Hanna ziet iedere zondagavond op tegen het kringmoment, waarmee de juf van haar klas op maandagochtend begint. Ze hoort dan namelijk klasgenoten vertellen over leuke uitstapjes de ze met hun ouders hebben gedaan. Maar Hanna kent dat niet. Hanna kan de ene week vertellen wat ze met haar vader heeft gedaan tijdens het weekend en de andere week welk uitstapje ze met haar moeder heeft gedaan. Hanna’s ouders zijn gescheiden. En dat is iets waar Hanna nooit aan gewend zal raken.

Een kindercoach heeft al een poging gedaan om Hanna te helpen de scheiding een plekje te geven. Maar het blijft moeilijk en verdrietig. Omdat het voor oma lastig is geworden om op te passen in het huis waar haar zoon niet meer woont, gaat Hanna naar de naschoolse opvang. Ze heeft het daar prima naar haar zin hoor. Maar Hanna’s vertrouwde en veilige situatie is weg. En dat doet pijn.

Op een middag ziet ze op tv de reclame van Villa Pinedo, een site voor kinderen van gescheiden ouders. Ze vindt er herkenning en bevestiging van haar gevoel. En ze vindt er voorbeeldbrieven om aan ouders te sturen. Om die ouders er bewust van te maken wat ze hen hebben aangedaan door te gaan scheiden.

Weet je Hanna: ik ben ook één van die ouders. En ik voel me aangesproken door die mooie voorbeeldbrief. Want ik weet dat jij deze zelf had kunnen schrijven. En je hebt helemaal gelijk; vaders en moeders die gaan scheiden, hebben vaak niet in de gaten hoe dat voor kinderen is. Zij krijgen een compleet ander leven zonder dat ze daar om gevraagd hebben. En ze krijgen vaak een ander leven, terwijl ze hun oude leven prima vonden. Alles wat vertrouwd en veilig was, verandert. En ik begrijp wat daarvan het allerergste is: bij niets in dat veranderde leven is er een moment met zowel je vader als je moeder.

Lieve Hanna, en daarmee alle kinderen van gescheiden ouders: alle vaders en moeders zijn wat mij betreft verplicht om de schade zoveel mogelijk te beperken. Ik zou voor jullie willen dat er een wet bestond, waarin staat dat het verboden is voor gescheiden ouders om ruzie te maken, om negatief te spreken over de ander en waarin het verboden is om kinderen een kant te laten kiezen. Maar bovenal: waarin ze verplicht zijn om hun kinderen te laten merken hoeveel ze van hen houden. Jullie zijn het cadeau, dat ze kregen toen ze samen waren. Jullie zijn de mooiste en beste herinnering van een tijd waarin ze nog samen gelukkig waren. En het is onmogelijk dat ze dat zouden willen hebben missen.

Voor mij persoonlijk is de scheiding een blijvend verdriet. Ook al ben ik nu heel erg gelukkig met mijn nieuwe man. Maar we hebben iets kapot gemaakt. Niet alleen bij onszelf, maar ook bij onze kinderen. En als je iets kapot maakt dat in je hart zit, dan voel je dat je leven lang. Dus eigenlijk Hanna, begrijp ik jou wel.

Er zijn mensen, die niet weten wat het is om gescheiden ouders te hebben. De juf van de bso bijvoorbeeld. Maar jij Hanna, vindt het zo fijn dat ze altijd naar je luistert en de tijd neemt voor jouw verhaal. Dat is waar jij behoefte aan hebt. Ook als je niet wilt praten, maar gewoon lekker wilt spelen, is ze beschikbaar. Ze is er gewoon. Ze is wat dat betreft een voorbeeld voor al die ouders; als je vertrouwde en veilige wereldje overhoop ligt, is beschikbaarheid en warmte zo hard nodig.

Lieve Hanna, je ouders houden van je. Hun liefde voor jou is nog even groot als vroeger. En samen met al die andere mensen die er voor je willen zijn, geven ze jou alle tijd en ruimte om je eigen wereld weer veilig en vertrouwd te laten zijn.

[likebtn theme="custom" icon_l_c="#ffffff" icon_l_c_v="#ffffff" icon_d_c="#ffffff" icon_d_c_v="#ffffff" label_c="#ffffff" label_c_v="#ffffff" counter_l_c="#ffffff" counter_d_c="#ffffff" bg_c="#65b4a2" brdr_c="#65b4a2" lang="nl" dislike_enabled="0" icon_dislike_show="0" i18n_like="Inspirerend artikel" white_label="1" popup_position="bottom"]

Geef een reactie op dit artikel

[wpautbox authorid="175"]

Gerelateerde berichten

Fout: View 9ae0bfaop9 bestaat mogelijk niet

Andere berichten

Fout: View 9b0ab6bsdu bestaat mogelijk niet
[getsocial app="follow_bar"]
By |2017-03-19T20:18:31+01:00maart 20th, 2017|Pedagogiek|0 Comments

About the Author:

Anja Diepeveen
De beste zorg voor uw kostbaarste bezit!” Zo luidt de slogan van het bedrijf, waarvoor ik werk. Een slogan, die ik zelf ruim tien jaar geleden voorstelde aan de eigenaresse van de organisatie. Nu, ruim tien jaar later, bleek dit ook echt zo te zijn! Inmiddels werken wij vanuit vijf verschillende locaties en vangen we honderden kinderen op in onze dagopvang, peuteropvang en buitenschoolse opvang. Chr. Kinderopvang Luna heeft haar naam gevestigd in Veenendaal. Een jaar geleden vroeg mijn vriendin of ik bij haar wilde komen werken. Het bedrijf was toe aan nieuwe ontwikkelingen en wilde meegaan met de vernieuwingen op het gebied van voor- en vroegschoolse educatie. Of ik het personeel hiervoor wilde trainen… Aangezien ik toe was aan een nieuwe uitdaging, besloot ik het basisonderwijs vaarwel te zeggen en mij te richten op dit dynamische bedrijf. De pedagogisch medewerkers van Chr. Kinderopvang Luna zijn mijn collega’s geworden. Ik mag hen trainen en coachen in hun werk. Ik zie hoe zij iedere dag met hun hart en handen zorgen voor andermans kroost. Door hun werkhouding laten zij zien dat ze beseffen dat deze kinderen ook echt ‘kostbaar bezit’ zijn. Samen met hen kijk ik hoe we deze kinderen het best kunnen stimuleren in hun ontwikkeling. Want ze worden nu juist aan ons toevertrouwd op een leeftijd, dat ze het beste en het makkelijkst dingen leren. Naast deze job werk ik in mijn eigen praktijk als kindercoach. Fantastisch en dankbaar werk om kinderen een stapje verder te mogen helpen in hun ontwikkeling. Ten slotte mag ik ook als moeder voor drie opgroeiende pubers zorgen. Wat een rijkdom!