Mijn naam is Danny Teders, werkzaam als Organisatie Coördinator bij onze BuitenSpeelOrganisatie Natuurfontein. Als kind had ik het geluk te zijn opgegroeid in een regio van Nederland waar natuur goed vertegenwoordigd is: Twente.

Jeugdherinneringen opdoen

Dit was in de tijden dat je ’s ochtends tegen je moeder vertelde na schooltijd bij een vriendje te gaan spelen, om vervolgens met z’n tweeën of met meer, de hele dag op pad te zijn. Buiten.. in de bomen, in onze eigen gemaakte hutten of rennend over de grasvelden. Tegen de avond, op het moment dat de lantaarnpalen weer aangingen, je melden voor het avondeten om vervolgens te vertellen dat je een leuke dag hebt gehad. Wat we hadden gedaan? Waar we waren geweest? Welke risico’s hadden we genomen? Het enige wat mijn ouders wisten waren de verhalen die ik ze vertelde (althans, dat dacht ik).

Onze vestigingen zitten grotendeels in de stad Amsterdam. Daar waar de bevolkingsdichtheid groter is dan de regio waar ik opgroeide en de hoeveelheid natuur minder is. Echter, de behoefte bij kinderen om de vrijheid en buiten te ervaren is er niet minder om! Dat is de reden waarom Natuurfontein bestaat. We willen de kinderen de (stads)natuur laten ervaren en beleven. Jeugdherinneringen laten opdoen binnen een veilige context, maar juist met risicovol spelen. Het maken van vuur, beklimmen van de hoogste bomen of het werken met messen zijn bij ons een dagelijkse activiteit.

Waarom is het bij ons dan een jungle?

Bij Natuurfontein is het werk verdeeld over vier groepen: Kinderen, Ouders, Personeel en Organisatie. Zoals bij iedere kinderopvang hebben ook wij met deze groepen te maken. Daarbij is in de jungle van de groene BSO iedere groep een klein oerwoud op zich.

Denk bij de kinderen aan de prikkels die ze gedurende de hele dag krijgen, zoals de IPad, televisie, specifieke voeding, prestatiedruk op school en de stempels op hun voorhoofden. Ook bij ouders: de overbezorgdheid , het verwachtingspatroon en de nieuwe kleren die vies worden (verschrikkelijk natuurlijk). Uitdagingen die we overal in de kinderopvang tegenkomen, maar die door ons concept (naar buiten gaan) onder een vergrootglas komen te liggen.

Om met deze verantwoordelijkheid om te kunnen gaan heb je personeel met passie nodig. Personeel dat de meerwaarde van natuur en buiten beleven ziet, maar ook risico’s met kinderen aan durft te gaan. Wat doe je als jezelf hoogtevrees hebt, maar het kind wel de boom in wil? Hoe ga jij om met vreemden in de parken van Amsterdam? De lente vinden we allemaal een fijne periode, maar ook de winter? Pedagogisch medewerker zijn vereist de nodige kwaliteiten, maar bij Natuurfontein komt daar een schep bovenop.

Bij de groep ‘Organisatie’ komen zaken als financiën, toekomstplannen en wetgeving aan de orde. Bijvoorbeeld: een binnenruimte is verplicht om kinderen te mogen opvangen, maar wij zijn nooit binnen. Of giftige planten die verwijderd dienen te worden, maar we hebben nog geen akkoord van de gemeente om dit voor het hele Vondelpark te doen. Dit vraagt de nodige creativiteit en open communicatie met de GGD.
Alsof dit nog niet voldoende uitdaging biedt, wil Natuurfontein dit organiseren binnen een zoveel mogelijk zelfsturende organisatie. Minimale hiërarchie, verantwoordelijkheden bij de vestigingen en betrokkenheid van de medewerkers.

Congrestival Avontuurlijk Buitenspelen

Woensdag 9 mei ben ik een van de sprekers. Ik mag mijn ervaringen delen en kan jullie hopelijk inspireren om ook de meerwaarde van natuur en buiten ervaren in te zien. Graag tot dan!

Programma
Tickets
Contact

[likebtn theme="custom" icon_l_c="#ffffff" icon_l_c_v="#ffffff" icon_d_c="#ffffff" icon_d_c_v="#ffffff" label_c="#ffffff" label_c_v="#ffffff" counter_l_c="#ffffff" counter_d_c="#ffffff" bg_c="#65b4a2" brdr_c="#65b4a2" lang="nl" dislike_enabled="0" icon_dislike_show="0" i18n_like="Inspirerend artikel" white_label="1" popup_position="bottom"]

Geef een reactie op dit artikel

[wpautbox authorid="2544"]

Gerelateerde berichten

Fout: View 9ae0bfaop9 bestaat mogelijk niet

Andere berichten

Fout: View 9b0ab6bsdu bestaat mogelijk niet
[getsocial app="follow_bar"]
By |2018-03-29T08:57:32+01:00maart 29th, 2018|Avontuurlijk buitenspelen|0 Comments

About the Author:

Danny Teders
Mijn naam is Danny Teders, werkzaam als Organisatie Coördinator bij onze BuitenSpeelOrganisatie Natuurfontein. Als kind had ik het geluk te zijn opgegroeid in een regio van Nederland waar natuur goed vertegenwoordigd is: Twente.