Kinderen spelen graag de hele dag. Dat is belangrijk en ik wil dit blijven motiveren en aanmoedigen. Hierbij speel jij een belangrijke rol. We nemen de kinderen spelenderwijs mee op ontdekkingsreis aan de hand van thema’s.

Ik krijg vaak de vraag hoe ik op het idee ben gekomen om educatieve en creatieve thema’s te ontwikkelen voor de kinderopvang en gastouderopvang. Dat is eigenlijk heel simpel. Ik heb het namelijk zelf ervaren en ondervonden.

Thema uitwerken

Als je het leuk vindt om met thema’s aan de slag te gaan, worden deze vaak uitgewerkt op de werkvloer. Dat kost veel (vrije)tijd of het gaat ten koste van de aandacht van de kinderen omdat het één en ander vaak genoeg tussendoor besproken wordt terwijl je net bezig bent met een activiteit. Kortom….het komt tijdens werktijd nooit uit. Alle rede voor een teamvergadering. Het begint al met het uitpluizen welk onderwerp het wordt.  Eer dat je eruit bent ben je al een half uur verder. Zoveel mensen, zoveel wensen. Dan komt de vraag: Welke activiteiten zullen we doen? Wat gaan we knutselen? Welke sport en spel activiteiten passen erbij? Laat je de kinderen uit eigen expressie tekenen of ga je op zoek naar kleurplaten? Hoe wordt dat toegepast? Welke liedjes passen bij het thema? Uit welke boeken wordt er voorgelezen?  Wie verzorgt de speel-en oefenwerkjes? Wie maakt de woordkaarten en welke woorden moeten erop komen te staan? Wat wordt er geschreven op het affiche voor ouders? Je wilt natuurlijk aankondigen uit welk thema de kinderen gaan spelen en welke activiteiten gedaan worden. Wat, wat, wat! Voor vele PM-ers een herkenbare situatie. Voor gastouders ligt het weer anders. Zij moeten zelfstandig in hun eigen (vrije)tijd activiteiten bedenken en voorbereiden. Ook heel erg leuk, maar toch ook fijn als je weet dat er een compleet thema draaiboek op je ligt te wachten.

Na de teamvergadering ga ik moe maar voldaan naar huis. Het dwarrelt nog allemaal. We zijn nog niet helemaal klaar met het thema. Ik ben op internet maar alvast op zoek gegaan naar recepten voor in het thema. Ik zie dat het al 23.30 uur is en besluit om lekker te gaan slapen. De volgende dag moet ik weer om 7.00 uur paraat staan.  De volgende dag wordt er nog nagepraat over de vergadering, want tja, de beste ideeën komen…juist ja…s ’nachts! Ondertussen vroegen de kinderen ook hun aandacht en terecht. Dat moet anders dacht ik. Toen kwam ik op een eureka moment. Waarom maak ik niet zelf een thema. Soort handvat; een opzetje.

Peuteractiviteitenweb

Het begon als een soort proef. Ik volgde in die tijd ook de opleiding tot website disigning waarbij ik een eigen website moest bouwen vanaf 0. Ik besloot het Peuteractiviteitenweb te noemen en lanceerde daar een aantal gratis thema’s op met alles erop en eraan. Van knutselactiviteiten tot sport & spel en zang & dans. Ook gaf ik boekentips, kleurplaten, liedjes & versjes, een werkplanner, affiches… Een compleet draaiboek. Ik zag dat het in een mum van tijd goed werd bezocht. Ik kreeg erg leuke reacties en zelfs verzoeken om thema’s te ontwikkelen waar ze desnoods voor willen betalen. Er was dus vraag naar! Eerst maar naar de Kamer van Koophandel. Ik begon nieuwe (betaalde) thema’s te ontwikkelen. Het is altijd afwachten, maar dat was echt een schot in de roos. De Kinderopvang had het er blijkbaar voor over om betaalde exemplaren aan te schaffen. Zij zagen daar absoluut de voordelen van in. Het was immers goedkoper om een thema aan te schaffen dan alle PM-ers overuren te geven of uit te laten betalen. Duidelijk een win- winsituatie.

