Op verschillende plekken in het land is de herfstvakantie al begonnen en in Brabant is het volgende week zover. Een mooi moment om een aantal leuke activiteiten voor de oudste BSO met jullie te delen.

Naar het bos

Een must-do in de herfstvakantie is natuurlijk een bezoekje aan het bos. Naast door de bladeren stampen, kastanjes verzamelen, paddenstoelen bekijken en in bomen klimmen leent het bos zich supergoed voor uitdagende spellen voor de oudste BSO. Een paar weken terug heb ik bij mij op de BSO “levend stratego” geïntroduceerd en sindsdien kunnen de oudste kids bijna niet wachten tot het herfstvakantie is want dan kunnen we het spel eindelijk in het bos spelen in plaats van in het parkje bij ons in de buurt. Naast “levend stratego” zijn ook “spons, water, vuur” en het smokkelspel goed te spelen in het bos, zeker de jongens op je groep zullen van deze spellen genieten.

Stippenspel

Een favoriet spel op mijn oude BSO was het stippenspel, dit speelden we bijna ieder bezoekje aan het bos. Het stippenspel is een variant op verstoppertje, afhankelijk van de grootte van je groep gaan 3-5 kinderen zich verstoppen, deze kinderen hebben allemaal een stift bij zich (in verschillende kleuren). De andere kinderen moeten de verstoppers nu gaan zoeken, iedere keer als ze iemand gevonden hebben krijgen ze een stip op hun hand, het eerste kind wat met alle verschillende kleuren op zijn hand terugkomt bij de verzamelplek wint en mag de volgende verstoppers uitkiezen. Supersimpel maar oh zo leuk.

Aan de knutsel

Na een bezoekje aan het bos wordt er meestal van alles mee terug genomen. Kastanjes, eikels, blaadjes en takken worden vol enthousiasme verzameld en meegesleept. Naast het inrichten van een herfsttafel zijn er zoveel dingen die je met deze schatten uit de natuur kunt doen. Spinnenwebben van kastanjes, herfstschilderijen met blaadjes of leuke herfstslingers zijn zo gemaakt. Maak met de oudste kinderen ook eens herfstlichtjes van glazen potjes en herfstbladeren of diertjes van dennenappels en vilt, zoals bijvoorbeeld deze uiltjes.

Als het regent…….

Helaas wil het nog weleens gebeuren dat de herfstvakantie grijs en nat verloopt. Hoe heerlijk het ook is om tussen de buien door of tijdens een bui gewapend met regenjassen en kaplaarzen lekker naar buiten te gaan, op sommige dagen zit het er gewoon niet in. Op mijn oude BSO gingen we met regenweer vaak koken of bakken,daarnaast speelden we vaak tijdschriftenbingo of het Lego-opdrachtenspel. Bij tijdschriftenbingo maak je een lijstje van dingen, dieren en mensen die de kinderen moeten zoeken, zoals een rode trui, een man op een fiets, een kat, een boom. De kinderen moesten hier plaatjes van zoeken, uitknippen en opplakken, degene die als eerste alle zaken vindt heeft bingo en wint.

Voor het Lego-opdrachtenspel gooi je alle lego die je hebt op tafel en maak je kaartjes met opdrachten; bijvoorbeeld bouw een huis, gebruik precies 30 blokjes, maak een dier. Iedere ronde krijgen de kinderen een aantal minuten om individueel de opdracht uit te voeren. Daarna laat iedereen zijn bouwwerk aan de anderen zien en wordt er één bouwwerk gekozen wat mag blijven staan, de andere dingen worden afgebroken voor de volgende ronde. Dit spel kun je ook met ander bouwspeelgoed spelen, ook is het leuk om kinderen in groepjes te laten werken en bijvoorbeeld te kijken welk groepje het grootste Knexx-huis of de hoogste Kapla toren kan bouwen.

Meer inspiratie

Hopelijk heb je genoeg inspiratie om de herfstvakantie door te komen. Kijk voor leuke knutselideeën en grappige recepten, bijvoorbeeld in het thema Halloween vooral eens op Pinterest. Voor de beschrijving van de genoemde spellen kun je terecht op google, hier zijn verschillende uitwerkingen te vinden. Allemaal heel veel plezier in de herfstvakantie; ik weet dat ik me in ieder geval niet hoef te vervelen!

[likebtn theme="custom" icon_l_c="#ffffff" icon_l_c_v="#ffffff" icon_d_c="#ffffff" icon_d_c_v="#ffffff" label_c="#ffffff" label_c_v="#ffffff" counter_l_c="#ffffff" counter_d_c="#ffffff" bg_c="#65b4a2" brdr_c="#65b4a2" lang="nl" dislike_enabled="0" icon_dislike_show="0" i18n_like="Inspirerend artikel" white_label="1" popup_position="bottom"]

Geef een reactie op dit artikel

[wpautbox authorid="145"]

Gerelateerde berichten

Fout: View 9ae0bfaop9 bestaat mogelijk niet

Andere berichten

Fout: View 9b0ab6bsdu bestaat mogelijk niet
[getsocial app="follow_bar"]
By |2017-09-23T01:32:37+01:00oktober 17th, 2016|Pedagogiek|0 Comments

About the Author:

Marielle Zee
Welkom op mijn blog. Mijn naam is Mariëlle, ik ben 40 jaar oud en woon in het mooie Eindhoven. Sinds de zomer van 2000 werk ik in de kinderopvang. De eerste 15 jaar heb ik bij een grote kinderopvangorganisatie in Eindhoven gewerkt als pedagogisch medewerker BSO en daarnaast als overblijfcoördinator op een grote basisschool. Sinds kort werk ik op een particulier kinderdagverblijf als pedagogisch medewerker BSO en daarnaast als invalskracht op de dagopvang. Naast mijn werk in de kinderopvang ben ik coach bij Petje Af (een weekendschool voor kinderen in de leeftijd van 10-14 jaar), huiswerkmaatje van een 13-jarige jongen, voorlezer bij de Voorleesexpress, ik blog en ik studeer HBO Pedagogiek. Ik ben een echte BSO-leidster, ik kan daar al mijn enthousiasme en energie in kwijt en vind de afwisseling die het biedt heerlijk. Samen met ze spelen, kletsen en lachen en daarnaast kinderen die iets extra’s nodig hebben begeleiden, ik vind het heerlijk en ga iedere dag met plezier naar mijn werk. De oudste BSO kinderen (vanaf 9 jaar) hebben een speciaal plekje in mijn hart. Die prépubers die enerzijds al heel groot zijn en anderzijds nog heerlijk ‘kind’ zijn vind ik echt geweldig, ik geniet volop van de gesprekken die ik met ze heb en vind het een leuke uitdaging om met hen vorm te geven aan de groep en de activiteiten. In mijn blog laat ik jullie meekijken op mijn BSO, deel ik tips en adviezen voor de omgang met de oudste kinderen, deel ik succeservaringen en mislukkingen en geef ik ideeën voor leuke activiteiten voor de 9plus. Ik ben heel benieuwd wat jullie van mijn blog vinden, reacties, ideeën en tips zijn altijd welkom. Veel leesplezier en tot snel!