Als ondernemer heb ik een soort van zwemdiploma’s behaald voor mezelf.

Ik sprong negentien jaar geleden in het diepe bad toen ik drieëntwintig jaar was. Een jonge volwassen vrouw die een droom had. Ik wilde een eigen kleinschalig kinderdagverblijf. Wist ik veel hoe je personeel kon gaan aannemen, sollicitatie gesprekken voeren, functionering gesprekken houden. Personeel ontslaan, of contracten niet verlengen. Maar ook de arbeidswetgeving en de CAO kinderopvang. Het was nieuw voor mij. Salarissen en vrije dagen opbouwen. Stilletjes aan verzamelde er een legertje mensen zich om mij heen. Er kwam een accountant, een verzekering agent, een bank voor de financiën, een adviseur op gebied van personele zaken. Het rijtje van experts groeide in de jaren en werden in de loop van de jaren soms ook vervangen door andere experts. En ik?

Overzicht creëren

Ik was aan het zwemmen. En dat zwemmen was soms met heel veel lol en kon ik ook heerlijk rustig door zwemmen. Op andere dagen dacht ik dat ik nooit de kant zou kunnen bereiken. Dan leek het wel een golfslagbad wat niet meer stopte. Ik leerde in hoog tempo veel over ondernemer zijn. Het leiding geven, financiële zaken, zakelijke besluiten nemen. Dus ben ik gaan doen, uitvoeren. Ook al begreep ik er soms helemaal niets van.
Er waren kanten aan het ondernemen die ik ontdekte en niet leuk vond. Die kanten wilde ik niet doen en ook niet begrijpen, ik wilde gewoon bezig zijn en blijven met de kinderen, de ouders, de groepen. Als ondernemer is het niet altijd mogelijk om alleen maar bezig te zijn met je passie. Daardoor nam ik, vijf jaar na mijn start,  het besluit om zelf niet meer actief op de groepen werkzaam te blijven. Ik moest zelf vanuit een andere kant in het zwembad een overzicht gaan krijgen. Dat overzicht was er niet wanneer ik midden in dat zwembad bleef zwemmen en spelen.  Wat ik toen behoorlijk lastig vond, maar toch heb ik het wel als de juiste keuze ervaren. Ik kreeg een beter overzicht vanuit de zijlijn. Ik overzag het gehele bad.

Ik leerde om mijn eigen instinct te gaan volgen

Gaande weg groeide mijn ervaringen en ontdekte ik ook dat ik de adviezen en besluiten van deskundigen niet altijd kon verenigen met mijn eigen instinct. Ik leerde om mijn eigen instinct te gaan volgen, vooral te vertrouwen op mezelf. Geen experts meer die zeggen dat zij mij kunnen helpen wanneer het buiten hun eigen vak gebied is. Nee ik haalde mijn zwemdiploma en hield mijn hoofd boven water, ik kon zonder de zwembandjes naar de goede kant zwemmen. Gegroeid als persoon, mezelf ontwikkeld. Van twintiger naar dertiger gegaan en van dertiger naar veertiger gegaan.
En nu? Nu heb ik de ervaring dat je op heel veel verschillende manieren kunt zwemmen. Ondernemen. Ook ik ben een paar keer gezakt voor m’n ‘zwemdiploma’s’. Ja. Dat was goed. Daardoor leerde ik weer nieuwe mogelijkheden ontdekken. Vooral heb ik in deze negentien jaar geleerd dat het allerbelangrijkste is dat ik er zelf voor zorg dat ik het ondernemen leuk houdt voor mezelf.

Weet jij waar jouw kwaliteiten liggen?

[likebtn theme="custom" icon_l_c="#ffffff" icon_l_c_v="#ffffff" icon_d_c="#ffffff" icon_d_c_v="#ffffff" label_c="#ffffff" label_c_v="#ffffff" counter_l_c="#ffffff" counter_d_c="#ffffff" bg_c="#65b4a2" brdr_c="#65b4a2" lang="nl" dislike_enabled="0" icon_dislike_show="0" i18n_like="Inspirerend artikel" white_label="1" popup_position="bottom"]

Geef een reactie op dit artikel

[wpautbox authorid="181"]

Gerelateerde berichten

Fout: View 9ae0bfaop9 bestaat mogelijk niet

Andere berichten

Fout: View 9b0ab6bsdu bestaat mogelijk niet
[getsocial app="follow_bar"]
By |2017-09-23T01:28:33+01:00februari 13th, 2017|Management|0 Comments

About the Author:

Susanne Akkermans
Ik ben Susanne. Sinds 1998 ben ik de trotse eigenaresse van mijn kleinschalig kinderdagverblijf. Kinderdagverblijf Suusje is mijn droom die ik al 18 jaar mag beleven. Ik werk met drie kleine horizontale opvang groepen. Een beetje tussen de gastouderopvang en kinderopvang is. Dat doe ik samen met een klein team van zes geweldige pedagogische medewerksters. Ook mag ik trotse mama zijn van een dochter van 17 jaar en twee zoons van 13 jaar. Als persoon ben ik impulsief, ondernemend, creatief in het creëren van mogelijkheden, enthousiast,onafhankelijk en ik houdt van humor. Daarbij ben ik soms behoorlijk eigenwijs en als ik een doel voor ogen heb dan ga ik er volledig voor. Bij mij is het motto dan ook altijd "Wie wil zoekt mogelijkheden, wie niet wil zoekt een reden". In mijn blogs voor To Be Kinderopvang zal ik gaan bloggen over mijn ervaringen en de verschillende kanten van het ondernemer zijn in de kinderopvang. In deze afgelopen jaren heb ik volgens mij toch al wel heel veel verschillende kanten van ondernemer zijn in de kinderopvang mogen ervaren, het is dan ook echt niet 24/7 een droomwereld. Maar altijd zijn het de kinderen die mij doen beseffen en voelen waarom ik een eigen kinderdagverblijf heb! Voor mij is dan ook het allerbelangrijkste de kinderen binnen mijn kinderdagverblijf, de kinderen moeten zichzelf veilig en vertrouwd kunnen voelen én daar ligt dan ook consequent mijn focus op. Ondernemen doe ik vanuit mijn gevoel en passie, een praktijk mens ben ik dan ook op en top die vanuit een helikopter blik de onderneming aan mag sturen en vooral volop mag en kan genieten van de geweldige belevingswereld van de kleine kinderen Veel lees plezier Liefs Susanne