‘De leidsters verstaan hem niet goed. En soms horen we ook dat hij stottert. Of hij spreekt sommige letters niet goed uit’. Het jongetje in kwestie, drie jaar en wat maanden, zat nieuwsgierig om zich heen te kijken en wilde maar al te graag zelf op de kinderstoel in de behandelruimte klimmen.

Op het eerste gezicht lijkt logopedie hartstikke nodig bij zulke signalen van ouders. Logisch dus, dat ze een afspraak maakten om hun zorgen te uiten. Inmiddels weet ik ook dat onverstaanbaarheid bij kinderen van een jaar of drie, vier zomaar kan verdwijnen. Of tenminste, met een beetje oefenen en binnen een mum van tijd.

Tips als truc

Maakt een peuter of jonge kleuter niet consequent veel spreekfouten, dan is vaak maar een zetje nodig om de spraakontwikkeling verder op gang te brengen. Soms zijn het gewoon wat tips voor thuis die het doen. Een paar voorbeelden?

  • Vraag het kind niet om langzamer te praten. Wanneer je dit wel doet, bereik je vaak het tegenovergestelde. Je kunt wel zelf langzamer gaan spreken. Als voorbeeld voor het kind. Vaak neemt het kind jouw tempo dan vanzelf over.
  • Als het kind een goede ‘spreekdag’ heeft, laat het dan zoveel mogelijk kletsen.
  • Probeer bij een mindere spreekdag dingen te doen die qua praten niet zoveel eisen.
  • Zet muziek of de televisie uit tijdens spreekmomenten of het eten.

Bij dit kereltje ging de spraakontwikkeling als een speer. De tips werkten en de moeilijke klanken (de ‘zw’ van zwaan en de ‘tw’ van twee) nam hij zo over. Eerste hulp bij lange woorden? Bonk bij elke lettergreep op tafel of op je knie. Zo stempel je samen een woord uit.

Let op

Wel belangrijk: twijfel je toch over de spraakontwikkeling van kinderen in je groep, dan kun je natuurlijk altijd een vrijblijvende screening bij de logopedist voorstellen.

[likebtn theme="custom" icon_l_c="#ffffff" icon_l_c_v="#ffffff" icon_d_c="#ffffff" icon_d_c_v="#ffffff" label_c="#ffffff" label_c_v="#ffffff" counter_l_c="#ffffff" counter_d_c="#ffffff" bg_c="#65b4a2" brdr_c="#65b4a2" lang="nl" dislike_enabled="0" icon_dislike_show="0" i18n_like="Inspirerend artikel" white_label="1" popup_position="bottom"]

Geef een reactie op dit artikel

[wpautbox authorid="189"]

Gerelateerde berichten

Fout: View 9ae0bfaop9 bestaat mogelijk niet

Andere berichten

Fout: View 9b0ab6bsdu bestaat mogelijk niet
[getsocial app="follow_bar"]
By |2018-02-14T08:55:21+01:00februari 14th, 2018|Pedagogiek|0 Comments

About the Author:

Lotte Endendijk
Ik ben Lotte Endendijk en werk als all-round logopedist én freelance tekstschrijver. Ik woon en werk in Tilburg, in een wijk met veel jonge gezinnen met allerlei achtergronden.