee jaar,” aldus de moeder van Quinn.

Werken bij Partou

Wil jij graag in de kinderopvang werken, leren van collega’s en jouw pedagogische kennis delen? Bekijk dan ons uitgebreide vacatureaanbod in heel Nederland.

 

[likebtn theme="custom" icon_l_c="#ffffff" icon_l_c_v="#ffffff" icon_d_c="#ffffff" icon_d_c_v="#ffffff" label_c="#ffffff" label_c_v="#ffffff" counter_l_c="#ffffff" counter_d_c="#ffffff" bg_c="#65b4a2" brdr_c="#65b4a2" lang="nl" dislike_enabled="0" icon_dislike_show="0" i18n_like="Inspirerend artikel" white_label="1" popup_position="bottom"]

Geef een reactie op dit artikel

[wpautbox authorid="1980"]

Gerelateerde berichten

Fout: View 9ae0bfaop9 bestaat mogelijk niet

Andere berichten

Fout: View 9b0ab6bsdu bestaat mogelijk niet
[getsocial app="follow_bar"]
By |2018-01-02T10:13:19+01:00september 8th, 2017|Pedagogiek|0 Comments
Marlies - manager Kwaliteit en Pedagogiek
Marlies houdt zich al ruim 15 jaar als professional bezig met de kwaliteit van de kinderopvang. Zo heeft zij een aantal jaar een eigen pedagogisch trainingsbureau gehad en heeft ze acht jaar als vestigingsmanager bij Partou kinderopvang gewerkt. Na een aantal andere functies binnen de organisatie te hebben vervuld, is zij sinds twee jaar manager van de afdeling kwaliteit en pedagogiek. Daarnaast mag ze zichzelf, met twee jongens van 17 en 20 jaar, ook een ervaringsdeskundige noemen.