Veel kinderen gebruiken nog lang een speen. Een speen biedt geborgenheid en soms is het gewoon gewenning. Dan is de speen een soort vriendje geworden.

Maar deze gewoonte kan buitengewoon hardnekkig zijn. Er ligt een speen boven in bed, beneden, in de auto, in mamma’s tas en dan nog een voorraad-speen in de kast voor je weet maar nooit.

Het lang gebruiken van een speen heeft vaak grote gevolgen voor het gebit en de ontwikkeling van de mond en kaken. Tot een jaar of twee is soms een speen in de mond ‘okay’. Daarna moet het kind er eigenlijk gewoon helemaal van af. En ja, ik weet dat ‘gewoon’ vaak niet gewoon is. Stoppen kan een hele strijd zijn.

Stoppen met de speen

Maar waarom zou je stoppen? Ik geef je vijf redenen om het stoppen misschien wat gemakkelijker te maken.

  1. Een speen houdt de tong laag liggend en inactief. Gevolg? De tong wordt lui en slap;
  2. Bij lang spenen krijgen de spraak en taal weinig kans zich te ontwikkelen. Want met een speen in je mond kun je niet spreken;
  3. De laag liggende tong duwt met veel kracht tegen de tanden, bijvoorbeeld tijdens het slikken. Slecht voor het gebit want de tanden gaan wijken;
  4. Door het speenzuigen (en dus door het ‘tongpersen’) ontstaat de vorm van een halve maan tussen de boven- en ondertanden. Een zogenaamde open beet;
  5. Bij peuters is het kraakbeen in de mondstructuren nog zacht. Het vervormt dus snel. Lang spenen zorgt uiteindelijk voor de vervorming van bijvoorbeeld het gehemelte. Maar het werkt ook de ‘goeie’ kant op: stopt het kind, dan kan de juiste spierbalans weer terugkomen.

Strijd

Ik ken de strijd want als logopedist zie ik regelmatig hoe lastig het is om de speen weg te doen. Hierbij daarom wat tips om aan ouders mee te geven.

Gooi de speen met de derde verjaardag ritueel weg. Of laat de speen simpelweg verdwijnen (‘ah jammer, hij is weg en we hebben geen nieuwe..’). Knip steeds een klein stukje van de speen af waardoor het zuigen niet meer prettig is. Of laat het kind de speen inruilen tegen een klein cadeautje.

Die eerste dagen zijn misschien wat moeilijk, Maar zie, het went! ‘Wow, wat word je groot! Helemaal zonder speen’.

[likebtn theme="custom" icon_l_c="#ffffff" icon_l_c_v="#ffffff" icon_d_c="#ffffff" icon_d_c_v="#ffffff" label_c="#ffffff" label_c_v="#ffffff" counter_l_c="#ffffff" counter_d_c="#ffffff" bg_c="#65b4a2" brdr_c="#65b4a2" lang="nl" dislike_enabled="0" icon_dislike_show="0" i18n_like="Inspirerend artikel" white_label="1" popup_position="bottom"]

Geef een reactie op dit artikel

[wpautbox authorid="189"]

Gerelateerde berichten

Fout: View 9ae0bfaop9 bestaat mogelijk niet

Andere berichten

Fout: View 9b0ab6bsdu bestaat mogelijk niet
[getsocial app="follow_bar"]
By |2017-07-10T10:53:24+01:00juli 13th, 2017|Pedagogiek|0 Comments

About the Author:

Lotte Endendijk
Ik ben Lotte Endendijk en werk als all-round logopedist én freelance tekstschrijver. Ik woon en werk in Tilburg, in een wijk met veel jonge gezinnen met allerlei achtergronden.