Wees eerlijk: elke pedagogisch medewerker (of enorme kindervriend) droomt soms stiekem van een eigen kinderopvang. Terwijl je in je hoofd de ruimtes al inricht bedenk je dat je het allemaal heel anders zal gaan doen dan je baas nu. De oude trekkerband op de boerderij aan de overkant van de weg? Fantastische zandbak of moestuinbak! De autobanden? Blotevoetenpad natuurlijk. De boomstammen? Een piratenschip / klimparadijs. Laten we het dan nog maar niet hebben over speelgoedwinkels, Ikea en alle andere winkels.

Dromen

Als je droomt van een kinderopvang dan zie je overal mogelijkheden. Helemaal wanneer je collega chagrijnig is, je geen vrij kan krijgen van je baas en een manier van werken opgelegd krijgt terwijl jij toch echt vindt dat het anders kan of moet. Sommige dagen droom je meer over een eigen kinderopvangorganisatie dan andere dagen. Toch is de droom altijd aanwezig. Wat houdt je tegen? Waarom ga je er niet voor? Zoek eens rond op Funda en in het plaatselijke buurtsnuffert voor een leuk pandje. Want soms worden dromen werkelijkheid, soms zijn die ongrijpbare dagdromen van je eigen kinderdagopvang opeens wel grijpbaar.
Je krijg een prachtige kans of hebt eindelijk voldoende gespaard om je eigen kinderopvang te starten, je ziet het pand van je dromen en weet het zeker: dat wordt jouw kinderopvang!

Heel hard werken

Laat ik je dan maar meteen van die prachtige dagdroom dat alles vanzelf en heel makkelijk gaat, af helpen! Ik ben geen pessimist hoor, in tegendeel, maar ik ben eerlijk. Een kinderopvang openen is niet hatseflats gedaan, er gaat tijd en hard werken in zitten.
Maar wees eens eerlijk, voordat ik je ruw uit je droom trok, was het eerste waar je aan dacht het inrichten van je groep? En je kenmerkende visie op de kinderopvang? Alleen maar lachende kinderen en ouders?
Zie je jezelf tot één uur s ’nachts achter je laptop zitten, de wet kinderopvang lezen of uitzoeken of het bestemmingsplan wel juist is en of je een omgevingsvergunning kunt krijgen? Geloof me, dat gaat gebeuren! Hetzijn belangrijke dingen die je moet regelen voordat je kinderopvang open kan. Om nog maar te zwijgen over al het papierwerk dat op orde dient te zijn. Wist je dat je pedagogisch beleidsplan aan bepaalde regelgeving moet voldoen? Dat de houder een apart VOG dient aan te vragen? Dat je als een van de eerste stappen een brandplan moet hebben?
Kortom: er is een hoop werk te verzetten. Een duidelijk overzicht en plan van aanpak is fijn, zo weet je zeker dat je niks over het hoofd ziet en je jouw droom, na een periode van hard werken, werkelijkheid kan maken.

Workshop

Heb je dromen om in de toekomst een kinderopvangorganisatie te starten, ben je al op jacht naar een pand of wellicht ben je al aan het verbouwen? Dan is deze workshop ideaal voor jou!
In de workshop wordt er een duidelijk plan van aanpak aangereikt met alle stappen die je moet nemen om succesvol en met zo min mogelijk stress je eigen kinderopvang te kunnen openen. Er wordt gesproken over de wet kinderopvang en alle beleidsstukken die erbij komen kijken. Er wordt zelfs gebrainstormd over een eigen pedagogische visie, waardoor je na de workshop niet alleen een plan van aanpak en meer kennis bezit, maar ook een opzet naar jouw eigen persoonlijke pedagogische beleidsplan. Deze workshop is geschikt voor iedereen die weleens dagdroomt over een eigen kinderopvang en die zich verder wil verdiepen hoe deze droom werkelijkheid kan worden!

