“Ik ben er even helemaal klaar mee, ik weet het even niet meer”.

Tja als ik dat hoor, hoor ik een uitdaging. Mogelijkheden. Wat is er aan de hand dat een pm-er dit zegt? De kinderopvang is leuk, kinderen zijn leuk.  Kinderen houden houden geen rekening met jouw planning, kinderen willen alles ontdekken en grenzen uittesten. Impulsieve pure kleine mensjes die leven vanuit hun eigen wereld en eigen gevoelens. Zij houden geen rekening met anderen. Zij rennen heerlijk dwars weg wanneer jij net die andere kant op wilt gaan. De grootste driftbui verschijnt op het moment dat jij druk bezig bent. Er plast iemand in zijn broek net wanneer jullie naar buiten gaan. Een baby begint te huilen net wanneer jij aan het voeden bent. Een kindje bijt andere kinderen net wanneer jij even een ander kindje in bed bent leggen. Dus ja ik begrijp dat er dan wel eens gezegd kan worden dat je het even niet meer weet. Maar zolang je het hardop uitspreekt vind ik het goed. Goed? Ja want dan kan ik actie ondernemen. Samen met de persoon die het tegen mij uit spreekt. Ik ben dan ook altijd dankbaar wanneer een pm-er deze emotie bij mij durft, wil en kan verwoorden. Houdt deze gedachtes niet voor jezelf want dan ontstaat er vaak geen positieve verandering. Net als kleine kinderen zichzelf met vallen en opstaan ontwikkelen, zo is dat ook voor volwassenen.

Weet jij nog waarom jij zo graag in de kinderopvang werkzaam wilde zijn? De kinderopvang is voor mij genieten van kleine kinderen, de stralende snoetjes, de geborgenheid, de enorme lol, de creatieve momenten, de gekke streken en de geweldige fantasie wereld van het kleine onbevangen kind, de snottebellen en de huilbuien, de driftbuien en de koppige fases. Ik hou er van. De dagelijkse praktijk kan zeker zwaar zijn. Toch hoeft dat niet negatief te zijn. Wanneer  jij als pm-er niet meer kan genieten van het mooie beroep is het wel tijd voor actie. Je kunt besluiten om niets te zeggen. Niets te doen. Je kunt lekker dwars als een kind in verzet gaan en de schuld bij alles en iedereen neer leggen. Maar eerlijk gezegd geloof ik niet dat iemand zichzelf daar prettig bij kan voelen. Daarom skippen we snel dit gedeelte en gaan we door naar wat je wel kunt doen. Zodat jij weer ziet hoe geweldig jouw eigen beroep is en hoe je daar iedere dag van kunt genieten.  Stel jij jezelf wel eens de vraag waarom jij in de kinderopvang werkzaam wilde zijn? Weet jij nog wat jij zo leuk vond aan de kinderopvang? En hoe kan jij er zelf voor zorgen dat jij iedere dag met plezier jouw werk kunt uitvoeren? Wat heb jij daar voor nodig? Binnen de middelen die er aanwezig zijn op jouw werk! Dus nu niet gaan denken; Ja maar……..;Ik moet alleen voor teveel kinderen zorgen, of die stomme collega moet maar vertrekken. Nee! Hoe kun jij zelf de verandering zijn? Wat vind jij moeilijk? Waar heb jij behoefte aan? Durf jij uit te spreken wat jij moeilijk vind?

Wanneer jij terug denkt aan de reden waarom het vak kinderopvang jou zo leuk leek hoe kun jij er dan nu zelf voor gaan zorgen dat jij jouw vak ook zo ervaart in de dagelijkse praktijk? Probeer eens een keer alle stomme dingen weg te laten en ga een dag alleen maar zien wat goed gaat, wat leuk is en maak lol. Er is zoveel om vrolijk door te zijn in je werk op een kinderdagverblijf. Toch? GENIET want de kinderopvang kan echt een enorm mooi en leuk beroep zijn om in werkzaam te mogen zijn. En jij zelf kunt die verandering zijn. Of je kiest een ander beroep, dat kan ook.

Liefs Susanne

 

[likebtn theme="custom" icon_l_c="#ffffff" icon_l_c_v="#ffffff" icon_d_c="#ffffff" icon_d_c_v="#ffffff" label_c="#ffffff" label_c_v="#ffffff" counter_l_c="#ffffff" counter_d_c="#ffffff" bg_c="#65b4a2" brdr_c="#65b4a2" lang="nl" dislike_enabled="0" icon_dislike_show="0" i18n_like="Inspirerend artikel" white_label="1" popup_position="bottom"]

Geef een reactie op dit artikel

[wpautbox authorid="181"]

Gerelateerde berichten

Fout: View 9ae0bfaop9 bestaat mogelijk niet

Andere berichten

Fout: View 9b0ab6bsdu bestaat mogelijk niet
[getsocial app="follow_bar"]
By |2017-01-18T09:43:17+01:00januari 18th, 2017|Pedagogiek|0 Comments

About the Author:

Susanne Akkermans
Ik ben Susanne. Sinds 1998 ben ik de trotse eigenaresse van mijn kleinschalig kinderdagverblijf. Kinderdagverblijf Suusje is mijn droom die ik al 18 jaar mag beleven. Ik werk met drie kleine horizontale opvang groepen. Een beetje tussen de gastouderopvang en kinderopvang is. Dat doe ik samen met een klein team van zes geweldige pedagogische medewerksters. Ook mag ik trotse mama zijn van een dochter van 17 jaar en twee zoons van 13 jaar. Als persoon ben ik impulsief, ondernemend, creatief in het creëren van mogelijkheden, enthousiast,onafhankelijk en ik houdt van humor. Daarbij ben ik soms behoorlijk eigenwijs en als ik een doel voor ogen heb dan ga ik er volledig voor. Bij mij is het motto dan ook altijd "Wie wil zoekt mogelijkheden, wie niet wil zoekt een reden". In mijn blogs voor To Be Kinderopvang zal ik gaan bloggen over mijn ervaringen en de verschillende kanten van het ondernemer zijn in de kinderopvang. In deze afgelopen jaren heb ik volgens mij toch al wel heel veel verschillende kanten van ondernemer zijn in de kinderopvang mogen ervaren, het is dan ook echt niet 24/7 een droomwereld. Maar altijd zijn het de kinderen die mij doen beseffen en voelen waarom ik een eigen kinderdagverblijf heb! Voor mij is dan ook het allerbelangrijkste de kinderen binnen mijn kinderdagverblijf, de kinderen moeten zichzelf veilig en vertrouwd kunnen voelen én daar ligt dan ook consequent mijn focus op. Ondernemen doe ik vanuit mijn gevoel en passie, een praktijk mens ben ik dan ook op en top die vanuit een helikopter blik de onderneming aan mag sturen en vooral volop mag en kan genieten van de geweldige belevingswereld van de kleine kinderen Veel lees plezier Liefs Susanne