Tien jaar geleden werd ik verliefd op aromatherapie. Tijdens een reis door Canada maakte ik voor het eerst kennis met etherische oliën. Ik kocht een aromalamp met mandarijnolie en genoot wekenlang van hemelse geuren in de camper. En wat sliepen de kinderen heerlijk! Terug in Nederland besloot ik een opleiding voor Aromatherapeut te volgen en me verder te specialiseren in baby’s, kinderen en zwangeren. Ik heb een kinderpraktijk in Laren waar ik baby’s en kinderen help met slaapproblemen, huidproblemen, slechte weerstand en onrust.

Voor de kinderopvang heb ik een aromatherapieconcept ontwikkeld, Aromababy©. Met aromatherapie creeër je rust op de groepen, help je kinderen beter te slapen, verbeter je de luchtkwaliteit op de groepen en bestrijd je nare luierluchtjes. Zonder inspanning breng je ontspanning!

Ik heb vijf natuurlijke geuren voor de kinderopvang gecreeërd: een mix met lavendel & mandarijn voor ontspanning en om beter te slapen, een aromamix met munt en tijm voor verkoudheid en griep, een aromamix met lemongrass voor luierluchtjes en een aromamix met ylang ylang voor kinderen met scheidingsangst. Middels luchtbevochtigers worden de geuren in de groepsruimten verspreidt. Tevens zorgen de lucht-bevochtigers voor een betere luchtkwaliteit, wat bijdraagt aan de gezondheid van de kinderen en medewerkers.

Aromatherapie betekent letterlijk geurtherapie. Heel lang geleden werd de magische werking van bloemen, planten en kruiden ontdekt. Het extract noemen we essentiële olie, ook wel etherische olie genoemd. Etherische oliën worden gewonnen door stoomdestillatie, extractie of koude persing uit plantaardig materiaal zoals bloemen, vruchten-schillen, takken en kruiden. De aromamixen bestaan uit 100% natuurlijke extracten en worden met elkaar gemengd voor een synergie-effect. Het geheim is wel, hoe beter de kwaliteit van de etherische olie, hoe beter de werking.

Maar hoe zorgen geuren voor ontspanning en rust? Onze neus is ons reukzintuig en bevat circa 10 miljoen zintuigcellen. De basis voor onze geurwaarneming is dat er moleculen in de zintuigcellen van onze neus terechtkomen. Deze zintuigcellen worden receptoren genoemd. De receptoren sturen de informatie over de geur-waarneming naar de hersenen. Normaliter worden alle gewaarwordingen eerst verwerkt in ons reuk- en smaakzincentrum, de zogeheten Thalamus. Maar zo gaat het niet bij ruiken. De geuren die we via onze neus waarnemen gaan namelijk direct naar ons limbische systeem, ook wel onze emotionele brein. Geuren kunnen dus meteen een gevoel oproepen, zonder dat we ons er bewust van zijn. Deze emoties kunnen vervolgens lichamelijke veranderingen geven. Ons hart kan sneller gaan kloppen of we kunnen klamme handen krijgen. Zo kunnen geuren ook herinneringen oproepen, die worden opgeslagen in de orbitofrontale cortex, een hersengebied vlakbij de oogkassen. Zo werkt de geur van vanille troostend bij baby’s omdat vanilline in moedermelk zit. Maar omdat geur en emotie met elkaar verbonden is, is het dus ook mogelijk om stemming te beïnvloeden. Zo kun je met geuren een ontspannen sfeer voor kinderen en ouders creëren, de nachtrust bevorderen (handig tijdens het middagslaapje) of een vrolijke stemming bereiken. Of kinderen een fijne herinnering aan jullie kinderdagverblijf meegeven omdat het er altijd zo heerlijk rook naar lavendel!

Out of the BOX

Marcia is ook aanwezig op het congrestival Out of the BOX. Hier kun je met haar kennis maken, vragen stellen en beleven wat aromatherapie met jou doet.

Lees hier meer over het programma of bestel meteen jouw tickets!

Programma
Tickets
Contact

 

[likebtn theme="custom" icon_l_c="#ffffff" icon_l_c_v="#ffffff" icon_d_c="#ffffff" icon_d_c_v="#ffffff" label_c="#ffffff" label_c_v="#ffffff" counter_l_c="#ffffff" counter_d_c="#ffffff" bg_c="#65b4a2" brdr_c="#65b4a2" lang="nl" dislike_enabled="0" icon_dislike_show="0" i18n_like="Inspirerend artikel" white_label="1" popup_position="bottom"]

Geef een reactie op dit artikel

[wpautbox authorid="2304"]

Gerelateerde berichten

Fout: View 9ae0bfaop9 bestaat mogelijk niet

Andere berichten

Fout: View 9b0ab6bsdu bestaat mogelijk niet
[getsocial app="follow_bar"]
By |2017-10-20T11:35:28+01:00oktober 20th, 2017|Congrestival Out of the Box|0 Comments

About the Author:

Marcia Korenhof
Marcia Korenhof is kinderaromatherapeut, kinder(op)voedcoach en kinderyogadocent. Zij heeft een kinderpraktijk in Laren en schreef een boek over aromatherapie waarin zij al haar tips en recepten deelt voor 50 kinderkwaaltjes (Mama’s Toverboek). Daarnaast heeft zij een webshop in aromatherapie. Al jaren is zij werkzaam als geurexpert in de kinderopvang.