De kracht van Peuteractiviteitenweb? Omdat ik zelf 26 jaar werkzaam ben in de Kinderopvang ken je wel zo’n beetje de ins en outs. Dat zie je terug in de thema’s. Iemand vertelde mij eens “Je kan uit je thema’s zien en voelen dat je ervaring hebt in de Kinderopvang en dat je niet een één of andere pedagoog bent die achter zijn bureau thema’s aan het schrijven is”. Sorry, maar die stop ik in mijn broekzak. Of “Eindelijk iemand die het wiel heeft uitgevonden”. Of “Het werkt verslavend. Ik ben altijd benieuwd hoe een ander thema van jou eruit ziet.” Dat is inderdaad zo. Het is altijd even spannend om voor het eerst een thema te bestellen. Want past dit concept wel bij jou opvang? Zouden de kindjes en ouders het leuk vinden. Vind je het prettig om eruit te werken. Ik kan je vertellen dat als je eenmaal uit een thema gewerkt hebt, dat het naar meer smaakt. Want het werkt! Dat zien we gelukkig ook terug. Vaak genoeg terugkerende PM-ers , peuterleid(st)ers en gastouders. En niet te vergeten: omdat het kant en klare thema draaiboeken zijn houd je veel (vrije) tijd over waardoor je nog meer tijd hebt voor andere leuke dingen.  Zowel privé als op het werk.

Uiteraard spelen de kinderen op het KDV waar ik werkzaam ben ook uit de thema’s van Peuteractiviteitenweb. Zo leuk te zien hoeveel plezier ze uit de activiteiten beleven! Ook mijn collega’s zijn enthousiast en komen zelf ook spontaan met ideeën. Dat is toch geweldig! Dat zie ik als toegevoegde waarde. Daar is geen vergadering meer voor nodig. Wij PM-ers, zijn allemaal creatief en dat wil ik niemand ontnemen.

Ouders bij het programma betrekken

Ook ouders zijn razend enthousiast. Wij maken met een digitale camera foto’s van de dag en stoppen het kaartje rond een uur of vier in een digitale fotolijst dat centraal hangt in de gang. Zo kunnen ouders ook echt zien wat hun kind(eren) die dag hebben gedaan. En hebben ze er een beeld bij, als wij erover vertellen. Leuke bijkomstigheid is dat de ouders vragen kunnen stellen aan hun kind(eren). Dat maakt het erover praten ook makkelijker. Als ze willen praten. Want dat is meestal niet het geval na zo’n leuke dag. Uiteraard mogen de kinderen ook hun knutselwerkje mee naar huis nemen. Of als ze willen, hangen we het knutselwerkje op of leggen we het zichtbaar neer op de vensterbank.

Ik ben erg blij en vereert dat ik dit voor de Kinderopvang kan betekenen. Dat geeft mij kracht en energie. Op dit moment heb ik het lekker druk. Zo schrijf ik thema’s voor een groot Gastouderbureau en tussendoor krijg ik opdrachtjes.  Daardoor houd ik wel minder tijd over om nieuwe thema’s te ontwikkelen. Maar zeg nou zelf….39 thema’s! Daar zit vast een thema voor jou en je kindjes tussen!

Stiekem zit er toch weer een nieuw thema aan te komen. Een levensgrote doos staat al ruim 2 weken in de huiskamer. Wat erin zit? Dat verklap ik nog niet helemaal. Ik kan wel verklappen dat het maar liefst 35 cm lang is, heel lief is en een zeer groot knuffelgehalte heeft. Die doos staat echt in de weg volgens mijn man. Dus het nieuwe thema moet maar snel gelanceerd worden. Ga ik voor zorgen.

Ben je benieuwd wat een thema precies inhoud? Ik nodig je graag uit om een kijkje te nemen op peuteractiviteitenweb Je bent wel gewaarschuwd! Het schijnt namelijk verslavend te zijn.

[likebtn theme="custom" icon_l_c="#ffffff" icon_l_c_v="#ffffff" icon_d_c="#ffffff" icon_d_c_v="#ffffff" label_c="#ffffff" label_c_v="#ffffff" counter_l_c="#ffffff" counter_d_c="#ffffff" bg_c="#65b4a2" brdr_c="#65b4a2" lang="nl" dislike_enabled="0" icon_dislike_show="0" i18n_like="Inspirerend artikel" white_label="1" popup_position="bottom"]

Geef een reactie op dit artikel

[wpautbox authorid="724"]

Gerelateerde berichten

Fout: View 9ae0bfaop9 bestaat mogelijk niet

Andere berichten

Fout: View 9b0ab6bsdu bestaat mogelijk niet
[getsocial app="follow_bar"]
By |2017-06-14T16:19:42+01:00juni 14th, 2017|Pedagogiek|0 Comments

About the Author:

Yvonne Lohman
Mijn naam is Yvonne Lohman. Educatief auteur en eigenaar van Peuteractiviteitenweb. DE activiteitenbank voor professionals die werkzaam zijn in de Kinderopvang/Gastouderopvang. Daarnaast ben ik 26 jaar werkzaam als pedagogisch medewerkster op een Kinderdagverblijf. De combinatie is ontzettend leuk en afwisselend.