Je ziet steeds vaker dat kinderdagverblijven een babyslaaphuisje buiten hebben staan. Het concept is overgevlogen vanuit Scandinavië. In deze noordelijke landen geven consultatiebureaus ouders het advies om hun baby vanaf twee weken een middagdutje in de frisse lucht te laten doen. Het is gezond en ze slapen langer.

Wint aan populariteit

In Finland en Noorwegen is het vrij normaal om je kind buiten in de kinderwagen te laten slapen. Sommige ouders zetten zelfs de kinderwagen voor de deur van een restaurant als ze gaan lunchen. Ook in de winter, wanneer het vriest, doen veel kinderen hun middagslaapje buiten. Ze worden dan dik ingepakt met een muts en wantjes. Thermometer en babyfoon worden in de wagen gelegd. Pas bij -10˚C wordt het afgeraden om je kind in de buitenlucht te laten slapen.
In Nederland zijn er ook steeds meer ouders en kinderdagverblijven die kinderen in een buitenbed laten slapen. Daarnaast zijn er vandaag de dag diverse Nederlandse aanbieders van babyslaaphuizen te vinden. Het is een gezonde trend die zich in ons kleine landje voortzet. Alleen je kind buiten op de stoep van een eetgelegenheid parkeren, lijkt ons nog iets te ver gaan.

Gezond en rustgevend

Als je kind buiten slaapt, maakt hij door het zonlicht meer vitamine D aan. Kinderen tot vier jaar hebben extra vitamine D nodig voor hun weerstand, sterke botten en een goed gebit. Ook blijkt uit diverse onderzoeken dat kinderen minder last van verkoudheid hebben als ze buiten slapen. De kwaliteit van de lucht is namelijk beter dan binnen. Daarnaast slapen veel kinderen langer en dieper.
Op de kinderdagopvang is een babyslaaphuisje een ware uitkomst voor de ‘moeilijke’ slapers. Binnen liggen ze vaak met meerdere kindjes op een kamer. Hierdoor kunnen ze onrustig worden. Als ze buiten slapen, worden ze omringd door de rustgevende geluiden van de natuur, zoals het fluiten van vogels. “Mijn dochter wilde binnen niet slapen. Ze kreeg hier te veel prikkels. De opvang stelde voor om haar in een buitenbed te leggen. Ik vond het wel een beetje raar, maar ik wilde het toch proberen. Het had resultaat! Ze sliep soms wel drie uur achter elkaar”, aldus Esther, moeder van baby Josje.

Veiligheid voorop

Sommige mensen vinden een babyslaaphuisje een beetje op een luxe konijnenhok lijken. Het belangrijkste is echter dat ze veilig zijn en dat de kinderen frisse lucht binnenkrijgen. Zo voldoen alle buitenbedden bij Partou aan de door de overheid gestelde eisen. En voor de frisse lucht hebben de bedden een horrengaas, dat de zon binnenlaat en de insecten tegenhoudt.
De meeste babyslaaphuisjes staan op ooghoogte, zodat er altijd zon naar binnenkomt. Dit maakt het voor de medewerkers ook makkelijker om kinderen in en uit bed te tillen. Rond twee jaar zijn kinderen de buitenbedden vaak ontgroeid.

Meer maatregelen

Naast de algemene voorschriften hanteren de meeste kinderopvangorganisaties ook diverse eigen regels om de veiligheid van de kinderen in een buitenbed te waarborgen. Zo zijn de bedden bij Partou mobiel, zodat zon, regen en wind geen vrij spel hebben. Moeten de pedagogisch medewerkers vanuit de groep zicht hebben op de bedden. En worden de ze bij mist en onweer niet gebruikt.
Niet alle vestigingen bij Partou hebben buitenbedden. De vestigingen die ze wel gebruiken, houden zich aan speciale voorschriften. Onze pedagogisch medewerkers vragen de ouders ook altijd om toestemming voordat ze een kind in een babyslaaphuisje leggen.

Werken bij Partou

Wil jij graag in de kinderopvang werken, leren van collega’s en jouw pedagogische kennis delen? Bekijk dan ons uitgebreide vacatureaanbod in heel Nederland.

[likebtn theme="custom" icon_l_c="#ffffff" icon_l_c_v="#ffffff" icon_d_c="#ffffff" icon_d_c_v="#ffffff" label_c="#ffffff" label_c_v="#ffffff" counter_l_c="#ffffff" counter_d_c="#ffffff" bg_c="#65b4a2" brdr_c="#65b4a2" lang="nl" dislike_enabled="0" icon_dislike_show="0" i18n_like="Inspirerend artikel" white_label="1" popup_position="bottom"]

Geef een reactie op dit artikel

[wpautbox authorid="1980"]

Gerelateerde berichten

Fout: View 9ae0bfaop9 bestaat mogelijk niet

Andere berichten

Fout: View 9b0ab6bsdu bestaat mogelijk niet
[getsocial app="follow_bar"]
By |2017-11-24T09:05:34+01:00november 24th, 2017|Partou Kinderopvang|0 Comments
Marlies - manager Kwaliteit en Pedagogiek
Marlies houdt zich al ruim 15 jaar als professional bezig met de kwaliteit van de kinderopvang. Zo heeft zij een aantal jaar een eigen pedagogisch trainingsbureau gehad en heeft ze acht jaar als vestigingsmanager bij Partou kinderopvang gewerkt. Na een aantal andere functies binnen de organisatie te hebben vervuld, is zij sinds twee jaar manager van de afdeling kwaliteit en pedagogiek. Daarnaast mag ze zichzelf, met twee jongens van 17 en 20 jaar, ook een ervaringsdeskundige noemen.