[likebtn theme="custom" icon_l_c="#ffffff" icon_l_c_v="#ffffff" icon_d_c="#ffffff" icon_d_c_v="#ffffff" label_c="#ffffff" label_c_v="#ffffff" counter_l_c="#ffffff" counter_d_c="#ffffff" bg_c="#65b4a2" brdr_c="#65b4a2" lang="nl" dislike_enabled="0" icon_dislike_show="0" i18n_like="Inspirerend artikel" white_label="1" popup_position="bottom"]

Geef een reactie op dit artikel

[wpautbox authorid="144"]

Gerelateerde berichten

Fout: View 9ae0bfaop9 bestaat mogelijk niet

Andere berichten

Fout: View 9b0ab6bsdu bestaat mogelijk niet
[getsocial app="follow_bar"]
By |2017-09-23T01:33:53+01:00juli 27th, 2016|Management|0 Comments

About the Author:

Daisy Koekkoek
Eigenaar bij Daisy’s Opstapje - Consultancy kinderopvang. Advies op maat voor elke kinderopvang organisatie. Van beleid schrijven, workshops tot aan advies, Daisy’s Opstapje helpt u met alle vragen rondom het runnen van een kinderdagverblijf. Met mijn blog wil ik jullie aan het denken zetten, ik wil jullie inspireren net een stapje extra te doen om jezelf en de organisatie te blijven ontwikkelen. Ik zal gevoelige onderwerpen , leuke onderwerpen en serieuze onderwerpen belichten met humor en een knipoog, zodat het lezen van de blog altijd leuk is en jouw vooral inspireert ermee aan de slag te gaan! Toen ik als leidinggevende in de kinderopvang werkte, kreeg ik vaak de vraag van bevriende kinderopvanghouders van mijn toenmalige baas: ‘Kun jij mij helpen met de protocollen?’ of ‘Wil je voor mij de zienswijze schrijven?’ Al snel begon ik op mijn vrije dagen andere kinderopvangorganisaties te helpen. Ik haalde ontzettend veel voldoening uit het werk, ik kon hiermee bijdragen aan een betere kwaliteit in de kinderopvang. Daarom begon ik ook met Daisy’s Opstapje. Met Daisy’s Opstapje kan ik mijn kennis, ervaring en soms ook de harde waarheid overdragen aan alle houders in de kinderopvang. Mijn doel? Simpel, de kwaliteit in de kinderopvang naar een hoger niveau brengen! Of mijn doel haalbaar is? Wellicht, maar het is in ieder geval een mooi doel. Elk kind in Nederland verdient de beste opvang, de beste ontwikkelingsmogelijkheden en de best getrainde pedagogisch medewerkers. Met Daisy’s Opstapje hoop ik daar aan bij te kunnen dragen. Al van jongs af aan wist ik wat ik later wilde gaan doen, namelijk in de kinderopvang werken. Als dat zou lukken dan wilde ik ook zeker weten mijn eigen kinderopvangorganisatie runnen/ beginnen. Daarom besloot ik de HAVO af te slaan. Ik zie mijn verblufte ouders nog zo voor mij staan, maar ik wilde ervoor zorgen dat ik zo snel mogelijk klaar was met de middelbare school zodat ik snel kon starten met de opleiding tot pedagogisch medewerker. Ik kwam op de BBL opleiding terecht waarbij ik vier dagen als pedagogisch medewerker in de kinderopvang werkte. Ik genoot elke dag, maar wist ook zeker, dit is niet mijn eindstation. Daarom besloot ik een relatief nieuwe, maar geweldige opleiding te gaan volgen: Pedagogisch Management aan de Fontys Hogeschool in Den Bosch. Deels pedagogiek en deels management en daarbij was de opleiding volledig gericht op het werken in de kinderopvang. Het was een totaalplaatje, je leerde alles wat je als manager in de kinderopvang zou moeten weten. Van management en recht tot ontwikkelingspedagogiek. Elke woensdag zat ik twee uur in de auto om mijn colleges te kunnen volgen. De rest van de dagen werkte ik als leidinggevende in de kinderopvang. Na vier leerzame jaren behaalde ik mijn diploma en mocht ik mijzelf Pedagogisch Manager noemen.