Op mijn eerste werkdag na mijn vakantie loop ik naar buiten, waar de kinderen aan het spelen zijn. Wetende dat er op mijn bureau een stapel werk geduldig ligt te wachten op mij, hebben de groepen, de kinderen, de leidsters mijn prioriteit.

Weten, zien en voelen

Eerst moet ik weten, vooral zelf zien en voelen, dat het op de groepen goed gaat.
Dan voel ik in mezelf de rust om mijn overige werkzaamheden uit te gaan voeren.
Buiten zit een klein kindje huilend bij een leidster op schoot.
Instinctief observeer en analyseer ik de situatie. Ik kijk naar het kindje en de leidster.
Het totale plaatje.

De behoefte van het kindje. En de houding van de leidster.
Is zij rustig of onrustig? Zonder na te denken stromen de vragen er bij mij uit.
Soms ook wel irritant, want daar ben ik weer met alle vragen.
De moeilijkste momenten van het kindje wil ik helder hebben. Zodat op die momenten de juiste pedagogische benadering wordt geboden.
Met als doel de emotionele behoeften van het kindje vervullen. Het stellen van vragen heeft voor mij vele redenen. Een helder en objectief beeld vormen over de actuele situatie, de behoeften van het kindje, de groep, het functioneren van de leidsters, de pedagogische benadering.
Een compleet maar vooral objectief beeld.

Spiegelen

Waar hebben de leidsters behoefte aan in deze situatie en hoe kan ik de leidsters hierin begeleiden. Dit zijn voor mij de momenten waarop ik de spiegel mag zijn. De leidsters zelf antwoorden mag laten vinden en soms juist tips en handvatten aanreiken. Voor dit kindje is het belangrijk dat zij zichzelf veilig en vertrouwd zal voelen. Dan kan een kindje tot spel en ontwikkeling komen.

In deze situatie adviseer ik o.a. om de vertrouwde knuffel en speentje aan het meisje te geven.
(de gehele dag) Dat is nu haar basis veiligheid. En haar emotionele behoefte.
Wanneer een kindje zichzelf niet veilig voelt ben ik een voorstander van het geven
van basis veiligheid door bijvoorbeeld de knuffel en speen te geven.
Wanneer een kindje zichzelf veilig voelt zie je dat een kindje tijdens het spel, uit zichzelf,
de knuffel en speen niet meer nodig heeft.
Daarbij bespreken wij ook nog een aantal andere aandachtspunten zodat de behoeften van het kindje
optimaal vervuld worden.

Dankbaar

Ook worden de ouders hierin betrokken. Want ook voor ouders is dit een moeilijke periode. Daar behoor je zorgvuldig mee om te gaan. Ik bel de moeder, op haar eigen verzoek, op.
Mijn hart breekt wanneer ik een huilende moeder aan de telefoon heb en ik begrijp haar
gevoel zo goed. Ik wil er, in samenwerking met mijn team, alles aan doen om ieder kindje
(én zijn ouders) een veilige en vertrouwde omgeving te bieden. In mijn beleving en ervaring bereik je dat door in te spelen op de (emotionele) behoeften vraag. Wanneer ik aan het einde van deze dag al een kleine vooruitgang mag waarnemen bij het kindje dan voel ik mezelf dankbaar.
Dankbaar dat mijn team de behoefte van een verdrietig kindje heeft weten te vervullen.

[likebtn theme="custom" icon_l_c="#ffffff" icon_l_c_v="#ffffff" icon_d_c="#ffffff" icon_d_c_v="#ffffff" label_c="#ffffff" label_c_v="#ffffff" counter_l_c="#ffffff" counter_d_c="#ffffff" bg_c="#65b4a2" brdr_c="#65b4a2" lang="nl" dislike_enabled="0" icon_dislike_show="0" i18n_like="Inspirerend artikel" white_label="1" popup_position="bottom"]

Geef een reactie op dit artikel

[wpautbox authorid="181"]

Gerelateerde berichten

Fout: View 9ae0bfaop9 bestaat mogelijk niet

Andere berichten

Fout: View 9b0ab6bsdu bestaat mogelijk niet
[getsocial app="follow_bar"]
By |2016-09-19T13:34:48+01:00augustus 31st, 2016|Pedagogiek|0 Comments

About the Author:

Susanne Akkermans
Ik ben Susanne. Sinds 1998 ben ik de trotse eigenaresse van mijn kleinschalig kinderdagverblijf. Kinderdagverblijf Suusje is mijn droom die ik al 18 jaar mag beleven. Ik werk met drie kleine horizontale opvang groepen. Een beetje tussen de gastouderopvang en kinderopvang is. Dat doe ik samen met een klein team van zes geweldige pedagogische medewerksters. Ook mag ik trotse mama zijn van een dochter van 17 jaar en twee zoons van 13 jaar. Als persoon ben ik impulsief, ondernemend, creatief in het creëren van mogelijkheden, enthousiast,onafhankelijk en ik houdt van humor. Daarbij ben ik soms behoorlijk eigenwijs en als ik een doel voor ogen heb dan ga ik er volledig voor. Bij mij is het motto dan ook altijd "Wie wil zoekt mogelijkheden, wie niet wil zoekt een reden". In mijn blogs voor To Be Kinderopvang zal ik gaan bloggen over mijn ervaringen en de verschillende kanten van het ondernemer zijn in de kinderopvang. In deze afgelopen jaren heb ik volgens mij toch al wel heel veel verschillende kanten van ondernemer zijn in de kinderopvang mogen ervaren, het is dan ook echt niet 24/7 een droomwereld. Maar altijd zijn het de kinderen die mij doen beseffen en voelen waarom ik een eigen kinderdagverblijf heb! Voor mij is dan ook het allerbelangrijkste de kinderen binnen mijn kinderdagverblijf, de kinderen moeten zichzelf veilig en vertrouwd kunnen voelen én daar ligt dan ook consequent mijn focus op. Ondernemen doe ik vanuit mijn gevoel en passie, een praktijk mens ben ik dan ook op en top die vanuit een helikopter blik de onderneming aan mag sturen en vooral volop mag en kan genieten van de geweldige belevingswereld van de kleine kinderen Veel lees plezier Liefs Susanne