Veel kindercentra werken met thema’s of hebben jaarlijks terugkerende activiteiten waar zij aandacht aan besteden. Het geven van een leuke invulling aan activiteitenprogramma’s lijkt ieder jaar lastiger te worden. De inspiratie is op. En ieder jaar tijdens de herfst, na de 100ste paddenstoel, neem je het je weer voor. Volgend jaar ga ik eerder beginnen en doe ik iets anders. Rond Pasen besef je dat je weer vervalt in het oude patroon en de eerdere bedachte activiteiten komen weer op het programma. Kinderen gaan weer eieren versieren, kuikentjes plakken en eieren zoeken.

Hoe bedenk je nu eenvoudig nieuwe activiteiten voor thema’s of terugkomende activiteiten in het programma. Ik gebruik vaak de mindmap techniek om mijzelf te verrassen. In de loop der tijd heb ik deze wat aangepast om het werkbaarder te maken.

Wat is mindmappen en hoe kun je toepassen in 4 stappen?

Mindmappen gaat over ordenen en structureren van associaties en informatie dat je op een vel papier verzameld. Het geeft snel overzicht over een onderwerp en de eventuele relevante subcategorieën. Je kunt een mindmap zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Ik houd van eenvoud en werkbaar.

Mindmappen is een eenvoudige techniek en het kan je helpen om tot nieuwe activiteiten te komen. Je kunt het alleen uitvoeren of met al je collega’s.

Stap 1. Hang een A4-tje op het toilet. In het midden schrijf je het thema of onderwerp. Tijdens het korte bezoek schrijf je de associaties op die je hebt bij het onderwerp. Wat kun je bijvoorbeeld bedenken bij het thema lente? Denk aan kleuren, geuren, festiviteiten, dieren, natuurlijke veranderingen, seizoen groenten of gerechten die passen bij tijd van het jaar of feest enz. Alles mag en spreek met elkaar af dat je geen opmerkingen bij associaties schrijft als grapje. Het kan mensen belemmeren om vrij iets op te schrijven.

Geef jezelf maximaal een week voor deze eerste stap. Je hoeft ook niet continue ermee bezig te zijn.  Je legt het weg en laat het onbewuste zijn werk doen.

Stap 2. Wanneer het papier vol staat geschreven met associaties, ga je om de tafel zitten in kleinere groepen of alleen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een vergadering voor inplannen of weer een leeg papier op het toilet hangen naast de eerste. Je gaat nu woorden koppelen en combineren. Bijvoorbeeld groen en natuur, dieren en geboorte, de kleuren geel en groen, bietjes, asperges en tuinkers. Alle combinaties zijn mogelijk en uiteraard dubbel te gebruiken.

Stap 3. In dezelfde vergadering of via de ‘toiletmethode’ schrijf je op een apart vel papier alle technieken/vormen op, die bij je op komen. Denk hierbij aan verven, plakken, speurtocht, koken, spel, beweging en dergelijke. Probeer het zo specifiek mogelijk te maken. Verven en plakken valt onder knutselen, maar zijn twee aparte handelingen en kunnen aangeboden worden als twee verschillende activiteiten.

Stap 4. Koppel deze woorden aan de eerder genoemde combinaties. Ook hier kun je meerdere mogelijkheden combineren. Bietjes, asperges en tuinkers kun je combineren met koken, maar ook met verven, spel en speurtocht. Zo heb je in feite al vier activiteiten.

Spel: kleine geplastificeerde kaartjes met de afbeeldingen van de seizoen groenten in het keukentje. Kinderen kunnen koken tijdens hun spel. Uiteraard kun je ook de speelgoed versie van de groente soorten aanschaffen.

Speurtocht: kan in samenspel met een kookactiviteit. Wij maken een stamppot van rode bietjes en aardappelen. Wat heb je nodig? In een speurtocht kunnen de kinderen de benodigde ingrediënten zoeken. Hierbij geef je kinderen de kans om de ingrediënten te leren kennen in de oorspronkelijke vorm en ongekookt. Je kunt spelen met aantallen/rekenen en teamopdrachten. Welk team heeft als eerste de 10 aardappelen bij elkaar gezocht. Voor oudere kinderen kun je het combineren met een quizzvragen tijdens de speurtocht.

Koken: Maak stamppot met de kinderen. Het stampen van de stamppot kan een leuke activiteit zijn voor de jongere kinderen. Ook kun je kijken of de kinderen een paar aardappels kunnen schillen met de appelschiller op zuignap. Bedenk wel dat bietjes vlekken kan opleveren. Beschermende kleding zullen ouders op prijs stellen. Oudere kinderen kunnen meer en is et een volledige kookactiviteit.  Nodig de ouders in de avond uit voor een lentediner met verschillende seizoen groenten stampotten.

Verven: Bieten geven vlekken, maar het kan daardoor ook goed dienst doen als natuurlijke waterige verf. Zorg voor goede beschermende kleding en ondergrond op tafels en vloer. Wellicht ook als buitenactiviteit aan te bieden.

Zo kun je met elkaar of alleen tot activiteiten komen, die minder voor de hand liggend zijn. Je kunt deze eenvoudige mindmap techniek bij alle thema’s en festiviteiten gebruiken.

Veel plezier en hoor graag jullie ervaring met deze techniek en de activiteiten die het hebben opgeleverd .

 

[likebtn theme="custom" icon_l_c="#ffffff" icon_l_c_v="#ffffff" icon_d_c="#ffffff" icon_d_c_v="#ffffff" label_c="#ffffff" label_c_v="#ffffff" counter_l_c="#ffffff" counter_d_c="#ffffff" bg_c="#65b4a2" brdr_c="#65b4a2" lang="nl" dislike_enabled="0" icon_dislike_show="0" i18n_like="Inspirerend artikel" white_label="1" popup_position="bottom"]

Geef een reactie op dit artikel

[wpautbox authorid="161"]

Gerelateerde berichten

Fout: View 9ae0bfaop9 bestaat mogelijk niet

Andere berichten

Fout: View 9b0ab6bsdu bestaat mogelijk niet
[getsocial app="follow_bar"]
By |2018-02-18T12:03:45+01:00februari 18th, 2018|Creatie & Inspiratie|0 Comments

About the Author:

Nicole De Beer
Hallo, mijn naam is Nicole de Beer. Als invalkracht, manager en vanuit een eigen bedrijf heb ik mij altijd proberen in te zetten om meer creatieve activiteiten op het programma te krijgen binnen de kinderopvang. Twee jaar China heeft mij heel duidelijk gemaakt dat het beschikken over een sterk ontwikkeld creatief vermogen van groot belang is. En niet enkel in Azië, mijn huidige woonplaats, maar ook in Nederland. Nederlandse kinderen krijgen steeds meer kant en klaar activiteiten aangeboden en moeten succesvol zijn binnen de aangegeven maatschappelijke kaders. Onze benadering van kinderen belemmert het ontwikkelen van creatief vermogen. En dat is zorgelijk. Mijn blog gaat dan ook over creativiteit in de breedste zin van het woord. Creativiteit is experimenteren, fouten maken, nadenken over mogelijke processen en ruimte krijgen. Het plezier ervaren om te mogen verkennen en te ontdekken. Groet Nicole