Deze week ben ik weer eens begonnen met het volgen van een training: de training docent Babymassage en Baby-Yoga, superleuk en leerzaam dacht ik zo.

Nu dacht ik natuurlijk ook : ik loop al heel wat jaren mee en eigenlijk weet ik toch al wel heel veel over de ontwikkeling van baby’s; hoe die ontwikkeling verloopt en wat je kunt doen om die ontwikkeling te stimuleren. Vooral vanuit educatief gebied ben ik daar inmiddels heel bedreven in :).

Wat ik afgelopen maandag geleerd heb is hoe je op een andere, nog intuïtievere manier contact kunt maken met baby’s en ze kunt stimuleren in hun ontwikkeling, op sociaal gebied, cognitief, zintuiglijk… net weer even anders belicht dan wat en hoe ik het al wist.

De dag was voor mij een verrijking en ik kwam met allemaal nieuwe ideeen thuis. Van eyeopeners tot opfrissing tot nieuwe informatie, het kwam allemaal voorbij afgelopen maandag.

Dit laatste krijg ik ook veel terug in de trainingen taal-en interactievaardigheden “TINK” en “Oog voor Interactie” die ik verzorg in de kinderopvang. Naast alle praktische handvatten die de pedagogisch medewerkers tijdens deze trainingen meekrijgen staat vooral ook zelfreflectie op het menu. Kijken naar jezelf en je afvragen “Waarom doe ik de dingen zoals ik ze doe”.

We werken in beide trainingen met video materiaal, videobeelden die jij van jezelf laat maken door een collega of misschien zet je we gewoon de ipad in een standaard en druk je op “record”. Jij bepaalt welke video-opname je inbrengt in de groepsbijeenkomsten. Met elkaar reflecteren we op die opname, bij TINK in de grote groep, bij Oog voor Interactie in kleine groepjes. Je krijgt feedback van je collega’s op de leervragen die jij zelf hebt en je krijgt de feedback op een positieve manier: in de vorm van tops en tips. De een vind het meteen leuk de ander moet erg wennen aan het kijken naar zichzelf. Hoe dan ook, allemaal vinden dat ze er veel van leren, dat het hun werk verrijkt, dat ze nu nog beter in staat zijn naar kinderen en hun behoeften kijken.

Alle pedagogisch medewerkers gaan aan het werk met “ingesleten patronen: het werk zoals ik het al jaren doe…” en waarvan ze vinden dat dat ook anders kan en soms ook gewoon anders moet :).

Onderzoek  van Ruben Fukkink liet jaren geleden al zien dat het werken met videobeelden (VIB) een bewezen positieve invloed heeft op de kwaliteit van de pedagogisch medewerker. Ook nu net verscheen een nieuw onderzoek waaruit bleek dat met name de combinatie van een VVE programma en VIB inzet tot verhoogde kwaliteit leiden.

Hoe dan ook: reflecteren op eigen handelen en het verwerken van feedback zijn de sleutelwoorden voor de komende jaren  daar waar het gaat om kwaliteitsverbetering in de kinderopvang. Maak hier alvast een mooi start mee met een gesubsidieerde “TINK” of “Oog voor Interactie training”

Iedere pedagogisch medewerker in zijn/haar eigen leerproces. Geen betere leermethode dan een intrinsieke motivatie om anders en beter te willen.

Ik vind het een voorrecht om als trainer de aanjager en enthousiasmeerder te zijn en ik doe het vol overgave. Het mooie van deze trainingen is dat de kinderen EN de pedagogisch medewerkers hier optimaal van profiteren. De kinderen, omdat er nu nog bewuster met hen “gewerkt” wordt, de pedagogisch medewerkers omdat ze nu “veel meer terugkrijgen van de kinderen, veel meer diepgang in hun werk ervaren en dus veel meer voldoening van hun werk hebben”.

Wil jij als pedagogisch medewerker ook “een (start maken met een) leven lang leren”? Tip dan je leidinggevende op de gesubsidieerde training “TINK” en “Oog voor Interactie”.

Vraag ze te contact op te nemen via de onderstaande auteurbox, voor meer informatie, om hulp te krijgen bij de aanvraag van de subsidie en voor het inplannen van de training bij jou in de kinderopvangorganisatie. Naar verwachting zal op korte termijn de aanvraagprocedure van de subsidie weer opengesteld worden en kunnen we dus al snel starten.

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen het Jonge Kind Centrum? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

[likebtn theme="custom" icon_l_c="#ffffff" icon_l_c_v="#ffffff" icon_d_c="#ffffff" icon_d_c_v="#ffffff" label_c="#ffffff" label_c_v="#ffffff" counter_l_c="#ffffff" counter_d_c="#ffffff" bg_c="#65b4a2" brdr_c="#65b4a2" lang="nl" dislike_enabled="0" icon_dislike_show="0" i18n_like="Inspirerend artikel" white_label="1" popup_position="bottom"]

Geef een reactie op dit artikel

[wpautbox authorid="191"]

Gerelateerde berichten

Fout: View 9ae0bfaop9 bestaat mogelijk niet

Andere berichten

Fout: View 9b0ab6bsdu bestaat mogelijk niet
[getsocial app="follow_bar"]
By |2017-09-08T10:23:54+01:00november 15th, 2016|Management|0 Comments

About the Author:

Marije Magito
Jonge Kind Centrum. Al jaren help en leer ik professionals in de kinderopvang en het basisonderwijs om nog beter aan te sluiten bij de ontwikkelingsbehoeften van kinderen. Dit doe ik op een professionele, gepassioneerde wijze door middel van trainingen en individuele videocoaching op de werkvloer. Voor de gesubsidieerde trainingen "Oog voor Interactie" en "TINK" kun je bij mij terecht. Daarnaast ben ik gecertificeerd Ko-totaal trainer, dus ook Uk & Puk, en (A.I.T.) gecertificeerd VIB-er (Video Interactie Begeleider). Als vrijwilliger ben ik de initiator van het congres voor professionals in de Week van het Jonge Kind Almere. Ook ben ik verbonden als medebeheerder aan het digitale platform ENTZA, Expertisenetwerk Nul tot Zesjarigen Almere. Naast mijn werkzaamheden voor professionals faciliteer ik de leidsters van de ouder-kind programma's (baby's, dreumesen en peuters) van het Jonge Kind Centrum (JKC). Met The Happiest Baby methode help ik ouders met een onrustige, weinig slapende of huilbaby de “handleiding” van hun kind nog beter te leren begrijpen en beter bij hun behoeften aan te sluiten. Hiermee komt de baby EN de ouder tot rust en komt er weer ruimte voor positief contact. Mijn doel is om binnen het Jonge Kind Centrum een mooi pakket aan diensten van hoge kwaliteit aan ouders van jonge kinderen en aan professionals in kinderopvang, peuterspeelzaal en onderwijs aan te bieden. Benieuwd naar mijn CV? Kijk dan op mijn Linkedinprofiel. Volg het Jonge Kind Centrum op Twitter, Facebook en Instagram.