Als pedagogisch coach ben ik dagelijks op verschillende groepen te vinden. Om zo te voelen en te kijken waar mijn coaching nodig is. Ik werk nu niet meer als vaste pedagogisch medewerker op een groep, maar heb dat voorheen ruim elf jaar wel gedaan. Vanuit mijn eigen ervaring en de dingen die ik nu zie ga ik jullie de komende tijd een inkijkje geven in mijn werk, visie en missie.

Als ik zo eens rondkijk in kinderopvang-land, zijn we allemaal druk. Druk met het naleven van regels, praten over regels, denken aan regels. Natuurlijk nemen we zoveel mogelijk de tijd om met de kinderen bezig te zijn. Maar ook verzanden we weer snel in een wirwar van verplichte protocollen, richtlijnen en regels.

Ik weet niet hoe het bij jou was, maar ik begon (alweer flink wat jaren geleden) in de kinderopvang, omdat ik ├Ęcht iets wilde betekenen voor kinderen. Ik wilde spetterende activiteiten bedenken, ik wilde energie en levenslust uit mijn werk halen.

En zo waren mijn eerste jaren binnen de kinderopvang ook. Ik werkte vol passie en met inhoud. Ik kreeg er energie van en werkte veel meer uren dan ik op contract had. Thuis, gratis en voor niets. Door verschillende omstandigheden, die jullie ook vast wel zullen herkennen (moeder worden, anders gaan kijken naar opvoeding, en meer regels, regels, regels etc.) veranderde mijn passie in negativiteit.

De regels en protocollen zag ik steeds meer als een belasting, het werden er ook steeds meer. En wat ik op dat moment niet zo in de gaten had, was dat ik er ZELF wat van moest maken. Dat ik het niet tegen moest werken, maar dat ik anders mocht gaan kijken. En geloof me, nog steeds voel ik bij bepaalde opgelegde regels wel een weerstand. Maar tevens zie ik juist ook de mogelijkheden daarin.

Ik maak koppelingen tussen mijn passie voor de kinderen en activiteiten naar de regels rondom observeren en registreren. Want bedenk maar eens hoeveel je ziet van kinderen als jij een geweldige activiteit neerzet vol passie en inhoud. En dat is wat ik als pedagogisch coach ook aan de pm-ers van de groepen wil laten zien. Dat je toch vanuit je passie kan werken en ook/juist met de regels waaraan we moeten voldoen.

Want als je vanuit je harT werkt, heb je niet meer het gevoel dat je harD moet werken. Je neemt dan de energie die je krijgt, van het feestje dat je maakt van de dag, mee naar de regels, protocollen en richtlijnen. Ze geven je dan houvast in plaats van dat ze je vastzetten.

Probeer het maar eens, want zeg nu zelf: Hoe zou jij willen terugkijken op je werkdag?

[likebtn theme="custom" icon_l_c="#ffffff" icon_l_c_v="#ffffff" icon_d_c="#ffffff" icon_d_c_v="#ffffff" label_c="#ffffff" label_c_v="#ffffff" counter_l_c="#ffffff" counter_d_c="#ffffff" bg_c="#65b4a2" brdr_c="#65b4a2" lang="nl" dislike_enabled="0" icon_dislike_show="0" i18n_like="Inspirerend artikel" white_label="1" popup_position="bottom"]

Geef een reactie op dit artikel

[wpautbox authorid="2403"]

Gerelateerde berichten

Fout: View 9ae0bfaop9 bestaat mogelijk niet

Andere berichten

Fout: View 9b0ab6bsdu bestaat mogelijk niet
[getsocial app="follow_bar"]
By |2018-02-26T10:43:04+01:00februari 26th, 2018|Pedagogiek|0 Comments

About the Author:

Ingrid Heijnen
Ik ben werkzaam als pedagogisch activiteiten coach bij KDV de Bereboot in Helmond. Daarnaast werk ik als kindercoach vanuit mijn eigen praktijk Koru Kindercoaching. Een mooie mix in het werken met kinderen.