“Jouw persoonlijke ontwikkeling  kun je vergelijken met de ontwikkeling van een klein kind. Een klein kind leert in een jaar tijd zijn eigen lijf en mogelijkheden ontdekken en uiteindelijk leert het om los te gaan staan en/of lopen. Je mag vallen je hoeft nog niet alles te kunnen.” Dat is wat ik laatst tegen mijn leidinggevende in opleiding zei. Zij leert leiding geven aan een bestaand team. Een team waarvan zij eerst zelf onderdeel was, collega van was. Dat is niet altijd even makkelijk. Het is een groeiproces, een persoonlijke ontwikkeling die je als persoon door maakt. Zij groeit als leidinggevende, en ik groei met haar mee in het coachen van haar maar ook in het uit handen geven van mijn vertrouwde taken. Steeds meer zet ik kleine stapjes terug om haar de ruimte en mogelijkheden te geven om zichzelf te ontwikkelen als leidinggevende. Het team groeit met ons mee. Ik geef handvatten en ik laat soms ook heel bewust haar en het team alles ontdekken. Ik kijk, luister, observeer, spiegel, complimenteer en motiveer. Soms ook kritisch en streng zijn want het beleid van mijn kinderdagverblijf dat is de rode draad in het geheel waar iedereen naar moet werken, dat moet blijven bestaan.

Leren door te doen

Het einde van haar studie is in zicht. Wat mij een trots moeder gevoel geeft. Toch weet ik dat het dan echt gaat beginnen. Net zoals bij ieder kind wat zijn diploma behaald, voor wat dan ook. De praktijk is waar je alles gaat ervaren en draagt bij aan het verfijnen van jezelf, je eigen kwaliteiten en stijl ontwikkelen. Situaties die je herkent uit de theorie die dan in de praktijk niet verlopen zoals je dat hebt geleerd. Dat kan irritant zijn. Of je ziet het als uitdagingen. Mijn motto is dan ook altijd; Doen. Hoewel ik heel vaak te horen heb gekregen dat ik eerst mag nadenken voordat ik iets doe, blijf ik toch de eigenwijze muts die eerst alles doet en dan pas gaat nadenken. Wat mij persoonlijk prima bevalt. Want als het dan een keer niet positief uitpakt heb ik er altijd weer wat van geleerd. Soms mag ik nu ook zelf stoppen met alles te doen en rustig blijven kijken wat er gebeurt.

Stimuleren van de ontwikkeling

Het coachen van een leidinggevende vergelijk ik ook met het vak kinderopvang. De PM-ers in de kinderopvang doen het zelfde met de kinderen als wat ik met mijn team en mijn leidinggevende doe. Van de PM-ers wordt verwacht dat zij de kennis bezitten over de ontwikkeling van het kind, het kind volgen in de ontwikkeling, het kind stimuleren in de ontwikkeling. Absoluut een goed onderdeel van de wet, vind ik. Ik zie dit onderdeel van de wet als een mooie kans om als PM-er bewust te zijn van je eigen functioneren. Wanneer jij als PM-er bewust geniet met én van de kindjes én van jouw geweldige beroep dan zie je ook dat je heel erg veel van de ontwikkeling van ieder kind ziet en meemaakt. Jij bent het handvat van ieder kind. Jij hebt nu jouw eigen vaste kindjes toegewezen gekregen, dus dat maakt het ook makkelijker en overzichtelijker om de ontwikkeling van de kindjes te volgen, toch?

Niet ingewikkeld denken, zie het als een ontwikkeling voor jezelf. Knip en plak het net zo lang tot het voor jou duidelijk toepasbaar is. Met het resultaat dat het kind geniet van jouw ontwikkeling.  Want jij bent het handvat van het kind. Het is zo leuk en zo enorm bijzonder, mooi om te zien hoe de kindjes zichzelf dankzij jou mogen en kunnen ontwikkelen. Dat jij daar aan bijdraagt dat is toch iets om trots op te zijn? Dat jij een kindje weet uit te dagen om zichzelf te ontwikkelen, een kindje zichzelf vertrouwd te laten voelen bij jou zodat het kindje zijn eigen wereld weet te ontdekken en te verbreden, hoe bijzonder is dat?

