Ik vond het leren van de babymassage technieken erg leuk, maar ik weet niet of ik hier wel tijd voor heb hoor .. dus wanneer ga ik dit nu toepassen op de groep?’ vroeg de pedagogisch medewerker mij na afloop van de eerste les. Meteen zie ik in gedachten zo’n drukke dag aan me voorbij flitsen. Ik zie mezelf van de ene verdrietige baby, naar een hongerige baby en vervolgens naar een baby met poepluier vliegen. Jup, een dag op de babygroep vliegt voorbij! Ik begrijp de vraag van de pedagogisch medewerker dan ook goed. Want ja, op welk moment van de dag ga je babymassage dan toepassen? In deze blog ga ik je daar antwoord op geven, maar eerst gaan we terugschakelen naar een andere versnelling.

Terugschakelen naar een andere versnelling?

Ja, want waar wij als volwassenen in versnelling 5 leven, leven baby’s nog in versnelling 1. Wij schakelen gedurende de dag steeds naar een versnelling hoger om al onze bezigheden af te maken. Verzorging, opruimen, schoonmaken, voeden, verschonen, enz. en vervolgens ga je naar huis waar nog meer taken op je wachten. Zo blijven we bezig en leven we eigenlijk constant in die hoge versnelling. Een baby leeft echter in het ‘hier en nu’. Je kan je misschien voorstellen dat een baby, in versnelling 1, jouw hoge tempo niet kan bijhouden en raakt daardoor overprikkeld. Dit is één van de oorzaken van onrust op de groep. Het is daarom belangrijk om gedurende de dag rustmomenten te creëren. Zelf letterlijk even terugschakelen naar versnelling 1 en weer contact maken met de baby’s én jezelf. Dat is het moment dat je de boel even parkeert en gaat masseren, want babymassage is een prachtig middel om te vertragen!

Maar op welk moment van de dag ga ik dan vertragen en masseren?

Dat is uiteraard helemaal afhankelijk van het dagritme dat jullie hanteren. Ik wil je daarom vragen om eens samen met je collega’s te kijken op welk moment van de dag je ruimte kan maken voor een moment van vertraging en massage. Om je een idee te geven volgen hier 3 voorbeelden:

1. Op het moment dat je normaal een activiteit doet
Maak van babymassage ook een activiteit, net zoals knutselen of buitenspelen en plan dit in.

2. Voor het slapen gaan
Er zijn een heel aantal babymassage technieken die het slaapgedrag van een baby bevorderen. Je baby zal na een massage niet alleen heerlijk in slaap vallen, maar ook beter doorslapen. Eigenlijk twee vliegen in één klap; een baby die lekker slaapt én een moment van vertraging.

3. Na het verschonen
Babymassage kan je goed uitvoeren op het aankleedkussen. En omdat de baby daar toch al ligt omdat je zijn luier gaat verschonen, kan je daarna makkelijk een aantal technieken toepassen.

Aan de slag

Nu kan je aan de slag met het inplannen van babymassage in jullie dagritme. Ik ben heel benieuwd op welk moment jij babymassage gaat toepassen? En zeg eens eerlijk .. in welke versnelling leef jij? 😉

Wil je meer weten over de positieve effecten van babymassage op de babygroep klik dan hier. In mijn volgende blog neem ik je graag verder mee op reis in versnelling 1 en vertel ik je nog meer over het toepassen van babymassage op de babygroep.

[likebtn theme="custom" icon_l_c="#ffffff" icon_l_c_v="#ffffff" icon_d_c="#ffffff" icon_d_c_v="#ffffff" label_c="#ffffff" label_c_v="#ffffff" counter_l_c="#ffffff" counter_d_c="#ffffff" bg_c="#65b4a2" brdr_c="#65b4a2" lang="nl" dislike_enabled="0" icon_dislike_show="0" i18n_like="Inspirerend artikel" white_label="1" popup_position="bottom"]

Geef een reactie op dit artikel

[wpautbox authorid="1727"]

Gerelateerde berichten

Fout: View 9ae0bfaop9 bestaat mogelijk niet

Andere berichten

Fout: View 9b0ab6bsdu bestaat mogelijk niet
[getsocial app="follow_bar"]
By |2017-09-23T01:19:39+01:00juli 14th, 2017|Pedagogiek|0 Comments

About the Author:

Nicolien Lettinga
Ik ben zelfstandig Orthopedagoog en docent babymassage met een grote passie voor de opvoeding en ontwikkeling van baby's. Via mijn blogs wil ik je uitnodigen om eens op een andere manier contact te maken met de baby's op je groep, namelijk door middel van babymassage! Maar ook maak ik je graag bewust van alle positieve effecten van babymassage voor zowel de baby als de leidster én deel ik tips en tricks om babymassage op je groep toe te passen. Benieuwd? Lees dan snel mijn blog.