Door baby- en kindergebaren te gebruiken, kan je kind gemakkelijker duidelijk maken wat hij/zij bedoeld, waardoor er minder frustratie kan zijn.
Baby- en kindergebaren kun je gebruiken bij je kind, voordat je kind begint met praten. De baby- en kindergebaren zijn ter ondersteuning van de gesproken taal en kunnen ook gebruikt worden bij kinderen die gewoon kunnen horen en praten.

Een kindje gebruikt eerst gebaren voordat hij of zij gaat praten. Net als een kindje wat eerst gaat kruipen en/of tijgeren voordat hij of zij gaat lopen.

In september 2016 heb ik bij baby-en kindergebaren Westerkwartier de oudercursus baby- en kindergebaren behaald. Tijdens mijn werk als gastouder maak ik gebruik van de baby- en kindergebaren. Maar ook als moeder gebruik ik baby- en kindergebaren.
Ik geef eerlijk toe, op dit moment maak ik er minder gebruik van dan op het moment dat Jarne ze ook echt gebruikte. Ik merk dat de kinderen namelijk vaak wel duidelijk kunnen maken wat ze bedoelen en ik ze dan niet zo snel gebruik of ik het vergeet ze te gebruiken. Eigenlijk best zonde en jammer.
Jarne kon door het gebruik van de gebaren, diverse dingen al snel duidelijk maken. Wat ons echt veel frustratie en onduidelijkheid weg nam. Nu gebruikt hij ondanks dat hij goed praat nog regelmatig diverse gebaren.

Baby- en kindergebaren wat is het?
Baby- en kindergebaren ondersteunen de gesproken taal door gebruik te maken van gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal (NGT).
Kinderen begrijpen veel meer dan dat ze kunnen zeggen. Kinderen willen graag met je delen wat ze beleven en wat ze nodig hebben. Door gebruikt te maken van baby- en kindgebaren, krijgen kinderen een manier om zich te uiten en duidelijk te maken wat ze beleven of nodig hebben en hoeven we dat niet meer te raden of in te vullen.

Al te gebruiken bij kinderen vanaf 6 maanden. 
Kinderen van 6 maanden tot 3 jaar oud kunnen profiteren van de voordelen van babygebaren. Daarna kunnen de kinderen vaak zelf al goed met woorden vertellen wat ze willen of nodig hebben.

Stimulering van de spraakontwikkeling.
Het gebruik van gebarentaal kan de spraakontwikkeling stimuleren. Baby’s zijn al bezig met taal, door woorden in gebaren te maken en op deze manier te communiceren, zullen ze, (zodra ze fysiek in staat zijn om de woorden uit te spreken), eerder woorden naast de gebaren gaan gebruiken. Geleidelijk zullen ze de gebaren weglaten en alleen nog woorden gebruiken. Door gebaren te gebruiken krijgen kinderen op veel jongere leeftijd een taal in handen.

Voordelen van baby- en kindergebaren.
Het gebruik van de methode baby- en kinder gebaren bij baby`s, peuters en kleuters heeft veel voordelen, ook bij horende kinderen die een normale ontwikkeling doormaken.
Een aantal voordelen zijn:
– een kind kan eerder communiceren door gebruik te maken van babygebaren.
– miscommunicatie wordt voorkomen
– frustratie wordt beperkt doordat het kind duidelijk kan maken wat hij/zij bedoeld.
– de gesproken taalontwikkeling wordt gestimuleerd
– het zelfvertrouwen wordt versterkt.

Lotte en Max. 
Jarne kijkt regelmatig naar de dvd’s van Lotte en Max, de boerderij en kinderliedjes zijn zijn favoriet. Tijdens de filmpjes worden er diverse liedjes gezongen met gebaren en worden er gebaren voor gedaan en herhaalt.
Ik merk dat hij door de dvd’s ook echt meer gebaren gebruikt, dan ik hem heb geleerd.
Voorstukjes van de dvd’s van Lotte en Max kan je vinden op Youtube. De dvd’s zijn online te bestellen bij de webshops Baby- en kindergebaar en de gebarenwinkel.

Gebarenkaarten. 
De gebarenkaarten heb ik 3 verschillende fotomapjes gebundeld en lezen we regelmatig als een boekje. Op elk kaartje staat aan de voorkant een afbeelding en aan de achterkant het gebaar, zo kan je spelenderwijs de gebaren leren.
De gebarenkaarten zijn helaas niet meer te verkrijgen. Wel zijn er andere gebarenkaarten online te bestellen bij de webshop Babygebaar.

