Doe mee met De Kleine Olympische Winterspelen en win het boek Spelenderwijs Bewegen 0-4 jaar
De Olympische Winterspelen gaan bijna van start! Van 9 – 25 februari wordt het een sportief spektakel in Zuid-Korea. Natuurlijk doen we in Nederland ook mee om onze jeugd veel beweegplezier te laten beleven. Confriends organiseert samen met jullie de Kleine Olympische Winterspelen! We hebben onze mutsen al op en onze wanten aan. Zijn jullie al warm gelopen? Zijn de kinderen er al klaar voor? Staan de ouders al in de startblokken? Mutsen op? Liggen de olympische plakken al klaar? Podium al gemaakt? Natuurlijk doen alle kinderen van 0 – 12 jaar mee met de Kleine Olympische Spelen. Een mooie gelegenheid voor jullie als kinderopvangorganisatie, BSO, peuterspeelzaal of gastouderbureau om te laten zien hoe belangrijk jullie bewegen en gezonde leefstijl voor jonge kinderen vinden.
De Kleine Olympische Winterspelen kun je ook inzetten als ouder-kind activiteit. Niets is leuker om als ouders samen met je kind lekker te bewegen en bezig te zijn met een gezonde en sportieve start van het kind!

Wat we gaan doen?
Wij gaan jullie inspireren met leuke tips en beweeg ideeën die je met de kinderen kunt doen. Organiseer de Kleine Olympische Winterspelen op jullie locatie. Maak mooie actie foto’s en stuur ons de leukste foto’s toe en wij gaan heel kinderopvang Nederland inspireren. Onder de leukste, actiefste, meest inspirerende foto’s verloten we een aantal van onze boeken Spelenderwijs Bewegen. Win ons boek Spelenderwijs bewegen 0 – 4 jaar. Stuur je meest actieve Kleine Olympische Winterspelen foto in.

Alvast een paar inspiratie beweegactiviteiten Kleine Olympische Winterspelen

Rood, groen, zwart, geel, blauw
Een eenvoudig opwarmspel. Teken met stoepkrijt 5 grote olympische ringen op het plein. Roep een kleur en de kinderen hollen zo snel mogelijk nar de olympische ring van die kleur. Gebruik eventueel een grote dobbelsteen die je met rood, groen, zwart, geel en blauw beplakt. Varieer hoe je naar de ringen beweegt.

Maak kennis met de Olympische sporten
Maak gebruik van een dobbelsteen met insteekvakken. Je hebt hier afbeeldingen ingedaan van Olympische wintersporten zoals schaatsen, langlaufen, schansspringen etc. Je rolt de dobbelsteen en welke sport boven komt zo bewegen de kinderen zich naar de overkant.

Viltjes beplakken
Bespreek in de groep welke sporten er zijn en wat daar allemaal bij hoort. Bijvoorbeeld ijshockey; een ijshockey stick, een puck, ijs, schaatsen, een helm met een masker, grote handschoenen etc. Scheur uit tijdschriften of kranten deze afbeeldingen en plak ze per afbeelding op een (bier) viltje. Doe dit met een paar sporten. Verdeel de viltjes kris kras door de ruimte met de beplakte kant onder. Plaats afbeeldingen van de verschillende sport op een plek in de ruimte. De kinderen gaan zo snel mogelijk alle afbeeldingen neerleggen bij bijv. de ijshockeyer. Voor de grotere kinderen die kun je indelen per sport en zo snel mogelijk alles van die ene sport te verzamelen op hun plek.

Olympische ringen race
Maak groepjes van 6 kinderen. Geef ze 5 hoepels in de kleuren van de olympische ringen. Kind 1 legt zijn hoepel neer en die krijgt de volgende van kind 2. Kind 1 legt hoepel 2 op de grond en stapt in deze nu voorste hoepel. Nummer 2 stapt in hoepel 1 de nu achterste hoepel. Kind drie geeft zijn hoepel door en iedereen verplaatst een hoepel. Welk team is als eerste aan de overkant? En heeft zijn hoepel in de goede volgorde neergelegd zoals in het logo? Varieer door het parcours wat lastiger te maken door bijvoorbeeld over een gym bank heen te moeten of door de buitenzandbak etc.

