Wanneer jouw visie in de inrichting zichtbaar en voelbaar wordt, bereik je de hoogst haalbare (pedagogische) doelen in de dagelijkse praktijk. Ouders die moeite hebben met hun kleintje voor de eerste keer weg brengen ervaren rust en warmte en vooral ook de ruimte omin hun eigen tempo te wennen aan het wegbrengen van hun kleintje. Wat betekend dat ouders bij ons hun eigen wen proces mogen invullen en vormgeven. Ouders mogen bij ons alle tijd nemen die zij nodig hebben om te wennen aan ons en vooral om vertrouwd te raken met ons. Waarom zou je ouders verplichten, of waarom zou je van ouders verwachten dat zij hun kindje ‘zomaar’ weg brengen naar vreemde mensen? Je eigen kindje. Nee, in mijn beleving kan en mag je dat niet van ouders verwachten. Het is zo belangrijk dat je eerst weet wie er voor jouw kindje gaat zorgen. Voor het kindje is het belangrijk om te voelen dat de ouder zichzelf veilig en vertrouwd voelt bij ons. Vaste pm ers op de groepen zijn in het totale plaatje van onze werkwijze, in combinatie met de inrichting, van groot belang.

Gezellige warme huiskamers

Deze laatste maanden ben ik dagelijks bezig geweest met de visie vertalen naar de inrichting van ons nieuwe huisje. Bewust blijf ik dan ook de nieuwe locatie van mijn kinderdagverblijf, ons nieuwe huisje noemen. De kracht van mijn kinderdagverblijf is al twintig jaar de kleinschalige en persoonlijke werkwijze. Hoe kon ik binnen alle wetswijzigingen én de keuze om te gaan verhuizen, mijn kleinschalige en persoonlijke visie blijven waarmaken? De enige manier waarop dat in mijn beleving haalbaar bleef was door onze nieuwe locatie om te toveren naar een huis met vier gezellige warme huiskamers.

Ik had een duidelijk beeld in mijn hoofd, vertaald in een moodboard op papier. lekker ouderwets knip en plak werk. Eigenwijs aan vastgehouden ook. De kleuren op elkaar afgestemd vanuit de visie van kleinschaligheid en persoonlijkheid. In iedere huiskamer staat dezelfde bank. Geen kinderopvang bank. Nee. Echte huiskamer banken. Vloerkleden ook. Echt ze zijn geweldig. Mag ik even reclame maken?? De vloerkleden en de lampen zijn van Fatboy. Ik wist niet dat hun zulke geweldige mooie lampen en vloerkleden hadden, maar daar kwam ik bij terecht dankzij John van Neer Totaal inrichter Kinderopvang. De lampen, lijken op een kralenketting. De vloerkleden, de lampen, de banken, de tafels, in iedere huiskamer zijn deze hetzelfde. De vloerkleden hebben wel in iedere huiskamer een andere print voor de eigenheid van de huiskamer. In een huiskamer horen ook planten, kunstplanten die er echt uit zien. Het zijn de kleine details die het ‘af’ maken.

 

Persoonlijke elementen

Over alles is nagedacht. In iedere huiskamer wilde ik dan ook zwart wit foto’s van mijn eigen kinderen én van mezelf als kind bij mijn vader op schoot. Mijn lieve papa hoort er bij net als mijn eigen kinderen. Zij zijn mijn basis én zij maken mijn kinderdagverblijf persoonlijk. En dan hebben we ook nog de prachtige huiselijke kasten op iedere groep staan én de allermooiste vlinder printen op doek.

Als moeder weet ik hoe het voelt om je kindje los te laten, uit handen geven van de zorgen en ook de zorgen die je als moeder kunt hebben om je eigen kinderen. Als professional weet ik ook hoe het is om op de groepen te werken. Ik ben een ondernemer in de kinderopvang maar wel een ondernemer vanuit het hart. Exact dat zijn de bepalende factoren die ik heb meegenomen in de inrichting.

