“Huh, gaat dat wel goed en kunnen zij zelf al een koprol maken”

Regelmatig horen wij deze opmerking voorbij komen tijdens het geven van een workshop binnen een kinderdagverblijf. De ogen van de PM’er staan wijd open gesperd, wanneer de kinderen van een tafel springen en daarna een koprol maken. Kinderen kunnen vaak meer dan je denkt.
“Wist jij dat apen een staart hebben? Probeer maar eens om tussen je benen door naar jouw apestaart te kijken”. Door kinderen een opdracht als deze te geven, maken ze al bijna vanzelf een koprol. Kinderen van anderhalf jaar (eigenlijk zodra ze kunnen lopen) kunnen motorisch gezien al een koprol maken! Het gebruik van een analogie (de apestaart), maakt het voor kinderen heel eenvoudig om speels te leren. Wel is het belangrijk dat de analogie aansluit bij de belevingswereld van het kind. Gelukkig heb kinderen een enorm rijke fantasiewereld waar je gebruik van kunt maken bij het aanleren van motorische taken. Wij nemen kinderen mee in de bijzondere jungle van Monkey Moves vol dieren, geluiden en kleuren en bewegingen!

Een kijkje in onze jungle
Een tijdje terug werden we gevraagd ons verhaal te delen bij To Be Kinderopvang. Dit eerste blog is het bewijs dat we dat ook daadwerkelijk gaan doen en we zijn er nu al blij mee! Wij nemen jullie mee door onze jungle en de jungle die wij onze apekoppen bieden. In deze eerste blog stellen wij je voor aan Monkey Moves en geven we een korte introductie in wat je de komende maanden kunt verwachten. Het stukje hierboven bevat een aantal voorbeelden van onderwerpen die in de volgende blogs aan bod komen. Zo zit er een hele wetenschap achter het aanbieden van de juiste aanwijzingen en feedback tijdens het leren.

Maar first things first. Voor wie het niet weet:
Monkey Moves biedt apeleuke multisport programma’s. Wij gebruiken multisport als middel om kinderen te helpen fit en zelfredzaam te zijn en hen een positief zelfbeeld te geven.

Monkey Moves heeft unieke multisport programma’s voor kinderen van 1,5-12 jaar. Bij ons particuliere programma (de Monkey Moves club) komen elk seizoen 11 verschillende sporten (van voetbal tot judo en van tennis tot free running) aan bod. De sport vormt de kern van de les en komt altijd terug in een klim- en klauterparcours. In dit parcours worden uitdagende vaardigheden gevraagd die passen bij de sport, de sociale vaardigheden die tijdens de specifieke les centraal staat en laat kinderen in een uitdagende, maar veilige omgeving vrij en ontdekkend leren.

Daarnaast zijn we bij veel kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang organisaties actief met workshops, cursussen en jaartrajecten, organiseren wij kinderfeestjes en apeleuke multisportkampen. Allemaal met het doel om een generatie fitte en zelfredzame kinderen te krijgen.

Dit doen we als Social Enterprise, een nieuwe vorm van ondernemen die niet kijkt naar een gat in de markt maar naar een gat in de maatschappij. Price WaterHouse Cooper definieert een social enterprise als: “Een social enterprise lijkt op een ‘gewone’ onderneming: het bedrijf levert een product of dienst en heeft een verdienmodel. Geld verdienen is echter niet het doel, maar een middel om de werkelijke missie te bereiken, namelijk het creëren van maatschappelijke impact.”

Onze maatschappelijke impact meten we middels onze samenwerking met de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht, niet om te laten zien hoe goed we zijn, maar om te leren hoe het beter kan. De thema’s waarop we impact willen maken zijn de thema’s van onze komende blogs. De komende periode kun je blogs verwachten over:

  • Bewegen als middel of als doel?
  • Een brede motorische ontwikkeling; de basis van een fitte start
  • Wat is zelfredzaamheid voor het jonge kind en hoe kun je dit stimuleren?
  • Hoe kun je het zelfbeeld van een kind meten?
  • Multisport als basis voor creativiteit
  • Wat is motivatie? Twee belangrijke motivatie vormen uitgediept
  • Hoe creëer je FUN in bewegen? 10 handige tips
  • De rol van rolmodellen voor opgroeiende kinderen
  • 7 effecten van bewegen op de ontwikkeling van het brein

Pin ons niet vast op de exacte titels maar dit is de lijn van ons verhaal de komende tijd. Zo maandelijks mogelijk kun je een blog verwachten. Mis geen van deze blogs en schrijf je in voor de ToBe Kinderopvang nieuwsbrief! Heb je vragen naar aanleiding van ons verhaal? Mail mij direct via de onderstaande auteurbox.

[likebtn theme="custom" icon_l_c="#ffffff" icon_l_c_v="#ffffff" icon_d_c="#ffffff" icon_d_c_v="#ffffff" label_c="#ffffff" label_c_v="#ffffff" counter_l_c="#ffffff" counter_d_c="#ffffff" bg_c="#65b4a2" brdr_c="#65b4a2" lang="nl" dislike_enabled="0" icon_dislike_show="0" i18n_like="Inspirerend artikel" white_label="1" popup_position="bottom"]

Geef een reactie op dit artikel

[wpautbox authorid="956"]

Gerelateerde berichten

Fout: View 9ae0bfaop9 bestaat mogelijk niet

Andere berichten

Fout: View 9b0ab6bsdu bestaat mogelijk niet
[getsocial app="follow_bar"]
Team Monkey Moves
Wij geloven dat iedereen vanaf jongs af aan de mogelijkheid heeft om een leven lang gezond in beweging te zijn. Helaas is de trend dat er minder bewogen wordt, ongezonder gegeten wordt en minder sociale cohesie is. Dit heeft allerlei maatschappelijke problemen tot gevolg. Wij horen de vraag van ouders en kinderopvangorganisaties om hulp bij het aanbieden van slimme beweegoplossingen voor jonge kinderen en horen ook dat de kosten van beweeglessen aan kleine groepjes niet voor de gehele markt financieel haalbaar is. Wij zien in de media, in vakliteratuur en om ons heen een stijging van het aantal kinderen met obesitas en een groeiend aantal kinderen met een eerste aanleg voor allerlei welvaartsziekten. De zorgkosten blijven maar stijgen en de overheid heeft moeite om preventieprogramma’s goed in de markt te zetten en waar bewegen ambtelijk wordt gestuurd vanaf de basisschool mist visie een aanpak voor kinderen tot 4 jaar. Daarnaast zien we dat kinderen die aan het sporten zijn bij een verenigingen van populaire sporten overvraagd worden en komen blessures en burn-out klachten steeds vaker voor bij jonge kinderen. Wij hebben kennis en ervaring als bewegingswetenschappers en beweegprofessionals met het in beweging brengen van jonge kinderen vanuit een physical literacy en multisport gedachte. Wij zijn sterk in samenwerken en als social enterprise kunnen wij een bijdrage leveren aan een gezondere generatie kinderen Wij brengen plezier in gezond bewegen weer terug in de beleefwereld van kinderen. Waarbij bewegen als middel wordt ingezet om meer zelfvertrouwen te creëren, een positief zelfbeeld te ontwikkelen en daarmee zelfredzaamheid te bevorderen. Dit doen we vanuit een multi-stakeholder perspectief, en met een breed consortium van (kennis)partners.