Schaatsen
We gaan schaatsen. Geef de kinderen allemaal twee schoonmaakdoekjes voor onder de voeten of zorg dat ze sokken aan hebben. Laat de kinderen over de gladde vloer schaatsen naar overkant of maak een schaatsbaanparcours door de ruimte. Neem de schaats bewegingen goed door. Diep zakken door de knieën en grote slagen maken met de benen. Kunnen de kinderen al schaatsen met 1 of 2 handen op hun rug. Voor de basisschoolleeftijd kan je een echt competitie opzetten. Deze kan je in de gymzaal uitvoeren. Maak een mooie baan met pionnen en laat de kinderen op tijd schaatsen of 2 aan 2. Zorg dat de wachttijd niet te lang wordt voor de rest van de kinderen. Wellicht kunnen die al inschaatsen in de tourbaan?

Baby’s en de olympische spelen
Natuurlijk sporten de baby’s mee. Maak een heleboel mooie witte sneeuwballen van sokken. Geef de baby’s deze sokken en laat ze ermee door de ruimte spelen. Of maak een curlingbaan van landbouwplastic en schuif de sneeuwballen hier overheen en laat de baby’s achter de sneeuwballen aan gaan. Ze zullen ze kruipend en rollend en glijdend weer pakken.

Kruipen door de olympische ringen
Zet Olympische hoepels rechtop in een baantje en stimuleer de baby om door de olympische ringen te kruipen.

Tandem skiën
Vraag aan handige ouders om een paar ski’s te maken. Wellicht kun je dit samen met de kinderen op de BSO doen. Je hebt twee smalle planken van ongeveer 120 cm nodig. Schuur de planken goed zodat er geen scherpe randen zijn. Niet banden aan de zijkant van de ski’s. Deze banden kunnen van rubber zijn of van nylon met klittenband. Je niet 2 banden vast met ongeveer 40 cm tussenruimte aan de ski’s. Laat de kinderen steeds met zijn tweeën op de ski’s lopen. Je begint rustig voor de coördinatie. Als de tandem beweging er goed in zit kunnen ze het wedstrijdtraject op!

En hoe winnen we nou dat boek?

Ieder jaar organiseren we een foto wedstrijd. Stuur een digitale foto toe naar confriends@confriends.nl waarop duidelijk te zien is dat je de Kleine Olympische Winterspelen hebt georganiseerd voor kinderen van 0 – 12 jaar. Zorg dat Confriends & TO BE Kinderopvang deze foto op de website mogen plaatsen. De leukste en origineelste activiteit zal winnen. Je mag natuurlijk meer dan 1 foto insturen. De foto kan je insturen tot en met 9 maart 2018. De winnaar maken we bekend in de tweede week van maart via onze website en nieuwsbrief.

Meer tips en ideeën?

Wil je meer tips en ideeën voor de Kleine Olympische Winterspelen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en je ontvangt dan een speciale pdf met nog veel meer sportieve winter ideeën.

[mc4wp_form id=”1956″]

[likebtn theme="custom" icon_l_c="#ffffff" icon_l_c_v="#ffffff" icon_d_c="#ffffff" icon_d_c_v="#ffffff" label_c="#ffffff" label_c_v="#ffffff" counter_l_c="#ffffff" counter_d_c="#ffffff" bg_c="#65b4a2" brdr_c="#65b4a2" lang="nl" dislike_enabled="0" icon_dislike_show="0" i18n_like="Inspirerend artikel" white_label="1" popup_position="bottom"]

Geef een reactie op dit artikel

[wpautbox authorid="430"]

Gerelateerde berichten

Fout: View 9ae0bfaop9 bestaat mogelijk niet

Andere berichten

Fout: View 9b0ab6bsdu bestaat mogelijk niet
[getsocial app="follow_bar"]
By |2018-03-19T11:04:03+01:00februari 7th, 2018|De Kleine Winterspelen|0 Comments

About the Author:

Eileen Kalkman en Miranda Rep
Wij zijn Eileen Kalkman en Miranda Rep van Confriends. Samen met ons team ontwikkelen en verzorgen wij met veel plezier trainingen op de werkvloer in de kinderopvang. Confriends inspireert en zet medewerkers in beweging! Onze trainingen en workshops zijn praktisch en prikkelend. Wij verzorgen trainingen en trajecten op het gebied van; -Effectief communiceren en samenwerken op de werkvloer; zowel met collega's als met ouders. -Arbo, tiltraining, gezond werken en vitaliteit; preventie van ziekteverzuim. -Spelenderwijs Bewegen en Beweegkriebels; ontwikkelingsgericht bewegen en gezonde leefstijl voor kinderen borgen in het dagritme. Bel of mail ons gerust, we denken graag met je mee!