Gebarenboekje. 
Het kleine gebarenboekje heb ik gekregen tijdens de cursus. In dit boekje staan de meest gebruikte eerste gebaren en tips die je kan gebruiken tijdens het oefenen en gebruiken van de gebaren.

Kwebl, een app met gebaren. 
In de app van Kwebl, kan je gemakkelijk gebaren vinden op je telefoon. Erg handig want je telefoon heb je vaak wel in de buurt liggen. Je meest gebruikte gebaren kan je opslaan als favoriet zodat je snel even kan terug kijken als je het even niet weet.

Verder heb ik ook nog posters met gebaren, maar die heb ik op dit moment niet in huis hangen. Voor mijn stage heb ik ooit een gebarenmap gemaakt, die nu dus weer mooi van pas komt.

Diverse websites en filmpjes.
Op internet zijn diverse websites met informatie en gebaren te vinden en op youtube staan diverse filmpjes met gebaren.
Een aantal website, met youtubekanalen zijn:
– Gebarenliedjes: heeft een apart Youtube kanaal met allemaal filmpje met gebaren zoals kinderliedjes, kleuren, tellen, dagen van de week en nog veel meer.
Gebaar van de dag: op het youtube kanaal staan diverse gebaren per woord, erg handig als je een woord zoekt en niet een heel liedje.
Suzette Pauwles: heeft diverse filmpjes over gebaren die bij elkaar horen zoals de cijfers, het alfabet, dagen van de week.
T.U.T: heeft diverse filmpjes over de gewone dagelijkse dingen.
Spraakenzo: diverse filmpjes met gebaren, bijhorend per thema zoals herfst, kerst.
Wapperkids: diverse filmpjes met gebaren met boeken en liedjes.
Zingspeelgebaar: diverse filmpjes met gebaren.

En zo zijn er waarschijnlijk nog wel meer websites en youtube kanalen.
! Niet alle gebaren die in de filmpjes worden gebruikt zijn de officiële gebaren van het Nederlandse Gebarentaal. Sommige gebaren worden zelf verzonnen, zijn wel van de Nederandse Gebarentaal of zijn van de  Engelse gebarentaal.

Wil je meer informatie?
Een cursus geeft je net even die handvaten die het je gemakkelijker maken om het thuis ook daadwerkelijk te gebruiken. En tips hoe je het beste kan beginnen.

Iedereen gebruikt vaak al gebaren. 
Eigenlijk gebruikt iedereen vaak al gebaren, zoals lekker,bij het liedje ‘In de maneschijn, en zo zijn er nog wel meer momenten wanneer je gebaren al gebruikt.
Wanneer gebruik jij op dit moment gebaren ?

[likebtn theme="custom" icon_l_c="#ffffff" icon_l_c_v="#ffffff" icon_d_c="#ffffff" icon_d_c_v="#ffffff" label_c="#ffffff" label_c_v="#ffffff" counter_l_c="#ffffff" counter_d_c="#ffffff" bg_c="#65b4a2" brdr_c="#65b4a2" lang="nl" dislike_enabled="0" icon_dislike_show="0" i18n_like="Inspirerend artikel" white_label="1" popup_position="bottom"]

Geef een reactie op dit artikel

[wpautbox authorid="2437"]

Gerelateerde berichten

Fout: View 9ae0bfaop9 bestaat mogelijk niet

Andere berichten

Fout: View 9b0ab6bsdu bestaat mogelijk niet
[getsocial app="follow_bar"]
By |2018-03-06T09:24:12+01:00maart 6th, 2018|Pedagogiek|0 Comments

About the Author:

Jeanet Veenstra Venema
Ik ben Jeanet Veenstra-Venema en woon samen met mijn man en zoontje (2015) in Niekerk (gemeente Grootegast). Thuis werk ik sinds 2015 als gastouder en vanaf april 2018 werk ik ook bij een kinderopvanglocatie buitenshuis. Het werken met kinderen doe ik met veel plezier. Erg leuk om te zien en te ervaren wat kinderen zelf al kunnen, hoe ze opgroeien en hoe ze veranderen van een klein mensje naar een kind wat van alles kan. In mijn blogs op mijn website en Facebookpagina schrijf ik over diverse dingen zoals persoonlijke dingen maar ook ervaringen en reviews over de dingen die we doen en gebruiken.