Het beste uit jezelf en de kinderen naar boven te halen

Ongemerkt sluipt het er soms in dat je steeds het zelfde spelmateriaal en activiteiten aanbiedt. Daarom ben ik ook blij dat ik nu steeds meer tijd en ruimte heb gekregen om vragen te stellen aan mijn team en ze net als bij een kind mag blijven begeleiden in hun ontwikkeling. Dat geeft mij voldoening en enorme positieve energie. Want ik vind het echt oprecht mooi om het beste uit mensen naar boven te mogen en kunnen halen, mensen inspireren en hun eigen kracht en mogelijkheden te laten ontdekken en verder te laten ontwikkelen. En als leidinggevende leer je dan ook in de praktijk ontdekken dat ieder afzonderlijke persoon op een andere manier benaderd mag worden om zo het beste uit zichzelf naar boven te halen. Het is allemaal net als bij kleine kinderen.

Het ene kind ontdekt door alles te doen wat niet mag of niet veilig is, het andere kind ontdekt door eerst rond te kijken vanuit jouw veilige schoot en weer een ander kindje ontdekt wat hij kan door het samen met jou of een ander kindje te doen. Dat zien, ontdekken en mee bezig zijn in combinatie met spel, liedjes zingen, knuffelen en eten geven dat is toch enorm mooi?

 

[likebtn theme="custom" icon_l_c="#ffffff" icon_l_c_v="#ffffff" icon_d_c="#ffffff" icon_d_c_v="#ffffff" label_c="#ffffff" label_c_v="#ffffff" counter_l_c="#ffffff" counter_d_c="#ffffff" bg_c="#65b4a2" brdr_c="#65b4a2" lang="nl" dislike_enabled="0" icon_dislike_show="0" i18n_like="Inspirerend artikel" white_label="1" popup_position="bottom"]

Geef een reactie op dit artikel

[wpautbox authorid="181"]

Gerelateerde berichten

Fout: View 9ae0bfaop9 bestaat mogelijk niet

Andere berichten

Fout: View 9b0ab6bsdu bestaat mogelijk niet
[getsocial app="follow_bar"]
By |2018-01-23T09:13:59+01:00januari 23rd, 2018|Management|0 Comments

About the Author:

Susanne Akkermans
Ik ben Susanne. Sinds 1998 ben ik de trotse eigenaresse van mijn kleinschalig kinderdagverblijf. Kinderdagverblijf Suusje is mijn droom die ik al 18 jaar mag beleven. Ik werk met drie kleine horizontale opvang groepen. Een beetje tussen de gastouderopvang en kinderopvang is. Dat doe ik samen met een klein team van zes geweldige pedagogische medewerksters. Ook mag ik trotse mama zijn van een dochter van 17 jaar en twee zoons van 13 jaar. Als persoon ben ik impulsief, ondernemend, creatief in het creëren van mogelijkheden, enthousiast,onafhankelijk en ik houdt van humor. Daarbij ben ik soms behoorlijk eigenwijs en als ik een doel voor ogen heb dan ga ik er volledig voor. Bij mij is het motto dan ook altijd "Wie wil zoekt mogelijkheden, wie niet wil zoekt een reden". In mijn blogs voor To Be Kinderopvang zal ik gaan bloggen over mijn ervaringen en de verschillende kanten van het ondernemer zijn in de kinderopvang. In deze afgelopen jaren heb ik volgens mij toch al wel heel veel verschillende kanten van ondernemer zijn in de kinderopvang mogen ervaren, het is dan ook echt niet 24/7 een droomwereld. Maar altijd zijn het de kinderen die mij doen beseffen en voelen waarom ik een eigen kinderdagverblijf heb! Voor mij is dan ook het allerbelangrijkste de kinderen binnen mijn kinderdagverblijf, de kinderen moeten zichzelf veilig en vertrouwd kunnen voelen én daar ligt dan ook consequent mijn focus op. Ondernemen doe ik vanuit mijn gevoel en passie, een praktijk mens ben ik dan ook op en top die vanuit een helikopter blik de onderneming aan mag sturen en vooral volop mag en kan genieten van de geweldige belevingswereld van de kleine kinderen Veel lees plezier Liefs Susanne