Ja; Veenendaal heeft nog steeds het stempel ‘christelijk’. En persoonlijk vind ik dat helemaal niet erg. In het dagelijks leven is niet echt te merken dat Veenendaal christelijker zou zijn dan een ander dorp. Alleen op zondag zijn er kerken te kust en te keur te bezoeken en zie je een flink aantal mensen over straat gaan, die de traditie van een ‘bepaald uiterlijk’ in ere houden. Laatst genoemde groep betreft ruim tien procent van alle inwoners. Daarnaast is 38% van de inwoners niet aangesloten bij een kerkgemeenschap. Het lijkt dus vooralsnog wel mee te vallen met dat christelijke karakter.

Aansluiting op de thuis situatie

Echter is ook de conclusie te trekken dat zo’n 45% van de inwoners van Veenendaal wel belang hechten aan hun christelijke identiteit. Zij willen volgens de christelijke normen en waarden leven en ook hun kinderen hierin grootbrengen. Om deze reden kiezen zij voor christelijke scholen. En sinds 2005 kunnen zij ook kiezen voor kinderopvang met een christelijke identiteit. ‘Waarom is dat nodig?’, zullen sommigen denken. ‘Moet een baby ook bidden dan?’ Onze visie is, dat kinderopvang zoveel mogelijk moet aansluiten op de thuissituatie en tegelijkertijd de kinderen zo goed mogelijk moet begeleiden in hun ontwikkeling.

Spelenderwijs en ongedwongen

Onze opvang wil een tweede thuis zijn voor het kind. Daarom bidden we inderdaad met de kinderen. Maar dan wel op hun eigen niveau. Ze mogen bidden voor hun zieke konijntje en voor de pop, die zojuist op de grond viel. Maar de identiteit zit ‘m niet alleen in het bidden natuurlijk. Er wordt gezongen, geknutseld en voorgelezen. Allemaal spelenderwijs en ongedwongen. Kinderen leren dat ze bijzonder zijn, allemaal op hun eigen manier. Zo is het al voor de basisschooltijd vertrouwd met verschillende uitingen van het christelijke geloof. Ze weten bijvoorbeeld dat het heel gezellig is om rondom de kerstdagen de kerstboom te versieren, maar dat het feest echt bijzonder is, omdat we denken aan de geboorte van het kindje Jezus.

Het geeft kinderen een veilig gevoel om te ervaren dat een christelijke identiteit, hoe kinderlijk ook ten uitvoer gebracht, overal te vinden is; thuis, op zondag in de kerk, maar ook bij de kinderopvang. En het geeft de pedagogisch medewerkers en ouders een vertederend gevoel om te zien hoe kinderen zich ontwikkelen. Ook op het gebied van de christelijke identiteit.

[likebtn theme="custom" icon_l_c="#ffffff" icon_l_c_v="#ffffff" icon_d_c="#ffffff" icon_d_c_v="#ffffff" label_c="#ffffff" label_c_v="#ffffff" counter_l_c="#ffffff" counter_d_c="#ffffff" bg_c="#65b4a2" brdr_c="#65b4a2" lang="nl" dislike_enabled="0" icon_dislike_show="0" i18n_like="Inspirerend artikel" white_label="1" popup_position="bottom"]

Geef een reactie op dit artikel

[wpautbox authorid="175"]

Gerelateerde berichten

Fout: View 9ae0bfaop9 bestaat mogelijk niet

Andere berichten

Fout: View 9b0ab6bsdu bestaat mogelijk niet
[getsocial app="follow_bar"]
By |2017-09-23T01:33:19+01:00september 8th, 2016|Pedagogiek|0 Comments

About the Author:

Anja Diepeveen
De beste zorg voor uw kostbaarste bezit!” Zo luidt de slogan van het bedrijf, waarvoor ik werk. Een slogan, die ik zelf ruim tien jaar geleden voorstelde aan de eigenaresse van de organisatie. Nu, ruim tien jaar later, bleek dit ook echt zo te zijn! Inmiddels werken wij vanuit vijf verschillende locaties en vangen we honderden kinderen op in onze dagopvang, peuteropvang en buitenschoolse opvang. Chr. Kinderopvang Luna heeft haar naam gevestigd in Veenendaal. Een jaar geleden vroeg mijn vriendin of ik bij haar wilde komen werken. Het bedrijf was toe aan nieuwe ontwikkelingen en wilde meegaan met de vernieuwingen op het gebied van voor- en vroegschoolse educatie. Of ik het personeel hiervoor wilde trainen… Aangezien ik toe was aan een nieuwe uitdaging, besloot ik het basisonderwijs vaarwel te zeggen en mij te richten op dit dynamische bedrijf. De pedagogisch medewerkers van Chr. Kinderopvang Luna zijn mijn collega’s geworden. Ik mag hen trainen en coachen in hun werk. Ik zie hoe zij iedere dag met hun hart en handen zorgen voor andermans kroost. Door hun werkhouding laten zij zien dat ze beseffen dat deze kinderen ook echt ‘kostbaar bezit’ zijn. Samen met hen kijk ik hoe we deze kinderen het best kunnen stimuleren in hun ontwikkeling. Want ze worden nu juist aan ons toevertrouwd op een leeftijd, dat ze het beste en het makkelijkst dingen leren. Naast deze job werk ik in mijn eigen praktijk als kindercoach. Fantastisch en dankbaar werk om kinderen een stapje verder te mogen helpen in hun ontwikkeling. Ten slotte mag ik ook als moeder voor drie opgroeiende pubers zorgen. Wat een rijkdom!