Bij Ska Kinderopvang werken we met organisatiebrede bso-thema’s. Dat doen we om verschillende redenen. Heel praktisch geeft dit ons de mogelijkheid om te rouleren: bij elk thema neemt een groepje bso-medewerkers de voorbereiding voor zijn rekening. Ook maken de Ska-brede thema’s het gemakkelijker om samen te werken met externe partijen. Wij vliegen vaak organisaties in om workshops of clinics te geven. De kosten hiervan wegen met gemak op tegen de kosten die we maken door de uren die medewerkers anders in de voorbereiding zouden steken. En qua marketingcommunicatie biedt het ook grote voordelen. We kunnen de promotie lekker groot aanpakken, met persberichten in de krant en op websites die zich richten op aanbod voor kinderen, berichten in de nieuwsbrieven van scholen, en mooie posters en flyers. Wij zorgen voor een aantrekkelijk en afwisselend aanbod en de kinderen kiezen zelf aan welke activiteiten ze meedoen.

(Winter)spelen

Ons huidige thema is (Winter)spelen. We haken natuurlijk aan bij de Olympische winterspelen in Pyeongchang in Zuid-Korea. Daarnaast staan de activiteiten in het teken van ‘winter’ en van ‘spelen’.
We zijn direct na de kerstvakantie gestart, en het thema loopt door tot en met de voorjaarsvakantie. Tijdens de schoolweken heeft het programma elke week een specifiek accent.

Koreaans kokkerellen

In de eerste week stond koken centraal, met recepten uit Azië en met name Korea. Zo bakten de kinderen Koreaanse courgettekoekjes en bereidden ze heerlijke Aziatische knoflooknoodles. Veel kinderen op onze bso’s zijn dol op kokkerellen en ze vonden het dan ook leuk om nieuwe recepten uit te proberen.

Techniek – zelfgemaakte sneeuwballen, verf in de Olympische kleuren en miniatuur-bobslee

In de tweede week lag het accent op techniek. De kinderen kneedden van een mengsel van scheerschuim en maïzena sneeuwballen, de jongsten maakten zelf verf in de Olympische kleuren en de achtplussers bouwden hun eigen miniatuur-bobslee.

Winterse vogeltaart

In week drie week stonden de activiteiten in het teken van natuur. De achtplussers maakten bijvoorbeeld met (vers en ongezouten) frituurvet en vogelzaad een mooi gedecoreerde vogeltaart.

Kunst en cultuur – bijzondere maskers

In week vier draaide het binnen ons thema (Winter)spelen om kunst en cultuur. De Koreanen hebben een rijke toneeltraditie en ze gebruikten daarbij de prachtigste maskers. Naar aanleiding daarvan hebben we een workshop ‘maskers maken’ op het programma gezet. We lieten ons daarbij ook inspireren door maskers uit andere landen en culturen.

Workshop Kumihimo

Intussen zijn we aanbeland in week vijf, waar de kinderen aan het handwerken geslagen zijn, met onder andere een workshop Kumihimo. Dit is een Japanse breitechniek, die ingewikkelder klinkt dan hij is: we noemen dit in Nederland gewoon punniken… Van de gepunnikte streng maken de kinderen met behulp van ijzerdraad allerlei vormen, zoals hun naam of de Olympische ringen.

Journalist voor een dag

Week vijf is de week van de media. De jongsten filmen hun eigen en de achtplussers zijn voor één dag journalist; ze maken een geschreven of gefilmd verhaal over een Olympische sport of sporter.

‘The best of’

De laatste week voor de voorjaarsvakantie komen de populairste activiteiten van de weken ervoor nog eens aan bod.

Sport- en spelworkshop door Sportivate

Als een rode draad binnen het thema biedt Sportivate Amersfoort, waarmee we regelmatig samenwerken, op alle bso’s een Olympische sport- en spelworkshop. Met onder andere een winterbiathlon, (nep)ijs-hockey en een Olympische estafette, waarbij het vooral draait om teamwork. Bij al deze activiteiten geldt de Olympische gedachte: meedoen is belangrijker dan winnen.

Het programma in de voorjaarsvakantie

In de voorjaarsvakantie bieden we op al onze bso’s elke dag een aantal dezelfde activiteiten aan. Daarnaast is er ruimte voor activiteiten die door de teams zelf – met inbreng van de kinderen – georganiseerd worden. De kinderen kiezen steeds zelf waaraan ze meedoen. Het basisprogramma ziet er zo uit:
– Stamppot koken. Ouders mogen aan het eind van de dag mee-eten en… een beoordeling geven! De beste stamppotten dingen mee naar de       prijs voor de beste stamppot van heel Ska!
– Pimp je eigen bord met porseleinverf of -stiften
– Versier je eigen koksmuts
– Workshop Handlettering, waarin de zesplussers hun eigen menukaart ontwerpen
– Curling. De kinderen maken eerst hun eigen curlingsteen en gaan daarna in kleine groepjes de competitie met andere kinderen aan
– Met de tienplussers gaan we drie dagen schaatsen op de kunstijsbaan. Ze kiezen zelf of en hoe vaak ze meewillen.

Kinderparticipatie

In elke vakantie komt de centrale kinderraad van Ska Kinderopvang bij elkaar op het servicecentrum voor overleg met de directeur, Louise Joosten. Voor de vakantie bespreken de achtplussers in de lokale kinderraden al welke onderwerpen ze op de agenda willen zetten. De jongere kinderen kunnen hun stem laten horen via diverse creatieve werkvormen. ‘Meer kookactiviteiten’ is één van de eerdere wensen van de centrale kinderraad die we bij het programma ‘(Winter)spelen’ ruimschoots gehonoreerd hebben.

Ben je geïnteresseerd in onze manier van werken of ontvang je graag ons uitgewerkt programma? Neem dan gerust contact met mij op.

Meer tips en ideeën?

Wil je meer tips en ideeën voor de Kleine Olympische Winterspelen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en je ontvangt nog veel meer sportieve winter ideeën.

[mc4wp_form id=”1956″]

[likebtn theme="custom" icon_l_c="#ffffff" icon_l_c_v="#ffffff" icon_d_c="#ffffff" icon_d_c_v="#ffffff" label_c="#ffffff" label_c_v="#ffffff" counter_l_c="#ffffff" counter_d_c="#ffffff" bg_c="#65b4a2" brdr_c="#65b4a2" lang="nl" dislike_enabled="0" icon_dislike_show="0" i18n_like="Inspirerend artikel" white_label="1" popup_position="bottom"]

Geef een reactie op dit artikel

[wpautbox authorid="2469"]

Gerelateerde berichten

Fout: View 9ae0bfaop9 bestaat mogelijk niet

Andere berichten

Fout: View 9b0ab6bsdu bestaat mogelijk niet
[getsocial app="follow_bar"]
By |2018-02-07T10:47:22+01:00februari 6th, 2018|De Kleine Winterspelen|0 Comments

About the Author:

Feikje Meeuwsen
Feikje Meeuwsen Ruim 23 jaar geleden startte ik als pedagogisch werker kdv bij Ska Kinderopvang, met als achtergrond ‘HBO inrichtingswerk’. Inmiddels ben ik bij dezelfde organisatie alweer zo’n 12 jaar marketingcommunicatiemedewerker.