Voor het inrichten van een ruimte en daarmee ook voor een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang of lokaal, zijn een groot aantal zaken belangrijk. Naast het creeeren van rust en kleurgebruik, is het opdelen van de ruimte van hoeken er 1. Hoeken geven een functie in de ruimte aan. Thuis is dat bv de keuken, het eetgedeelte, de zitplek, studeerplek of kinderspeelplek. Op een KDV of BSO, met nog meer mensen en nog meer functies zijn het goed inrichten en afbakenen van deze hoeken essentieel.

Hoe goed werken de hoeken in jouw verblijf? Ga er eens rustig zitten en observeer de kinderen en de ruimte eens goed. Waar wordt gespeeld en waar niet, waar trekken de kinderen naar toe en welk (deel van de) ruimte blijft onbenut? Rennen de kinderen door de ruimte of vinden ze allemaal hun weg en zitten ze rustig te spelen? In het laatste geval mag je tevreden zijn en kun je misschien wat kleine dingen interessanter en mooier maken, maar als de kinderen bij jou rennen of vaak doelloos rondlopen, als ze allemaal om 1 speelplek vechten en de rest van de ruimte leeg is, dan is het tijd voor verandering.

 

Wanneer je een ruimte goed indeelt, dan komen de kinderen tot rust

Ze zullen langer en geconcentreerder spelen en elkaar minder storen. Bij een goede hoeveelheid hoeken, met een verschillend aanbod vinden de kinderen makkelijker hun plek en zullen niet ronddwalen. Hoe fijn is het voor pm’ers om een observerende en begeleidende rol te hebben i.p.v. een leidende. In een goed ingerichte, ingedeelde ruimte zal deze ruimte als derde pedagoog dienen.

Ieder kind heeft zijn eigen interesses en niveau. Ieder kind wil zijn eigen keuzes maken en of dit nu is wat hij gaat doen of met wie hij dat gaat doen, de ruimte en de hoeken spelen daarbij een belangrijke rol. Alleen al het maken van deze keuzes is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Het is dus zaak om een groot aanbod van verschillende hoeken en activiteiten aan te bieden zodat het kind zich vermaakt en zich optimaal kan ontwikkelen.

Hoeken worden ingedeeld in verschillende activiteiten zones, elk met hun eigen emotionele, sociale en persoonlijke ontwikkelingsgebieden. Sommige kinderen hebben behoefte aan een beetje rust en trekken zich graag terug in een lees- of snoezelhoek. Andere kinderen willen weer graag hun energie kwijt door te klimmen of te dansen. In een goed ingedeelde ruimte zullen deze niet naast elkaar liggen maar ­­­verbonden zijn met een middelmatig actieve zone, plek of hoek.

Variatie moet er niet alleen zijn in de mate van activiteit, maar ook met hoeveel kinderen je tegelijk wilt spelen of waar je alleen wilt zijn en je terug kunt trekken. Kinderen willen soms de rust opzoeken met dat ene vriendje en niet met velen maar ook eens samen willen spelen.

Hoeken kunnen ook niet genoeg afgeschermd zijn, waardoor het er nog steeds onrustig is. Benadrukken van een plek of ruimte gebeurt niet alleen door deze af te schermen met een kast of een bank, maar ook door het gebruik van kleur of prints, waardoor je een soort van kader maakt. Ook door het neerleggen van een kleed of het ophangen van lampen of planten benadruk je een hoek.

Dat inrichten van je ruimte is zo eenvoudig nog niet, het begint met jouw eigen waarneming, het veranderen waar het niet goed gaat en daar heb ik je nu hopelijk een aantal handvatten voor gegeven (in woord en beeld) Dat het zo eenvoudig niet is realiseer ik me en kom je er niet uit, dan kun je mij altijd benaderen, dan lukt het ons samen misschien wel.

[likebtn theme="custom" icon_l_c="#ffffff" icon_l_c_v="#ffffff" icon_d_c="#ffffff" icon_d_c_v="#ffffff" label_c="#ffffff" label_c_v="#ffffff" counter_l_c="#ffffff" counter_d_c="#ffffff" bg_c="#65b4a2" brdr_c="#65b4a2" lang="nl" dislike_enabled="0" icon_dislike_show="0" i18n_like="Inspirerend artikel" white_label="1" popup_position="bottom"]

Geef een reactie op dit artikel

[wpautbox authorid="770"]

Gerelateerde berichten

Fout: View 9ae0bfaop9 bestaat mogelijk niet

Andere berichten

Fout: View 9b0ab6bsdu bestaat mogelijk niet
[getsocial app="follow_bar"]
By |2017-10-28T10:20:01+01:00oktober 31st, 2017|Creatie & Inspiratie|0 Comments

About the Author:

Desiree Aalders
Ik ben Desiree Aalders en heb mij naast het inrichten van woningen, de afgelopen jaren veelvuldig beziggehouden met het inrichten van kinderdagverblijven. Dees Styling is mijn styling bureau dat ik bijna 20 jaar geleden oprichtte, na mijn opleiding aan HBO styling opleiding Artemis succesvol te hebben afgerond. Ik combineerde mijn werkzaamheden naast het moederschap en een parttimebaan. Met zelf een klein kind onder mijn hoede was er volop inspiratie voor het stylen en ontwerpen van kinderkamers, het ontwerpen van kindermeubels en het beschilderen van o.a. wanden, maar al snel werden mijn werkzaamheden breder en richtte ik huizen voor grote mensen in. Opdrachten die ik naast al mijn andere werkzaamheden nog prima aankon. Mijn kind werd ouder en mijn projecten groter en vijf jaar geleden nam ik de beslissing om helemaal zelfstandig te worden. Er kwamen lokalen in scholen voor kinderopvang op mijn pad. Ik maakte met een collega vriendin sfeerplannen voor een fabrikant van kindermeubilair en lokalen werden hele kinderdagverblijven. Ik zat ineens lampen te maken en met architecten te bomen over kleurgebruik. Ik heb mijn plek gevonden, mijn creativiteit kan eruit en de energie loopt. Ik ben blij met het werk dat ik doe. De prachtige dingen die ik mag bedenken en de hulp die ik mensen kan bieden. Hier hoop ik jullie een kijkje te geven in hoe ruimtes voor kinderen ook ingericht kunnen worden. Ik deel graag wat tips en trucs en wie weet maak ik jou daar ook een beetje blij mee. Je kunt mij inhuren voor professioneel advies en interieur styling, neem daarvoor gerust contact met mij op via de mail of neem een kijkje op mijn website.