Inmiddels is sinterklaas alweer in het land en komen we ook op de BSO meer en meer in de Sinterklaasstemming. Maar net als ieder jaar brengt Sinterklaas naast spanning, voorpret en gezelligheid ook een aantal dilemma’s met zich mee.

Wel of niet geloven?

Op de oudste BSO is het ieder jaar weer even puzzelen om erachter te komen wie er wel en wie er niet meer in Sinterklaas gelooft. Van de oudsten bij mij op de groep is het duidelijk dat ze niet meer geloven. De jongsten op de groep zijn echter net 8 en dat is vaak zo’n twijfelleeftijd. Best lastig in de groep, zeker omdat je niet rechtstreeks kunt vragen of kinderen nog geloven. Meestal tast ik de kinderen een beetje af en dan alleen wanneer kinderen er zelf over beginnen. Bijvoorbeeld door te vragen hoe ze thuis Sinterklaas vieren en door de oudsten af en toe eens apart te nemen en ze toe te fluisteren dat ik weet dat zij het weten maar dat nog niet iedereen het weet. Vragen aan mij over het wel of niet bestaan van Sinterklaas leg ik altijd terug bij het kind; ‘wat denk jij?’

Groepscadeau of voor ieder kind een cadeautje?

Op de meeste dagverblijven wordt er budget vrij gemaakt voor de Sinterklaasviering. De vraag is dan of je daar een groepscadeau van koopt of voor ieder kind een cadeautje koopt. Ik ben een groot voorstander van het kopen van een groepscadeau. Individuele cadeautjes kopen en inpakken kost veel tijd en het is praktisch onmogelijk om iets te kopen wat ieder kind leuk vindt. Daarnaast is je budget vaak beperkt (bij ons is dit 2 euro per kind) waardoor de cadeautjes vaak van mindere kwaliteit zijn en snel stuk gaan. Veel van de cadeautjes belanden dan ook in de prullenbak of in een hoekje van de kast. Wij schaffen dit jaar van het Sintbudget voor de oudste twee groepen een tweedehands playstation plus spellen aan. Iets waar alle kinderen plezier van kunnen hebben.

Schoen zetten of niet?

Nog zo’n dilemma, laat je de kinderen op de BSO hun schoentje zetten of niet? Iedereen een eigen schoentje mee laten nemen is vaak een heel gedoe. Bovendien moet je dan per groep vaak ruimte zien te vinden voor zo’n 30 tot 40 schoenen. Iedereen een schoentje laten knutselen is makkelijker, maar wat doe je met kinderen die echt niet van knutselen houden? (Ik ben geen voorstander van verplicht knutselen op de BSO). Daarnaast speelt mee dat alle kinderen al op school hun schoentje zetten, dus heeft schoen zetten op de BSO dan wel meerwaarde…. Op de oudste BSO kies ik er al een aantal jaar voor om strooigoed aan te schaffen en dit in de week voor Sinterklaas dagelijks in plaats van een koekje uit te delen. Om de feestelijkheid te vergroten schrijf ik ieder jaar een groepsgedicht met over ieder kind iets leuks.

Sint en Piet op bezoek?

De vraag of Sint en Piet een bezoekje komen brengen aan de BSO levert nog weleens hevige discussies op. Waar voorstanders vinden dat dit er nu eenmaal bij hoort vrezen tegenstanders voor een overdosis Sint. Zelf hoor ik bij de tegenstanders. Kinderen op de BSO lijken af en toe volledig overspoelt te worden door Sintbezoekjes. Hij komt op school, bij papa en/of mama op het werk, op de Scouting, op de voetbalclub, bij opa en oma en ga zo maar door. Al die bezoekjes zijn gezellig maar leveren ook allemaal spanning op, alles gaat anders dan anders en ook de kinderen die niet meer geloven kunnen hier flink overprikkeld van raken. Niet ieder kind heeft hier last van, maar bij mij in de groep zitten er alleen op de maandag al 4 kinderen die erg prikkelgevoelig zijn (van de 10 kinderen in totaal). Op de BSO kies ik dan ook voor rust, we besteden aandacht aan Sinterklaas maar leggen de nadruk op de gezelligheid en volgen de kinderen en hun behoeften.

De in dit blog omschreven dilemma’s zijn vast herkenbaar voor jullie. Ik ben benieuwd hoe jullie hiermee om gaan en hoor het graag! Veel plezier op de groep met Sinterklaas gewenst!

 

 

[likebtn theme="custom" icon_l_c="#ffffff" icon_l_c_v="#ffffff" icon_d_c="#ffffff" icon_d_c_v="#ffffff" label_c="#ffffff" label_c_v="#ffffff" counter_l_c="#ffffff" counter_d_c="#ffffff" bg_c="#65b4a2" brdr_c="#65b4a2" lang="nl" dislike_enabled="0" icon_dislike_show="0" i18n_like="Inspirerend artikel" white_label="1" popup_position="bottom"]

Geef een reactie op dit artikel

[wpautbox authorid="145"]

Gerelateerde berichten

Fout: View 9ae0bfaop9 bestaat mogelijk niet

Andere berichten

Fout: View 9b0ab6bsdu bestaat mogelijk niet
[getsocial app="follow_bar"]
By |2017-09-23T01:31:24+01:00november 23rd, 2016|Pedagogiek|0 Comments

About the Author:

Marielle Zee
Welkom op mijn blog. Mijn naam is Mariëlle, ik ben 40 jaar oud en woon in het mooie Eindhoven. Sinds de zomer van 2000 werk ik in de kinderopvang. De eerste 15 jaar heb ik bij een grote kinderopvangorganisatie in Eindhoven gewerkt als pedagogisch medewerker BSO en daarnaast als overblijfcoördinator op een grote basisschool. Sinds kort werk ik op een particulier kinderdagverblijf als pedagogisch medewerker BSO en daarnaast als invalskracht op de dagopvang. Naast mijn werk in de kinderopvang ben ik coach bij Petje Af (een weekendschool voor kinderen in de leeftijd van 10-14 jaar), huiswerkmaatje van een 13-jarige jongen, voorlezer bij de Voorleesexpress, ik blog en ik studeer HBO Pedagogiek. Ik ben een echte BSO-leidster, ik kan daar al mijn enthousiasme en energie in kwijt en vind de afwisseling die het biedt heerlijk. Samen met ze spelen, kletsen en lachen en daarnaast kinderen die iets extra’s nodig hebben begeleiden, ik vind het heerlijk en ga iedere dag met plezier naar mijn werk. De oudste BSO kinderen (vanaf 9 jaar) hebben een speciaal plekje in mijn hart. Die prépubers die enerzijds al heel groot zijn en anderzijds nog heerlijk ‘kind’ zijn vind ik echt geweldig, ik geniet volop van de gesprekken die ik met ze heb en vind het een leuke uitdaging om met hen vorm te geven aan de groep en de activiteiten. In mijn blog laat ik jullie meekijken op mijn BSO, deel ik tips en adviezen voor de omgang met de oudste kinderen, deel ik succeservaringen en mislukkingen en geef ik ideeën voor leuke activiteiten voor de 9plus. Ik ben heel benieuwd wat jullie van mijn blog vinden, reacties, ideeën en tips zijn altijd welkom. Veel leesplezier en tot snel!