1 op de 10 kinderen wordt te vroeg geboren. Een grote groep start in de couveuse, gescheiden van de ouders. En dan is er nog een groep kinderen die om andere redenen in de couveuse moeten. Denk aan ziek geboren kinderen. De ‘rosé wolk’ kennen deze groep ouders niet. Bij de geboorte van hun kind belanden deze ouders in een denkbeeldige achtbaan en het is niet bekend hoe lang de rit zal gaan duren….

Tijdens deze rit maken ouders van alles mee. Een onzekere tijd waarin de ouders veel vragen hebben, zoals; “hoe zit het met de hersentjes, de longen, de darmpjes?” Misschien moet het kindje wel geopereerd worden?

De rit in de achtbaan stopt niet wanneer het kindje thuis komt. Dan gaat deze achtbaan vaak nog door. Ouders krijgen vaak te maken met extra zorg voor hun kindje. Fysiotherapie, pre-logopedie, bezoeken aan ziekenhuizen voor neonatologie follow-Up. En vaak als er rust komt, komen ouders toe aan de verwerking van deze heftige tijd. PTSS komt veel voor als gevolg van deze heftige tijd.

Aandacht voor de start van een kind bij de intake

Veel basisscholen stellen bij de intake vragen over de start van een kind. Medische achtergrond informatie. Maar in de kinderopvang is dit nog niet zo vanzelfsprekend.en daar willen wij verandering in gaan brengen.

Je kunt je voorstellen dat de zorg voor deze groep kinderen en hun ouders anders kan zijn dan voor een kind die ‘een normale’ start meegemaakt heeft. Ouders zijn vaak extra bezorgd en er zijn tal van redenen waarom ze dit zijn.

In de gratis gastlessen ‘couveusekinderen in de kinderopvang’ vertellen wij over de couveusetijd, de gevolgen van een couveusetijd voor het kind en ook voor de ouders en geven wij tips hoe je als kinderopvang de zorg zo goed mogelijk aan kunt sluiten op de behoefte van deze groep ouders.
Gastlessen worden gegeven door vrijwilligers, allemaal ervaringsdeskundige, ouders van een couveusekinderen. Ieder weer met een eigen ervaringsverhaal.

Ontwikkelingen gastlessen

September 2017 verscheen de eerste Blog ‘Ex-couveusekinderen in de kinderopvang’. Dat er behoefte was aan deze gastlessen bij ouders van couveusekinderen en bij de kinderopvang, bleek al snel. De Blog werd erg goed gelezen en gedeeld op verschillende social media pagina’s.

De gastlessen beginnen steeds beter te lopen. Wij hebben al een aantal gastlessen mogen verzorgen. Na afloop zijn de reacties altijd positief. De medewerkers begrijpen beter waarom deze groep ouders vaak zo bezorgd zijn en staan meer open om mee te denken.

Format beleid

Na afloop van een gastles ontvang je als kinderopvang een format Beleid t.a.v. ex-couveusekinderen in de kinderopvang’
Wij zijn er trots op dat dit beleidsplan voorzien is van feedback door een gepensioneerd neonatoloog. Er is zelfs al belangstelling vanuit nazorg bureau’s in het beleidsplan over couveusekinderen in de kinderopvang!

Aanvragen gastles

Wil jij als kinderopvang of gastouderbureau ook een gastles aanvragen, dan kan dat via de website. De gastlessen worden gratis gegeven, alleen voor de reiskosten vragen wij een vergoeding.  of door een mail te sturen naar: info@couveuseouders.nl t.a.v. Gastles kinderopvang.
Wil je de gastles onder de aandacht brengen van je werkgever, dan kun je deze flyer printen of doorsturen.

[likebtn theme="custom" icon_l_c="#ffffff" icon_l_c_v="#ffffff" icon_d_c="#ffffff" icon_d_c_v="#ffffff" label_c="#ffffff" label_c_v="#ffffff" counter_l_c="#ffffff" counter_d_c="#ffffff" bg_c="#65b4a2" brdr_c="#65b4a2" lang="nl" dislike_enabled="0" icon_dislike_show="0" i18n_like="Inspirerend artikel" white_label="1" popup_position="bottom"]

Geef een reactie op dit artikel

[wpautbox authorid="146"]

Gerelateerde berichten

Fout: View 9ae0bfaop9 bestaat mogelijk niet

Andere berichten

Fout: View 9b0ab6bsdu bestaat mogelijk niet
[getsocial app="follow_bar"]
By |2018-03-16T11:42:39+01:00maart 16th, 2018|Pedagogiek|0 Comments

About the Author:

Sophie De Bruin
Ik ben Sophie de Bruin, getrouwd en moeder van een tweeling (j/m) van vijf en een dochter van 3. Mijn jaren ervaring op de werkvloer in de kinderopvang op verschillende functie, gebruik ik bij mijn huidige werkzaamheden. Naast het moederschap werk ik als freelance kinderopvang pedagoog. Ik volg graag alle ontwikkelingen in "kinderopvangland" en in opvoedartikelen op de voet hoop met mijn Blogs jullie aan het denken te zetten en bewuster te maken van je eigen visie.