“Buiten de lijntjes” is dit jaar het thema van de week van de opvoeding in oktober.
Maar wat is dat nu eigenlijk “buiten de lijntjes”….. dat kan van alles zijn: dat je letterlijk buiten de lijntjes kleurt, dat het anders is dan je gewend bent….

Wanneer was jij voor het laatst “buiten de lijntjes”; deed je iets wat je anders nooit doet? En? Hoe was dat?

Uitdagen tot ontwikkeling

“Buiten de lijntjes” kan dan ook betekenen dat je uit je comfortzone stapt en dat je iets gaat doen wat je spannend vindt, misschien zelfs wel erg zenuwachtig voor bent. Dat je iets doet wat anders is. Zolang die spanning niet tot stress leidt noemen we dat de “zone van naaste ontwikkeling”. Die heb jij, die heb ik en die hebben de kinderen in je kinderopvang ook. Dat is de plek waarin geleerd, ontdekt en ontwikkeld wordt.  Hoe daag jij kinderen uit om in een veilige omgeving tot nieuwe inzichten, nieuwe leermomenten te komen? Geef je het kind telkens de puzzel waarvan je weet dat hij die makkelijk kan, of geef je hem die puzzel die een uitdaging voor hem is? En hoe waardeer je wat het kind doet, wat het bereikt? Beloon je het kind op het resultaat of op het proces daarnaar toe?

De kracht van onze mindset

Carol Dweck, psychologe van de Stanford University heeft, na  jaren van onderzoek naar prestatie en succes, een “nieuw” begrip ontdekt: de kracht van onze mindset. Ze komt tot de conclusie dat het niet alleen onze vaardigheden en talenten zijn die voor succes zorgen, maar ook onze statische (fixed mindset) of op groei gerichte mindset (growth mindset) daar een belangrijke rol in spelen.

In bijgaand filmpje maakt ze duidelijk waarom het complimenteren op de intelligentie en het talent van onze kinderen niet bevorderlijk is voor hun zelfvertrouwen en prestaties en hun succes zelfs in de weg kan staan! Door kinderen te waarderen op de inzet en motivatie die ze laten zien (growth mindset) komen kinderen uiteindelijk tot betere prestaties. Ze leren dat iedere uitdaging die ze tegenkomen, iedere spannende stap buiten hun comfortzone leidt tot verbindingen tussen hersencellen en het versterken van reeds bestaande verbindingen. DAT is wat ze uiteindelijk werkelijk slimmer maakt.

Stap buiten je comfortzone

Aan jou de vraag: hoe help jij de kinderen in jouw kinderopvang bij het ontwikkelen van een growth mindset en hoe neem je ouders daar in mee? Misschien wel een leuk onderwerp voor een ouderavond in de week van de opvoeding dit jaar? Durf je het aan, deze stap buiten je comfortzone 😉

[likebtn theme="custom" icon_l_c="#ffffff" icon_l_c_v="#ffffff" icon_d_c="#ffffff" icon_d_c_v="#ffffff" label_c="#ffffff" label_c_v="#ffffff" counter_l_c="#ffffff" counter_d_c="#ffffff" bg_c="#65b4a2" brdr_c="#65b4a2" lang="nl" dislike_enabled="0" icon_dislike_show="0" i18n_like="Inspirerend artikel" white_label="1" popup_position="bottom"]

Geef een reactie op dit artikel

[wpautbox authorid="191"]

Gerelateerde berichten

Fout: View 9ae0bfaop9 bestaat mogelijk niet

Andere berichten

Fout: View 9b0ab6bsdu bestaat mogelijk niet
[getsocial app="follow_bar"]
By |2017-09-23T01:20:22+01:00juli 6th, 2017|Pedagogiek|0 Comments

About the Author:

Marije Magito
Jonge Kind Centrum. Al jaren help en leer ik professionals in de kinderopvang en het basisonderwijs om nog beter aan te sluiten bij de ontwikkelingsbehoeften van kinderen. Dit doe ik op een professionele, gepassioneerde wijze door middel van trainingen en individuele videocoaching op de werkvloer. Voor de gesubsidieerde trainingen "Oog voor Interactie" en "TINK" kun je bij mij terecht. Daarnaast ben ik gecertificeerd Ko-totaal trainer, dus ook Uk & Puk, en (A.I.T.) gecertificeerd VIB-er (Video Interactie Begeleider). Als vrijwilliger ben ik de initiator van het congres voor professionals in de Week van het Jonge Kind Almere. Ook ben ik verbonden als medebeheerder aan het digitale platform ENTZA, Expertisenetwerk Nul tot Zesjarigen Almere. Naast mijn werkzaamheden voor professionals faciliteer ik de leidsters van de ouder-kind programma's (baby's, dreumesen en peuters) van het Jonge Kind Centrum (JKC). Met The Happiest Baby methode help ik ouders met een onrustige, weinig slapende of huilbaby de “handleiding” van hun kind nog beter te leren begrijpen en beter bij hun behoeften aan te sluiten. Hiermee komt de baby EN de ouder tot rust en komt er weer ruimte voor positief contact. Mijn doel is om binnen het Jonge Kind Centrum een mooi pakket aan diensten van hoge kwaliteit aan ouders van jonge kinderen en aan professionals in kinderopvang, peuterspeelzaal en onderwijs aan te bieden. Benieuwd naar mijn CV? Kijk dan op mijn Linkedinprofiel. Volg het Jonge Kind Centrum op Twitter, Facebook en Instagram.