Vorige week tijdens de workshop “Ontwikkelingsgericht werken met baby’s” waren veel pedagogisch medewerkers het er over eens: “er is haast geen tijd om te spelen met baby’s op de groep!” We hebben het al zo druk met flesjes geven, luiers verschonen en dan moeten we ook nog van alles gaan doen met baby’s?

Ja dat moet echt, spelen met baby’s is echt een must!

Na enige uitleg over de hersenontwikkeling van baby’s en de manier waarop baby’s spelenderwijs de wereld om zich heen ontdekken en leren begrijpen komen er vanuit de groep vragen hoe ze dit dan kunnen toepassen op de groep. Want: druk, druk, druk en eigenlijk geen tijd.

Passie voor je vak

Dat komt goed uit want baby’s hebben een korte spanningsboog en een spelletje met een baby moet dus niet te lang duren :). Een paar keer per dag een paar minuten echt contact maken met een baby moet lukken…. toch? Je hebt uiteindelijk voor dit vak gekozen, omdat je graag met baby’s wilde werken….. aan de slag dus!

Baby’s leren spelenderwijs door te voelen, proeven, horen, ruiken en zien. De groep pedagogisch medewerkers heeft tijdens de workshop aan de hand van diverse spelmaterialen die op de groep aanwezig zijn verschillende baby activiteiten bedacht. Alle activiteiten bevorderen op een of meerdere manieren de verschillende ontwikkelingsgebieden (spraak/taal, rekenen, motorisch en sociaal emotioneel).

Blijf jij als pedagogisch medewerker vooral steken bij boekjes, voorlezen en liedjes zingen? Probeer dan eens na te gaan hoe je de andere ontwikkelingsgebieden ook kan stimuleren doormiddel van spel.

Tijdens de workshop kregen de pedagogisch medewerkers leuke en concrete informatie. Dus klaar om de volgende dag direct uit te proberen op de groep. Ze vertrokken dan ook dan ook vol enthousiasme en ik hoorde ze bij vertrek met elkaar overleggen welke spelletjes ze de volgende dag als eerste zouden gaan uitproberen.

Wet IKK

Gelukkig komt er vanuit de overheid ook steeds meer inzicht over, en aandacht voor het belang van spelen met baby’s. Vanuit de Wet IKK kan en moet iedere baby beroepskracht zich met ingang van januari 2018 verder bekwamen op het gebied van babyontwikkeling en de (ontwikkelings)behoeften van baby’s.

De workshop was slechts een korte kennismaking met een aantal thema’s uit het certificeringstraject “Babyclub® Excellente Beroepskracht”, en ik hoop dat de pedagogisch medewerkers hier alvast actief mee aan de slag zijn gegaan.

Ik wens ze bovenal veel, met plezier, spelende baby’s toe :).

Certificeringstraject “Babyclub® Excellente Beroepskracht”

Lijkt het jou leuk om baby’s beter te leren begrijpen, ben je op zoek naar praktische handvatten en wil je wat meer kennis vergaren over hoe jij nog beter kunt inspelen op de behoeften van de baby’s op jouw groep? Dan is het certificeringstraject “Babyclub® Excellente Beroepskracht” misschien wel iets voor jou! Het is een van IKK proof “erkende baby-opleidingen”

Meer informatie over het certificeringstraject van het Jonge Kind Centrum vind je HIER

Out of the BOX

Marije is ook aanwezig op het congrestival Out of the BOX. Hier kun je met haar kennis maken, vragen stellen en zien welke trainingen zij zoal aanbiedt.

Lees hier meer over het programma of bestel meteen jouw tickets!

Programma
Tickets
Contact

 

Foto: gemaakt door See Yourself Photography

[likebtn theme="custom" icon_l_c="#ffffff" icon_l_c_v="#ffffff" icon_d_c="#ffffff" icon_d_c_v="#ffffff" label_c="#ffffff" label_c_v="#ffffff" counter_l_c="#ffffff" counter_d_c="#ffffff" bg_c="#65b4a2" brdr_c="#65b4a2" lang="nl" dislike_enabled="0" icon_dislike_show="0" i18n_like="Inspirerend artikel" white_label="1" popup_position="bottom"]

Geef een reactie op dit artikel

[wpautbox authorid="191"]

Gerelateerde berichten

Fout: View 9ae0bfaop9 bestaat mogelijk niet

Andere berichten

Fout: View 9b0ab6bsdu bestaat mogelijk niet
[getsocial app="follow_bar"]
By |2017-10-28T08:39:06+01:00oktober 23rd, 2017|Congrestival Out of the Box|0 Comments

About the Author:

Marije Magito
Jonge Kind Centrum. Al jaren help en leer ik professionals in de kinderopvang en het basisonderwijs om nog beter aan te sluiten bij de ontwikkelingsbehoeften van kinderen. Dit doe ik op een professionele, gepassioneerde wijze door middel van trainingen en individuele videocoaching op de werkvloer. Voor de gesubsidieerde trainingen "Oog voor Interactie" en "TINK" kun je bij mij terecht. Daarnaast ben ik gecertificeerd Ko-totaal trainer, dus ook Uk & Puk, en (A.I.T.) gecertificeerd VIB-er (Video Interactie Begeleider). Als vrijwilliger ben ik de initiator van het congres voor professionals in de Week van het Jonge Kind Almere. Ook ben ik verbonden als medebeheerder aan het digitale platform ENTZA, Expertisenetwerk Nul tot Zesjarigen Almere. Naast mijn werkzaamheden voor professionals faciliteer ik de leidsters van de ouder-kind programma's (baby's, dreumesen en peuters) van het Jonge Kind Centrum (JKC). Met The Happiest Baby methode help ik ouders met een onrustige, weinig slapende of huilbaby de “handleiding” van hun kind nog beter te leren begrijpen en beter bij hun behoeften aan te sluiten. Hiermee komt de baby EN de ouder tot rust en komt er weer ruimte voor positief contact. Mijn doel is om binnen het Jonge Kind Centrum een mooi pakket aan diensten van hoge kwaliteit aan ouders van jonge kinderen en aan professionals in kinderopvang, peuterspeelzaal en onderwijs aan te bieden. Benieuwd naar mijn CV? Kijk dan op mijn Linkedinprofiel. Volg het Jonge Kind Centrum op Twitter, Facebook en Instagram.