Toen mij gevraagd werd om een blog te schrijven, meende ik dit te willen doen zoals wij binnen BSO Wijs! altijd werken: diegene die het dichtst bij onze kinderen staan, laten we spreken.
Dus hier volgt de blog van Bas. Hij is ruim 4 jaar pedagogisch medewerker bij ons. Licht provocerend en met humor en enthousiasme beschrijft hij hoe hij kinderen bij het buitenspelen zijn bevlogenheid laat ervaren. De energie die hij geeft, het plezier, de beleving: dat gunnen we álle kinderen.

Onze overtuiging is overigens dat niet iedere pedagogisch medewerker geschikt is om avontuurlijk buiten te spelen met kinderen. Cruciaal hierbij is onder andere de magneetwerking tussen jezelf en ‘buiten’. Dit alleen is niet voldoende om bevlogen te zijn en te blijven. Medewerkers én kinderen hebben uitdagingen en andere ‘voeding’ nodig. Wij zien dat de energiebron voor kinderen én medewerkers gelijk zijn: RUIMTE! Ruimte géven en ruimte kríjgen; om te spelen en om te organiseren.

Graag zie ik u op 9 mei!
Sandra Hofhuis, eigenaar BSO Wijs!

Blog van Bas

‘Oh een Buiten BSO….’ ‘Zijn jullie dan áltijd buiten?’ ‘Wat doen jullie dan allemaal?’ Deze vragen krijg ik vaak op me afgevuurd. Die probeer ik dan professioneel te beantwoorden, maar ik houd van een beetje plagen. Ik vertel dan iets als:

‘Het liefst werk ik op een dag dat het sneeuwt, zo rond de vier/vijf graden onder nul. Zagen in het ijs om te vissen, een vuurtje maken met firesteels en ondertussen nog een zakmesles geven, waarbij de bloedspetters je om de oren vliegen.’
Met grote ogen kijken mensen mij dan aan. ‘Echt?’ vragen ze dan. Waarop ik dan antwoord dat dit zo’n beetje de standaard BSO dag voor een vierjarige is. Dit is natuurlijk niet waar, al zit er wel een kern van waarheid in! Die zal ik proberen te omschrijven.

Hoe ga je om met risico’s

Iedereen kan zich de haaienbeet van Freek Vonk nog wel voor de geest halen.  Precies zoals hij hiermee omgaat, zo probeer ik te werken bij BSO Wijs! Hij aanvaardt namelijk het risico, gaat hier cool en duidelijk mee om en misschien nog belangrijker: hij is hierin transparant. Sterker nog, Nederland en vooral kinderen smullen van zijn avonturen die hij openlijk op televisie laat zien of waarover hij vlogt.
En dit zijn niet de enige dingen die ik mee neem in mijn werk. Nee, als je het filmpje bekijkt vallen mij een aantal dingen op: zijn focus, bevlogenheid, enthousiasme en zijn enorme duidelijke communicatie. ‘Ik heb een handdoek nodig en drukverband. Ziekenhuis, ja dit is echt diep…’ Belangrijk zijn ook de vooraf gecreëerde voorwaarden. Zijn team bestaat uit mensen die hij vertrouwt, die voor elkaar gaan. De geluidsman trekt zelfs zijn shirt uit om het bloeden te stelpen bijvoorbeeld. Communicatie met zijn team, maar ook vooraf gemaakte afspraken over het blijven filmen van het incident. Het is niet levensbedreigend, dus wordt er door gefilmd!

Vertrouwen in elkaar

Om terug te komen op die bloederige spetters van net. Ja er gaat weleens wat mis in een zakmesles. Een sneetje in de vinger. Ook bij een vierjarige. De vraag is hoe erg dit is. Ik denk dat zoiets op zich een heel waardevolle ervaring is. Ik communiceer duidelijk vooraf naar kinderen dat we ‘linke shit’ gaan doen. ‘Wat kan er dan gebeuren?’ vragen kinderen ‘Je kan dood bloeden…’ zeg ik dan. Duidelijker kan niet zou je denken. Ook ik probeer risico’s te aanvaarden. De voorwaarden die ik creëer zijn er. Ik heb net als Freek een team dat ik volledig vertrouw en zij mij. Er is een zakmesprotocol en ik weet dat een Ouder Commissie het protocol voorziet van feedback. En natuurlijk heb ik altijd mijn EHBO setje in mijn zak zitten.

Kinderen zijn heel scherp

En kinderen zijn heel scherp! Ze attenderen mij erop of ik voldoende pleisters heb voor ze aan de slag gaan met een zakmes of dunschiller. En ik ben transparant. Behaalde zakmesdiploma’s komen op Facebook en pleisters die ik op doe, worden keurig aan ouders overgedragen. Kinderen leren zelfs dat ze met een pleister op hun vinger weer verder kunnen gaan.
Alles op de goede manier! Dus wordt er geëvalueerd wat er eventueel mis ging. Van je áfsnijden en niet naar je toe (staat in het zakmes protocol). Dit moet je weten voor het behalen van je diploma. Kortom: de kleuter is een ervaring rijker. Sterker nog: bij het ophalen vertelt hij trots aan zijn moeder ‘Deze speer heb ik zelf gemaakt!’ waarop zijn moeder reageert ‘Wat goed van je en die pleister, hoe kom je daaraan?’ waarop de kleuter reageert: ‘Ja dat had Freek Vonk toch ook mam…?’

Hoe wij invulling geven aan RUIMTE binnen BSO Wijs! (visie en aanpak) delen we graag met jullie tijdens het congresfestival op 9 mei 2018 over Avontuurlijk Buitenspelen. Ben je geïnteresseerd? Bekijk het gehele programma en boek meteen jouw tickets!

Programma
Tickets
Contact

[likebtn theme="custom" icon_l_c="#ffffff" icon_l_c_v="#ffffff" icon_d_c="#ffffff" icon_d_c_v="#ffffff" label_c="#ffffff" label_c_v="#ffffff" counter_l_c="#ffffff" counter_d_c="#ffffff" bg_c="#65b4a2" brdr_c="#65b4a2" lang="nl" dislike_enabled="0" icon_dislike_show="0" i18n_like="Inspirerend artikel" white_label="1" popup_position="bottom"]

Geef een reactie op dit artikel

[wpautbox authorid="2519"]

Gerelateerde berichten

Fout: View 9ae0bfaop9 bestaat mogelijk niet

Andere berichten

Fout: View 9b0ab6bsdu bestaat mogelijk niet
[getsocial app="follow_bar"]
By |2018-03-08T15:43:26+01:00maart 8th, 2018|Avontuurlijk buitenspelen|0 Comments

About the Author:

Sandra Hofhuis
Over Sandra Hofhuis en BSO Wijs! BSO Wijs! is een BuitenSpeelOpvang en heeft 6 vestigingen in de provincie Utrecht/Gelderland. BSO Wijs! gunt kinderen de ontdekkingstocht en vrijheid die we zelf als kind ook hebben gehad en gevoeld. Die vrijheid en ontdekkingstocht wil ik ook als ondernemer. Door steeds weer nieuwe ideeën uit te voeren, om nog meer kinderen te laten buitenspelen. Door medewerkers van Wijs! de ruimte te geven om te ontwikkelen en te ontdekken. Dus door medewerkers, kinderen en mezelf de RUIMTE te gunnen