In mijn werk als trainer kom in heel veel kinderdagverblijven en spreek veel pedagogisch medewerkers. We hebben het over: (oplopende) werkdruk, steeds meer kinderen met een “rugzakje”, “lastige” ouders of ouders die helemaal niet betrokken lijken, leuke uitspraken van kinderen, geslaagde en minder geslaagde activiteiten, het plezier wat je krijgt van het werken met kinderen, dat kinderen zo heerlijk open en onbevangen kunnen zijn, alles komt voorbij.

Zo ook “creativiteit”.

“Wat doen jullie aan het bevorderen van de “creatieve ontwikkeling van kinderen?” vraag ik dan. En vervolgens komt er een opsomming van allerlei gemaakte voorwerpen, al dan niet vanuit thematisch werken of werken met een VVE methode, het gaat vooral over “knutselen” in al zijn verschijningsvormen…..

“Oh wat leuk” zeg ik dan…. en herhaal nog eens mijn vraag. Veel pedagogisch medewerkers raken dan in verwarring en ik zie ze denken: ”waar wil ze naar toe?”

Het gesprek neemt een andere wending als ik vertel dat maatschappelijk gezien er steeds meer vraag komt naar mensen die innovatief zijn, zelfbewust, zelfredzaam, onafhankelijk, authentiek, die andere paden durven te bewandelen, die lef hebben, die anders durven zijn… “creatief” dus :).

Dan stel ik nogmaals mijn vraag en vervolg: leg mij eens uit: “Waar zit het verband tussen de behoeften aan al die opgesomde vaardigheden en de voorbewerkte/voorbedachte “knutsels”, het speelgoed wat maar 1 ding kan, dat kinderen geen (spel-)regels mogen bedenken maar dat de PM-er voor ze doet, dat de kinderen hun boterham niet zelf mogen smeren omdat dat te lang duurt of dat je wel een voorbeeld moet laten zien “omdat ze anders niet weten wat de bedoeling is”?!

Maar ook als we het hebben over hun recht op autonomie Dat kinderen zelf hun eigen talenten mogen ontdekken en ontwikkelen. Zij zelf, dat vinden we toch zo belangrijk?

Hoe help jij de kinderen zich te ontwikkelen in de vaardigheden die ze later als volwassene nodig hebben? Waar ze “recht” op hebben?

Ik wens je een hele fijne kerst en een spetterend 2017 toe met veel inspiratie, creativiteit en (zelf-)reflectie.

JIJ maakt het verschil, ook in 2017!

 

[likebtn theme="custom" icon_l_c="#ffffff" icon_l_c_v="#ffffff" icon_d_c="#ffffff" icon_d_c_v="#ffffff" label_c="#ffffff" label_c_v="#ffffff" counter_l_c="#ffffff" counter_d_c="#ffffff" bg_c="#65b4a2" brdr_c="#65b4a2" lang="nl" dislike_enabled="0" icon_dislike_show="0" i18n_like="Inspirerend artikel" white_label="1" popup_position="bottom"]

Geef een reactie op dit artikel

[wpautbox authorid="191"]

Gerelateerde berichten

Fout: View 9ae0bfaop9 bestaat mogelijk niet

Andere berichten

Fout: View 9b0ab6bsdu bestaat mogelijk niet
[getsocial app="follow_bar"]
By |2017-01-04T10:43:18+01:00december 23rd, 2016|Creatie & Inspiratie|0 Comments

About the Author:

Marije Magito
Jonge Kind Centrum. Al jaren help en leer ik professionals in de kinderopvang en het basisonderwijs om nog beter aan te sluiten bij de ontwikkelingsbehoeften van kinderen. Dit doe ik op een professionele, gepassioneerde wijze door middel van trainingen en individuele videocoaching op de werkvloer. Voor de gesubsidieerde trainingen "Oog voor Interactie" en "TINK" kun je bij mij terecht. Daarnaast ben ik gecertificeerd Ko-totaal trainer, dus ook Uk & Puk, en (A.I.T.) gecertificeerd VIB-er (Video Interactie Begeleider). Als vrijwilliger ben ik de initiator van het congres voor professionals in de Week van het Jonge Kind Almere. Ook ben ik verbonden als medebeheerder aan het digitale platform ENTZA, Expertisenetwerk Nul tot Zesjarigen Almere. Naast mijn werkzaamheden voor professionals faciliteer ik de leidsters van de ouder-kind programma's (baby's, dreumesen en peuters) van het Jonge Kind Centrum (JKC). Met The Happiest Baby methode help ik ouders met een onrustige, weinig slapende of huilbaby de “handleiding” van hun kind nog beter te leren begrijpen en beter bij hun behoeften aan te sluiten. Hiermee komt de baby EN de ouder tot rust en komt er weer ruimte voor positief contact. Mijn doel is om binnen het Jonge Kind Centrum een mooi pakket aan diensten van hoge kwaliteit aan ouders van jonge kinderen en aan professionals in kinderopvang, peuterspeelzaal en onderwijs aan te bieden. Benieuwd naar mijn CV? Kijk dan op mijn Linkedinprofiel. Volg het Jonge Kind Centrum op Twitter, Facebook en Instagram.