Mijn doel, mijn visie was helder. Huiskamers. Trots voel ik mezelf dat alle vier de huiskamers volledig de visie vertalen van Kinderdagverblijf Suusje. Het kleinschalige en persoonlijke wordt door iedereen ervaren. Het heerlijke thuiskomen gevoel. Ouders worden ontvangen en mogen lekker op de bank of aan tafel gaan zitten met een kop koffie of thee erbij. Een baby’tje in de heerlijke fauteuil de fles geven met zicht op alle hoeken van de huiskamer, ook dat kan. Een heerlijke hoge tafel met mooie stoelen er aan. Iedere huiskamer heeft twee tafels om aan te zitten. Ook dat is in iedere groep hetzelfde zodat er een geheel ontstaat. Door het geheel ontstaat rust. Rustige kleuren zijn gebruikt zodat kinderen niet overprikkelt raken. Overal zijn ramen zodat er openheid voelbaar is en geen opgesloten hokkerig gevoel wordt ervaren. De tafels zijn ook bewust gekozen vanuit mijn eigenwijze kijk op de inrichting.

 

Ik wilde geen kinderdagverblijf inrichting. De huiskamers voor de oudste kinderen hebben twee tafels waar acht kinderen aan kunnen zitten. Door de ‘groep’kinderen de hele dag op te splitsen bereik je meer persoonlijke aandacht voor ieder individueel kind. Maar ook voor de pmer zelf wordt het ‘werk’ weer heel erg dankbaar en zinvol en bereik je ook de echte aandacht. Ook in de huiskamers voor de allerkleinste kinderen werken wij met twee tafels. Voor de allerkleinste aan de hoge tafel  en voor de oudere kindjes aan de lage tafel.

Genieten. Ik kan niets anders zeggen dan dat wij genieten in de huiskamers van ons nieuwe huisje. De hoogst haalbare pedagogische doelen zijn bereikt. De keuze is gemaakt, in plaats van te vechten tegen een wetswijziging heb ik gekozen voor het zien van mogelijkheden, mogelijkheden realiseren. En genieten. Probeer het eens uit zou ik zeggen.

Liefs Susanne

[likebtn theme="custom" icon_l_c="#ffffff" icon_l_c_v="#ffffff" icon_d_c="#ffffff" icon_d_c_v="#ffffff" label_c="#ffffff" label_c_v="#ffffff" counter_l_c="#ffffff" counter_d_c="#ffffff" bg_c="#65b4a2" brdr_c="#65b4a2" lang="nl" dislike_enabled="0" icon_dislike_show="0" i18n_like="Inspirerend artikel" white_label="1" popup_position="bottom"]

Geef een reactie op dit artikel

[wpautbox authorid="181"]

Gerelateerde berichten

Fout: View 9ae0bfaop9 bestaat mogelijk niet

Andere berichten

Fout: View 9b0ab6bsdu bestaat mogelijk niet
[getsocial app="follow_bar"]
By |2018-04-09T07:45:01+01:00april 9th, 2018|Pedagogiek|4 Comments

About the Author:

Susanne Akkermans
Ik ben Susanne. Sinds 1998 ben ik de trotse eigenaresse van mijn kleinschalig kinderdagverblijf. Kinderdagverblijf Suusje is mijn droom die ik al 18 jaar mag beleven. Ik werk met drie kleine horizontale opvang groepen. Een beetje tussen de gastouderopvang en kinderopvang is. Dat doe ik samen met een klein team van zes geweldige pedagogische medewerksters. Ook mag ik trotse mama zijn van een dochter van 17 jaar en twee zoons van 13 jaar. Als persoon ben ik impulsief, ondernemend, creatief in het creëren van mogelijkheden, enthousiast,onafhankelijk en ik houdt van humor. Daarbij ben ik soms behoorlijk eigenwijs en als ik een doel voor ogen heb dan ga ik er volledig voor. Bij mij is het motto dan ook altijd "Wie wil zoekt mogelijkheden, wie niet wil zoekt een reden". In mijn blogs voor To Be Kinderopvang zal ik gaan bloggen over mijn ervaringen en de verschillende kanten van het ondernemer zijn in de kinderopvang. In deze afgelopen jaren heb ik volgens mij toch al wel heel veel verschillende kanten van ondernemer zijn in de kinderopvang mogen ervaren, het is dan ook echt niet 24/7 een droomwereld. Maar altijd zijn het de kinderen die mij doen beseffen en voelen waarom ik een eigen kinderdagverblijf heb! Voor mij is dan ook het allerbelangrijkste de kinderen binnen mijn kinderdagverblijf, de kinderen moeten zichzelf veilig en vertrouwd kunnen voelen én daar ligt dan ook consequent mijn focus op. Ondernemen doe ik vanuit mijn gevoel en passie, een praktijk mens ben ik dan ook op en top die vanuit een helikopter blik de onderneming aan mag sturen en vooral volop mag en kan genieten van de geweldige belevingswereld van de kleine kinderen Veel lees plezier Liefs Susanne