Brrrrr, wat zijn het koude dagen geweest! Om nog even in de winter-stemming te blijven, heb ik vandaag een filmpje gemaakt met daarin een liedje over de sneeuw, om samen met de oudste peuters (of kleuters) te doen.

Het liedje zelf zal nog vrij lastig zijn om mee te zingen, maar niet getreurd: ik heb er genoeg andere spelletjes bij bedacht, zodat iedereen tóch actief met het liedje mee kan doen. Ook de kleinere kindjes 🙂 En na verloop van tijd zullen ze de tekst langzaam maar zeker een beetje mee proberen te doen!

We beginnen met het warm maken van ons lichaam: in het filmpje is dat heel kort, dus dat kun je natuurlijk uitbreiden! Springen, elkaar warm kloppen, benen schudden, armen wiebelen… verzin het maar om warm te worden.

Daarna zing ik een keer het lied: probeer zelf zoveel mogelijk mee te zingen. Kinderen pakken liedjes sneller op, wanneer ze uit ‘directe bron’ de melodie horen. De tekst van het liedje staat hier:

Het sneeuwt, het sneeuwt, het sneeuwt
Het plakt tegen de ruiten
Jongens, ga je mee
Dan gaan we weer naar buiten

Met vaders hoge hoed
En broer zijn wandelstok
Maken we in een ogenblik
Een hele mooie pop

Daarna is het tijd voor een leuke muziekactiviteit: zoek een paar lege (schone) glazen potjes bij elkaar en vul deze met water. De ene wat meer gevuld dan de ander, zodat ze allemaal een andere klank krijgen. Geef aan ieder kindje een potje en tik er met een stokje tegen aan: wat horen we daar? Het lijkt wel sneeuw die uit de lucht valt! Speel tijdens het zingen van het lied, met de sneeuw-instrumentjes mee. Wat een prachtig sneeuworkest!

EXTRA:

  • Vul de potjes volledig met water en strooi er glitters in. Evt. kun je in het potje een klein sneeuwpoppetje van plastic plaatsen/vastlijmen. Draai de dop er goed op en je hebt een eigen gemaakte ‘sneeuwbol’.
  • Hand bewegingen maken: zing het liedje en maak ondertussen hand bewegingen, om de tekst makkelijker te onthouden. Dit is vooral leuk, omdat de allerkleinsten ook mee kunnen doen.
  • Sneeuwpop maken: Plak in het midden van donkerblauw of zwart papier aluminiumfolie in de vorm van een sneeuwpop. Evt. kun je deze mooi maken met een sjaaltje, hoed en wortelneus. Pak nu wat lijm en zet om de pop heen lijmstippen. Zoveel als dat je zelf mooi vindt. Laat nu – terwijl je zingt – wat glitter naar beneden vallen, op de lijmstippen, en laat dit goed drogen. Na een tijdje kun je de losse glitter er af schudden en heb je een mooie sneeuwpop in de glittersneeuw.

De extra opdrachten zijn expres wat open gelaten qua invulling, zo kun je je eigen creativiteit er op los laten. Ook ga ik er van uit dat je de opdrachten zelf kunt aanpassen naar leeftijd: de ene peuter is de andere niet, dus de opdrachten zijn daarom vrij globaal omschreven.

Ik hoop dat je weer wat nieuwe ideeën hebt voor deze koude dagen. Veel plezier en laat eens weten hoe het is gegaan, misschien heb je zelf wat leuke ideeën gekregen. Die hoor ik graag!

[likebtn theme="custom" icon_l_c="#ffffff" icon_l_c_v="#ffffff" icon_d_c="#ffffff" icon_d_c_v="#ffffff" label_c="#ffffff" label_c_v="#ffffff" counter_l_c="#ffffff" counter_d_c="#ffffff" bg_c="#65b4a2" brdr_c="#65b4a2" lang="nl" dislike_enabled="0" icon_dislike_show="0" i18n_like="Inspirerend artikel" white_label="1" popup_position="bottom"]

Geef een reactie op dit artikel

[wpautbox authorid="490"]

Gerelateerde berichten

Fout: View 9ae0bfaop9 bestaat mogelijk niet

Andere berichten

Fout: View 9b0ab6bsdu bestaat mogelijk niet
[getsocial app="follow_bar"]
By |2018-01-16T09:49:43+01:00januari 16th, 2018|Creatie & Inspiratie|0 Comments

About the Author:

Fabrina Willemse
Mijn naam is Fabrina Willemse en op dit moment ben ik werkzaam als muziekdocente op ROC de Leijgraaf in Veghel/Oss. Daar inspireer ik de studenten PW/OA hun eigen creativiteit te vergroten en om invulling te geven aan muziekactiviteiten op hun stage en later in hun werkveld. Ook houd ik sinds een paar maanden een eigen blog bij, waar ik o.a. gedichtjes schrijf en muzikale spelletjes en liedjes deel. Hier vind je wat meer informatie over wat ik doe en heb gedaan: https://creatieflevenblog.wordpress.com/fabrina/