Zit je met je armen over elkaar terwijl je dit leest? Of met je benen? Prima. Wissel dan nu eens je armen of benen om. Voelt gek he? Dat komt omdat je een voorkeurshouding hebt.
Het lichaam heeft veel voorkeuren, denk maar aan de hand waarmee je schrijft of de voet waarmee je het liefst een bal schiet. Helemaal niet erg; het maakt dat je snel en handig kunt bewegen.

Maar bij een baby vinden we een voorkeurshouding wel alarmerend. Waarom eigenlijk?  Wanneer noem je iets een voorkeurshouding? En heeft een dreumes die op één knie ‘kruipt’ ook een voorkeurshouding?

We zeggen dat een baby een voorkeurshouding heeft als het kindje in ruglig steeds het hoofd naar links óf rechts gedraaid heeft gedurende driekwart van de tijd (minimaal 15 minuten kijken).
Op zich niet erg zou je zeggen, iedereen slaapt het lekkerst in een bepaalde houding. Maar bij een zuigeling is de schedel nog erg zacht waardoor deze makkelijk vervormt. Hoe langer het kindje ligt op een bepaalde kant, des te platter daar het hoofdje wordt. En hoe platter het hoofdje wordt, des te vaker zal hij op die kant blijven liggen. Het mechanisme gaat zich dus versterken en dat kan een aantal nadelen hebben:

  • Soms is het niet meer goed mogelijk om het hoofd goed te bewegen in alle richtingen.
  • Doordat het kindje steeds naar één kant kijkt beweegt hij arm en been aan die kant veel, maar aan de andere kant nauwelijks. Dat is niet goed voor de motorische ontwikkeling
  • Door de voorkeurshouding van het hoofd kan er ook een kromme wervelkolom ontstaan.
  • Omdat ook de ogen niet symmetrisch geoefend worden is er kans op scheelzien of een lui oog.
  • Een scheef hoofdje. Dat is gelukkig niet gevaarlijk voor de hersenen, maar we vinden het meestal niet zo mooi.
  • Er kan een onderliggende medische oorzaak zijn voor een voorkeurshouding dus bij twijfel is het goed om er een arts of kinderfysiotherapeut/kinderoefentherapeut naar te laten kijken.

Maar wat te doen? Mag een baby nu wel of niet op de buik slapen? Moet het kind naar een osteopaat gestuurd worden? Hoe kun je een kind met een voorkeurshouding het beste dragen?
Alvast een paar tips:

  • Draag het kind in ruglig op je arm, maar zorg dat het met zijn hoofdje naar de niet-voorkeurskant kijkt. Wissel dus zo nodig van arm.
  • Draag het kind rechtop, met zijn buikje tegen je aan. Zorg weer dat het hoofdje naar de niet-voorkeurskant gedraaid is.
  • Draag het kind in buiklig, op je eigen onderarm. Op deze manier kan het kind ook zijn hoofdje makkelijker optillen en rondkijken.

Wil je meer tips over een voorkeurshouding van het hoofd of bij kruipen? Klik met je voorkeurshand op deze link en meld je aan! Ook leuk voor een ouderavond op je kinderdagverblijf.

[likebtn theme="custom" icon_l_c="#ffffff" icon_l_c_v="#ffffff" icon_d_c="#ffffff" icon_d_c_v="#ffffff" label_c="#ffffff" label_c_v="#ffffff" counter_l_c="#ffffff" counter_d_c="#ffffff" bg_c="#65b4a2" brdr_c="#65b4a2" lang="nl" dislike_enabled="0" icon_dislike_show="0" i18n_like="Inspirerend artikel" white_label="1" popup_position="bottom"]

Geef een reactie op dit artikel

[wpautbox authorid="173"]

Gerelateerde berichten

Fout: View 9ae0bfaop9 bestaat mogelijk niet

Andere berichten

Fout: View 9b0ab6bsdu bestaat mogelijk niet
[getsocial app="follow_bar"]
By |2017-01-20T13:52:58+01:00januari 23rd, 2017|Pedagogiek|0 Comments

About the Author:

Marieke Regeling
Hallo, ik ben Marieke. Ik ben eigenaar van Bureau Didactiek waar ik scholing geef over de motorische ontwikkeling aan kinderdagverblijven. Ook geef ik trainingen over gezond werken voor de pedagogisch medewerkers. Belangrijk, want zij zijn het kapitaal! Ik ben opgeleid als kinderoefentherapeut Cesar en heb 8 jaar met veel plezier in een grote fysiotherapiepraktijk gewerkt. Daar heb ik veel kinderen behandeld met een sensomotorische achterstand. Vaak zat daar ook nog een gedragsstoornis als ADHD of autisme bij. Werk dat veel voldoening gaf! Maar na een tijdje begon het te kriebelen en wilde ik mijn kennis doorgeven; ik ben cursussen gaan geven aan paramedici zoals fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten. Op deze manier kwam ik in contact met pedagoog Ingrid Nagtzaam en samen hebben we SLIM bewegen ontwikkeld. We zijn cursus gaan geven binnen de kinderopvang, wat een leuke wereld! Als ik op kinderdagverblijven kom zie ik met hoeveel liefde en energie pedagogisch medewerkers werken. Maar ik zie ook dat het stimuleren van de (motorische) ontwikkeling als een pittige klus ervaren wordt. Moet een kind nu wel of niet kruipen? Hoe jong mag je een kind al laten tekenen met potlood? En wat te doen als een kind ’s ochtends al overprikkeld binnen komt? Ik geloof dat wanneer er meer kennis is over de motorische ontwikkeling, je echt vanuit de kinderen kunt werken. Dan blijkt namelijk dat je geen losse ‘lesjes’ nodig hebt, maar dat je de (motorische) ontwikkeling de hele dag door kunt stimuleren! Met dit blog hoop ik mensen uit de kinderopvang te kunnen informeren en inspireren. En wie weet zie ik je terug in één van mijn cursussen! Ik werk vaak en graag samen met: Het Kan! www.hetkanvoorhetkind.nl Kinderopvangacademie www.kinderopvangacademie.nl